Ingen danske steder: Her er de nye medlemmer på berømt UNESCO-liste

29 nye steder er blevet optaget på UNESCOs liste over unik og beværingsværdig verdensarv

Babylon er blandt andet kendt for De Hængende Haver, som er et af de syv vidundere i antikken. Foto: Thaier Al-Sudani/Ritzau Scanpix
Babylon er blandt andet kendt for De Hængende Haver, som er et af de syv vidundere i antikken. Foto: Thaier Al-Sudani/Ritzau Scanpix

Visse steder og områder i verden er så specielle, at de ifølge FN-organisationen UNESCO skal betragtes som bevaringsværdige og som verdensarv.

Nu er 29 nye steder kommet på den lange liste over eksempelvis skove, koralrev, bygninger, hele byer eller lignende, som UNESCO har optaget på sin verdensarvsliste. Det oplyser UNESCO selv på sin hjemmeside.

I år er der ikke kommet nogen nye danske steder på listen, hvor i alt 1.121 specielle steder er med.

Verdensarvskomitéen indskrev de 29 nye steder på listen ved deres årlige session, som i år foregik i Baku i Aserbajdsjan.

Se også: Se billederne: Dansk verdensarv får nyt besøgscenter

De 29 steder
Blandt de mest prominente nye navne på listen er blandt andre den historiske by Babylon i Irak, tempelbyen Bagan i Myanmar, Prosecco-regionen i Italien og Vatnajökull i Island.

En af de mere usædvanlige tilføjelser til listen er Jodrell Bank-observatoriet, som er et sted i den nordvestlige del af England, som er hjemsted for nogle af planetens førende radioastronomi-teleskoper. Stedet dateres tilbage til 1945 og observatoriets forskning om kosmiske stråler, meteorer, måne- og astrale fænomener har ifølge komitéen været til at udvide vores forståelse af universet.

Du kan se den fulde liste over de nye medlemmer på UNESCOs hjemmeside her.

Se også: Ferieparadiser under pres: Her er fem overrendte turistdestinationer

De danske medlemmer
I år blev ingen danske steder tilføjet listen, så derfor er vores bidrag til verdensarven ifølge UNESCO stadig syv.

Vadehavet, Stevns Klint, Kronborg Slot, Roskilde Domkirke, Jelling Monumenterne, Parforcejagtselskaberne i Nordsjælland og Christiansfeld er de nuværende danske steder på verdensarvslisten.

112 - 9. feb. 2019 - kl. 17:19 Fire anholdt: Vælter UNESCO-verdensarv

UNESCO begyndte deres verdensarvsliste tilbage i 1978.

13 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere