Hvad sker der, hvis man dør på et krydstogtskib?

200 personer dør hvert år på et krydstogtskib – men hvad sker der med liget?

Velkommen ombord - hvert år dør 200 mennesker på krydstogtskibe. (Foto: Jim G/Flickr)
Velkommen ombord - hvert år dør 200 mennesker på krydstogtskibe. (Foto: Jim G/Flickr)
Følg Ferie

Hvert år dør ca. 200 personer ombord på krydstogtskibe. Det viser tal fra en amerikansk undersøgelse. Og selvom det lyder som en del, er det faktisk ikke så meget, når man tager i betragtningen, at 21,7 millioner mennesker hvert år verden rundt går ombord på den slags skibe. Det skriver The Telegraph.

Klamt! Krydtogttur endte i lort

Nogle af dødsfaldene er forårsaget af tragiske ulykker, f.eks. drukneulykker i pools og allergiske reaktioner. Men langt de fleste dødsfald på skibene er forårsaget af naturlige årsager, så som aldersrelateret sygdom.

Medtænker man, at 40 pct. af alle krydstogtpassagerer ifølge britiske tal er over 65 år, og at danske undersøgelser viser, at ældre rejser mere end de gjorde, da de var yngre, fordi de i alderdommen har mere fritid, bliver dødstallet på 200 pr. år ombord på krydstogtskibe mere forståeligt. Dertil kommer, at ældres krydstogter også ofte strækker sig over længere tid end yngres krydstogter – igen fordi de har mere fri. Det skriver The Telegraph.

Syndige seniorer holder lystig ferie

Men hvad sker der egentligt, når én passager dør?
På krydstogtskibet MS Queen Elizabeth, krydstogtselskabet Cunards andetstørste krydstogtskib med plads til 2.092 passagerer, begynder et dødsfald oftest med meldingen ”Operation Bright Star”. Den melding betyder, at der er en medicinsk nødsituation på skibet, og passageren er altså ikke død. Lykkedes behandlingen i nødsituationen ikke, lyder næste melding ”Operation Rising Star”, som betyder, at passageren er gået bort.

Når det er sket, bliver passageren lagt i en ligpose i skibets lighus. Og når skibet lægger til kaj næste gang, lastes liget som oftest af og sendes til afdødes hjemland.

Store skibe, der sejler på havet – til forskel fra dem, der sejler på f.eks. floder – er underlagt lovkrav om, at der skal være et lighus ombord. I de fleste tilfælde har lighuset plads til tre til fire afdøde.

Reglers undtagelser
I nogle tilfælde bliver liget ombord og sejler hele vejen hjem med skibet – dog i reglen kun, hvis der maksimalt ikke er mere end en uges sejlads tilbage.

Men regler kan som bekendt bøjes.

Det var præcist, hvad der skete, da 87-årige Marion Schaefer døde 36 dage inde i en 114 dage lang sejltur fra Holland til USA, skriver The Telegraph. Marion Schaefers søn, der også var med på turen, ville gerne have at moderen skulle gennemføre sit livs sidste rejse, så da skibet lagde til første gang efter dødsfaldet, fik han moderen kremeret. Urnen med aske måtte nemlig godt komme med på resten af turen.

På hjemmesiden www.cruiseshipdeaths.com kan du finde en liste over seneste og mest spektakulære dødsfald på krydstogtskibe.

Seneste nyt

Partimoder Pia kan ikke slippe magten

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.