Annonce:
Annonce:

Husk reglerne før årets farligste ferie

Danmarks Skiforbund understreger vigtigheden af, at man overholder internationalt regelsæt, når man er på skiferie

Man bør kende det regelsæt, der har til hensigt at reducere antallet af skiulykker. Arkivfoto: Thomas Borberg/Ritzau Scanpix
Man bør kende det regelsæt, der har til hensigt at reducere antallet af skiulykker. Arkivfoto: Thomas Borberg/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Ferie

Snart skriver vi uge syv i kalenderen, som for manges vedkommende er lig med vinterferie.

En ferie, som mange ynder at tilbringe med ski fæstnet på fødderne, sne så langt øjet rækker samt frisk luft, solskin og fart på pisterne.

Men selv om skiferie byder på en række aktiviteter og naturskønne oplevelser, så er det også kendt som årets farligste ferie.

Høj fart og glat terræn kan hurtigt ende i frygtelige ulykker, som i værste fald har fatale konsekvenser.

Derfor kan det være altafgørende, at man kender til det regelsæt, som er formuleret af Det Internationale Skiforbund (FIS), der blandt andet har til hensigt at reducere antallet af skiulykker.

Sådan lyder opfordringen fra blandt andre Kenneth Bøggild, administrationschef i Danmarks Skiforbund, der til Politiken understreger vigtigheden af, at alle skiløbere kender til netop de regler.

Annonce:

Det skyldes blandt andet, at reglerne er fælles for alle - uanset hvor man kommer fra, og hvilket niveau man er på som skiløber.

- Det ligger os meget på sinde, at der ikke er nogen, der skal komme alvorligt til skade eller dø af den sport, vi elsker, siger han til Politiken.

Sådan er reglerne

 1. Hensyn til andre
  En skiløber skal respektere andre løbere og ikke udsætte dem for fare.
   
 2. Kontrol af fart og adfærd
  En skiløber eller snowboarder skal altid være i kontrol. Fart og adfærd skal tilpasses færdighedsniveau, terræn, vejrlig, sigtbarhed og tæthed af trafik på pisten.
   
 3. Valg af spor
  En bagfra kommende skiløber eller snowboarder skal vælge sit spor, så vedkommende ikke er til fare for de forankørende.
   
 4. Overhaling
  En skiløber eller snowboarder kan overhale ovenom, nedenom, til højre og til venstre forudsat, at den langsomme får plads til alle sving og bevægelser, kontrollerede som ukontrollerede.
   
 5. Start
  Inden løbet startes, genoptages efter standsning eller klatring op ad pisten, skal en skiløber eller snowboarder orientere sig opad og nedad for ikke at bringe sig selv eller andre i fare.
   
 6. Standsning på pisten
  En skiløber eller snowboarder må aldrig standse på pistens snævre eller uoverskuelige partier, medmindre det er strengt nødvendigt. Ved fald på snævre og uoverskuelige partier skal løberen fjerne sig fra området hurtigst muligt.
   
 7. Til fods på pisten
  Hvis det er nødvendigt for en skiløber eller snowboarder at gå eller klatre opad eller nedad på pisten, skal dette foregå i pistens kant.
   
 8. Skiltning
  En skiløber eller snowboarder skal respektere skiltningen i terrænet, påbud og advarsler.
   
 9. Hjælp ved ulykker
  Enhver skiløber eller snowboarder er forpligtiget til at yde hjælp ved ulykker.
   
 10. Identifikation
  Enhver løber har pligt til at identificere sig i forbindelse med uheld, hvis det kræves - enten som impliceret eller som vidne. Ved uheld skal enhver skiløber eller snowboarder og ethvert vidne udveksle navne og adresser, også selvom de ikke er involverede i uheldet.  En løber har pligt til at yde hjælp, hvis det er nødvendigt ved uheld på pisten - uanset om vedkommende er involveret i uheldet eller ej.

 

Kilde: Dansk Skiforbund

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Den syge velfærdsstat skal dominere den kommende valgkamp

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: