Her finder du Europas ørken

Europa har også ørken – selvom vi ikke rigtigt var klar over det

(Foto: Luis Daniel Carbia Cabeza/Flickr)
(Foto: Luis Daniel Carbia Cabeza/Flickr)

Findes der en ørken i Europa? Når man lige stopper op og tænker over det, popper der ikke umiddelbart et hurtigt ja-svar op. Men det burde der. For følger man geografiske definitioner, har Europa faktisk et ørkenområde.

Se også: Hotelanmeldelse afslører konens affære

Går man f.eks. ud fra Thornthwaites klimasystem (et system opkaldt efter den amerikanske klimatolog C.W.Thornthwaite, som inddeler klimaet i fem zoner), finder man i hvert fald ét område i Europa, som lever op til ørken-definitionerne. I det sydlige Spanien ligger nemlig Desierto de Tabernas, og det område kan kaldes ørken.

Se også: Her kan du få sexlegetøj i minibaren

Tabernas ørkenen, som navnet meget passende oversættes til, ligger i en semi-arid klimazone, og selvom såkaldte absolutte ørkener kun ligger i aride klimazoner, hvor der er mindre nedbør end i de semi-aride zoner, kan ørkener også ligge i de semi-aride klimazoner. Ørkener, som ligger i denne type klimazone, hedder semi-ørkener, og selvom de ofte i folkemunde kaldes for stepper, så er de altså per definition ørkener. 

Hollywood i Europa
Følelsen af at være i en ørken skal man helt sikkert nok få, hvis man vælger at besøge Tabernas i sommerperioden, her kan temperaturerne nemlig på de varmeste dage stige til op mod 50 grader celcius. Men det er ikke kun den svedige følelse af ørken, som pipler frem i Tabernas. En lille smule Hollywood-følelse vil højst sandsynlig også dukke op.

Se også: Spis og drik i selskab med ugler, katte og slanger

Tabernas Desert – Mini Hollywood & Zoo (Foto: Willem van der Horst/Flickr)
Tabernas Desert – Mini Hollywood & Zoo (Foto: Willem van der Horst/Flickr)
 

Flere film er nemlig blevet optaget i området – startende med de såkaldte spaghettiwesterns, som fik deres gennembrud i 1960'erne, da instruktøren Sergio Corbucci præsenterede Django i 1966 og dollartriologien Sergio Leone (1964-66) med Clint Eastwood i hovedrollen.

11 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere