It-ekspert: Pas på de gratis netforbindelser på ferien

Gratis netforbindelser på caféer og restauranter i udlandet kan være falske, advarer Ingeniørforeningen

Cafeer i udlandet kan være potentielle farezoner for wifi-tyve. Foto: Thomas Borberg/Ritzau Scanpix
Cafeer i udlandet kan være potentielle farezoner for wifi-tyve. Foto: Thomas Borberg/Ritzau Scanpix

Hvis sommerferien går til udlandet, skal man passe på de gratis netforbindelser, da de kan være fælder fra hackere, som vil stjæle ens oplysninger.

Sådan lyder advarslen fra Ingeniørforeningen.

Det gælder især gratis forbindelser på caféer og restauranter eller områder, hvor der ikke kan forventes at være adgang til internettet.

Se også: Sådan undgår du at blive flået af svindlere på ferien

Der kan også være eksempler på netværk, som hackere har navngivet, så de for eksempel ligner den forbindelse, som ens hotel tilbyder.

Men samtidig kan der være et krav om, at man skal afgive sine oplysninger, inden man får lov at bruge netværket.

- Vi ser netværk, der bliver misbrugt til at opsnappe dine hemmeligheder - for eksempel adgangskode til din mail, siger Jørn Guldberg, der er ekspert i it-sikkerhed hos Ingeniørforeningen.

- Hvis du først er på netværket, kan de lytte med på, hvad du sender via din mobil eller computer, og oplysningerne vil kunne blive brugt til at lave identitetstyveri, siger han.

Se også: Det her må du aldrig gøre med din telefon i en lufthavn

Ifølge en undersøgelse blandt 2000 danskere, som Userneeds har lavet for Ingeniørforeningen, slår hver fjerde dansker wi-fi fra på ferien.

Jørn Guldberg anbefaler, at alle inden ferien slår wi-fi fra på smartphones, tablets og computere. I stedet kan man bruge sin telefon som internetforbindelse.

- Langt de fleste danskere har mobilabonnenter, der gør, at du kan få gratis forbindelse via mobilen, uanset hvor man er i Europa, så det bedste råd er at bruge det.

- Hvis man vil bruge wi-fi, så skal man sikre sig, at det er en ægte forbindelse, som man ofte ser det på hoteller, siger Jørn Guldberg.

Han anbefaler desuden, at man inden ferien tager en sikkerhedskopi af alt det, man har liggende på sin smartphone, tablet eller computer, hvis uheldet skulle være ude.

Se også: Luksushotel i ferieparadis bandlyser mobiltelefoner

45 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere