Hvis du vil huske din ferie, skal du ikke tage billeder

Teknologien gør din hukommelse dårligere: Hvis du tager billeder på ferien, er der stor risiko for, at du glemmer detaljer fra oplevelsen hurtigt igen

Du husker oplevelserne på ferien bedre, hvis du lader være med at tage billeder, viser ny undersøgelse. Foto: Colourbox
Du husker oplevelserne på ferien bedre, hvis du lader være med at tage billeder, viser ny undersøgelse. Foto: Colourbox

Næste gang du drager afsted på ferie, så lad smartphonen blive i lommen og dan dine ferieminder uden at forevige det på kamera. I hvert fald hvis du vil huske den gode stund bedst muligt.

En ny undersøgelse, der dog stadig er i de tidlige stadier af researchen, viser nemlig, at et overforbrug af teknologi i højere grad får os til at glemme.

Det skriver Vox, som har fået et indblik i studiet i Journal of Experimental Social Psychology.

Forskerne bag studiet førte deltagerne gennem forskellige testfaser, hvor de blandt andet blev bedt om at tage billeder og videoer under en selv-guidet sightseeing og/eller dele dem på de sociale medier undervejs.

På den ene sightseeing blev 132 folk bedt om at udforske en kirke på universitetet Stanford i Californien, hvor de havde tre muligheder: Enten skulle de tage fem billeder til sig selv, ellers skulle de tage billeder til Facebook og slutteligt skulle de slet ikke tage nogen som helst billeder.

Knap to uger efter udflugten blev deltagerne indkaldt til en test, hvor de i detaljer skulle fortælle, hvad de havde set i kirken, og her fandt forskerne bag undersøgelsen frem til, at de folk, der havde taget billeder - både dem, der tog billeder til sig selv, samt dem der tog billeder til Facebook -, huskede meget mindre end dem, der ingen billeder tog overhovedet.

Insta-irriterende: Hold dine ferie-selfies for dig selv

Oplevelsen blev ikke dårligere
I en anden test blev 238 andre folk bedt om at tage på sightseeing i den samme kirke, men denne gang i par i stedet for at gøre det alene. De fleste par kendte ikke hinanden før studiet, og de blev bedt om ikke at snakke med hinanden undervejs.

Derudover blev parrene opdelt på sådan en måde, at der var grupper, hvor ingen skulle tage billeder. Grupper, hvor den ene skulle tage fem billeder, mens den anden ikke skulle tage billeder, samt grupper hvor den ene skulle tage billeder til Facebook, mens den anden ikke skulle tage billeder overhovedet.

Også ved denne test fandt forskerne frem til, at de folk, der havde taget billeder i kirken, huskede oplevelsen meget dårligere end dem, der ingen billeder tog.

Selvom dem, der ikke brugte tiden i kirken på at tage billeder, huskede flest detaljer derfra, så viser undersøgelsen dog også, at det ingen betydning havde for deltagernes fornøjelse, om de tog billeder eller ej.

- At tage billeder kan betyde, at folk risikerer at glemme detaljer fra de oplevelser, som de netop prøver på at bevare. Ironisk nok viser vores resultater at brugen af teknologi for at bevare disse øjeblikke, rent faktisk forhindrer folk i at opleve dem i første omgang. Men i det mindste viser resultaterne også, at de da stadig har det sjovt undervejs, konkluderer forskerne i slutningen af undersøgelse.

Her går jagten på det perfekte billede helt galt