Det er umiddebart noget, som de fleste af os lærer fra barnsben: Man skal huske at rydde op efter sig selv.
Ikke desto mindre har verdens højeste bjerg endnu engang problemer med at få velvoksne og eventyrlystne bjergbestigere til at gøre netop dette, når de bestiger det velbesøgte Himalaya-bjerg, Mount Everest.
Siden 2014 har bjergbestigere fået bøder, hvis de ikke rydder op efter sig selv, men så sent som sidste år, måtte det 8848 meter høje bjerg alligevel gennem en større rengøring og få fjernet henholdsvis 25 tons skrald samt 15 tons menneskeligt affald, og nu er det altså galt igen.
For selvom man umiddelbart må vurdere, at Mount Everest er en lang og udmattende rejse for at besøge noget, der ligner en losseplads, så efterlader mange bjergbestigere nemlig alligevel stadig så meget affald, at bjerget igen flyder med brugt udstyr, emballage, oxygentanke og ikke mindst afføring.
Det skriver AFP.
- Det er klamt og gør ondt i øjnene, siger Pemba Dorje, som har nået toppen af verdens højeste bjerg hele 18 gange, til AFP og fortsætter:
- Bjerget flyder med tonsvis af affald.
Bikinifotos og håndtegn: Vulkansk farezone tiltrækker turister
25.000 kroner i bødestraf
Myndighederne i Nepal indførte i 2014 nye regler, der skulle få bjergbestigere til at rydde op efter sig, inden de begiver sig ned fra verdens top, hvilket blandt andet betyder, at de skal aflevere mindst otte kilo affald, når de vender tilbage fra de høje tinder.
Hvis de ikke gør dette, får de ikke deres depositum på 4000 dollar - mere end 25.000 danske kroner - tilbage. På den tibetanske side af bjerget er straffen lidt mildere, da myndighederne har indført regler, der betyder, at bjergbestigere også skal aflevere otte kilo affald, men blot betale 100 dollar for hvert kilo, de mangler.
(Artiklen fortsætter under billederne)
Et af verdens syv vidundere ved at blive smadret
Verdens højeste losseplads
Knap 5000 mennesker har besteget det høje bjerg siden 1953, hvor Edmund Hillary og hans guide Tenzing Norgay skrev sig ind i historiebøgerne som de første på toppen.
I de efterfølgende seks årtier har flere tusinde bjergbestigere sat kursen mod toppen af Mount Everest, og så mange som 600 har indtil videre opnået dette blot i år, men mange af dem efterlader altså mere end blot deres fodspor undervejs.
Ifølge AFP er problemet, at bøderne er minimale i forhold til de mange omkostninger, som bjergbestigere betaler for at nå toppen. Mange betaler helt op til 100.000 dollar (640.000 kroner) for oplevelsen, og så betyder 25.000 kroner for at slippe for at slæbe sit affald med ned ikke det store.
Derudover fortæller Pemba Dorje, at myndighederne ofte accepterer en mindre bestikkelse for at vende det blinde øje til:
- Der er simpelthen ikke nok overvågning til at sikre, at bjerget forbliver rent, siger han til AFP.
Den store mængde affald på Mount Everest har flere gange fået miljøaktivister til at kalde bjerget for 'verdens højeste losseplads', og de frygter nu, at forureningen på bjerget vil få indflydelse på drikkevandet i dalene for foden af bjerget.
Carsten har besteget 100 bjerge: - Jeg er ikke bjergbestiger!