Ingen erstatning selvom farfars blodprop ødelagde ferien

Et roadtrip i USA blev ikke som forventet for en familie fra Odense, da farfaren fik en blodprop. Alligevel vil deres forsikringsselskab ikke udbetale erstatning for ødelagt ferie

Familiens USA-tur foregik i denne autocamper. De sidste 15 dage af ferien blev stærkt påvirket, da farfaren fik en blodprop. Foto: Ulrik Büchert
Familiens USA-tur foregik i denne autocamper. De sidste 15 dage af ferien blev stærkt påvirket, da farfaren fik en blodprop. Foto: Ulrik Büchert
Følg Ferie

Gymnasielæreren Ulrik Büchert fra Odense rejste sammen med sin kæreste og to børn gennem USA i en autocamper i dette forår. Efter 27 dage på farten, ankom Ulrik Bücherts far også til USA. Han skulle med på rejsens sidste 15 dage.

Skal opereres akut
Men samme nat, som Ulrik Bücherts far ankommer til USA, får faren en blodprop i hjertet og må opereres to gange på et hospital i Las Vegas. Operationerne går som planlagt, og Ulriks far bliver udskrevet efter fem dage på hospitalet til at være sengeliggende. Da der stadig er ti dage til hjemrejsen, vurderer den amerikanske læge, at Ulriks far godt kan flyve hjem som planlagt, fordi han dermed har fået tid til at komme sig.

Skiløber får erstatning for at skulle bære sin egen bagage

- Da min far kommer ud fra hospitalet, har vi ti dage tilbage til at nå til San Francisco, og på grund af hans tilstand må vi dele turen op i nogle små bidder, så vi ikke skal køre mere end to timer om dagen i camperen, siger Ulrik Büchert til Ekstra Bladet.

Det betyder blandt andet, at familien ikke kommer på en planlagt trekkingtur i nationalparken Yosemite. De fleste aktiviteter bliver aflyst, fordi farfaren ikke har kræfter til det, og resten af familien vil ikke efterlade ham alene i autocamperen. De sidste 15 dage af ferien bliver altså slet ikke som planlagt, og resten af turen går med at yde omsorg for farfaren.

Uheldig på ferie: Kostede 853.000 kroner

Søger erstatning
Da familien kommer hjem, søger de erstatning for ødelagte feriedage ved deres forsikringsselskab Lærerstandens Brandforsikring. Farens ferie samt udgifterne til operationen og indlæggelse er erstattet via hans egen forsikring.

Lærerstandens Brandforsikring vurderer, at Ulrik Büchert har ret til 4219,85 kroner, som svarer til ti dages erstatning, fordi han har ageret som sygeledsager for sin far. Fem dage da faren var indlagt og fem dage efter udskrivelsen. Ulrik Büchert mener, at Lærerstandens Brandforsikring har regnet rejsens samlede pris forkert, hvilket giver ham en for lav erstatning. Samtidig ønsker han en erstatning for hele familien for alle 15 resterende dage af ferien. Et beløb der ifølge Ulrik Büchert løber op i 23.940 kroner.

I forsikringspolicen står der, at man kan have op til tre sygeledsagere (børn kan ikke agere sygeledsagere, red.), og derfor undrer det Ulrik Büchert, at hans kæreste ikke kan få noget.

Kræver fuld erstatning: Fik ikke serveret light-sodavand på ferie

Bor ikke sammen i Danmark
Men Ulrik Bücherts far er ikke en del af familiens husstand i Danmark, og derfor vil forsikringsselskabet ikke udbetale erstatning til Ulrik Büchert, kæresten og de to børn for ødelagte feriedage.

Det er familien uenige i, for ifølge Ulrik Büchert blev kæresten og børnene påvirket i samme grad af farfars blodprop.

- Vi er jo afsted i en autocamper og rejser sammen. Derfor hang vi på hinanden 24 timer i døgnet. Hvis han havde haft en med, og vi boede på hotel, så kunne den ledsager passe ham, mens vi andre kunne få noget ud af ferien, men det var ikke muligt i vores tilfælde, siger Ulrik Büchert.

Han har klaget til Lærerstandens Brandforsikring, men de vil ikke omgøre deres beslutning.

Udløser erstatning: Ældre ægtepar efterladt i regnen

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Forsikringsselskab vil ikke udbetale mere i erstatning

Lærerstandens Brandforsikring har ønsket at svare på Ekstra Bladets spørgsmål på skrift, hvilket er blevet til en lang korrespondance med Christophe Kirkegaard, sektionsdirektør for Kommunikation, Marketing & CSR i Lærerstandens Brandforsikring.

Christophe Kirkegaard udtaler, at han godt kan se, at familiens ferie ikke blev som forventet, men at dette ikke i sig selv giver ret til erstatning.

Her kommer et uddrag af det skriftlige interview:

Selvom farfaren ikke er en del af husstanden, så er han en del af turen, hvilket er en speciel tur, fordi den foregår i en autocamper. Derfor påvirker det rejsen meget, at farfaren er syg. Kan man ikke sige, at farfaren er en del af husstanden på ferien?

'Det er meget udbredt, at vores medlemmer vælger at køre rundt i en autocamper netop i USA. Ofte også flere generationer i en familie sammen. I forhold til dækning på en rejseforsikring skal man dog være opmærksom på, at forsikringen dækker dem, der er medlem af ens husstand derhjemme, og altså ikke den husstand man oplever sig som på ferien. Derfor er det også godt, at faderen og Ulrik havde tegnet hver deres forsikring, da de ikke har samme folkeregisteradresse herhjemme', skriver Christophe Kirkegaard.

I har i en korrespondance med Ulrik Büchert skrevet, at det er en forudsætning, at alle bliver godkendt som sygeledsagere for at få erstatning, når den syge ikke er medlem af husstanden. Men hvorfor godkender I ikke dem alle som sygeledsagere? De har jo alle passet på faderen, da de boede sammen i campingvognen.

'I forhold til rejseforsikringen dækker den det, man kalder sygeledsagelse, hvor en person yder assistance af medicinsk karakter til en syg person. Ulrik har til os oplyst, at det var ham, der stod for denne sygeledsagelse'.

Hvis kæresten også havde været sygeledsager, havde I så dækket dagene for hende også?

'Ja, hvis der havde været medicinsk indikation for mere end én sygeledsager. Det vil sige et medicinsk behov for, at flere personer har udfyldt et behov for assistance af medicinsk karakter. Og hvis både Ulrik og hans hustru havde fungeret som sygeledsagere, så ville der have været dækning for ødelagte feriedage for begge'.

'Det er vigtigt at huske, at hvis man mener, man kan komme i betragtning som sygeledsager, skal man have en dialog med sit forsikringsselskab om det, da det efter betingelserne er den syge eller den tilskadekomnes forsikringsselskab eller samarbejdspartner, eksempelvis Falck, der skal vurdere det. Men er betingelserne opfyldt, er det netop en af de fordele, man har ved en rejseforsikring', siger Christophe Kirkegaard .

Ulrik oplyser, at alle passede faderen i autocamperen. Han gør det også klart i korrespondance med jer. Hvorfor godkender I ikke kæresten som sygeledsager?

'Sygeledsager er den, der ledsager hen til og fra hospitalet. Det er vigtigt, at man får det godkendt fra starten', fortæller Christophe Kirkegaard.

LIGE NU
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Kristendemokraterne ligner efterhånden en abort

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+

LIGE NU