Italiensk kommune i strid modvind: Vil snuppe millioner fra byens fattigste

Roms turister kaster hvert år mere end 10 millioner kroner over skulderen og ned i Trevifontænen. Penge som siden 2001 er gået til byens fattigste. Men nu vil kommunen selv styre pengene

I november blev vandet i Roms berømte Trevi-fontæne farvet rødt for anden gang på 10 år, da en mand hældte farve i den ikoniske turistattraktions bassin i protest mod en filmfestival i byen. Video: AP

Hver dag smider turister så mange mønter i Italiens mest berømte fontæne i Rom, Trevi-fontænen, at der hvert år er blevet indsamlet 10 millioner kroner til Roms fattigste, men dén tradition vil kommunen nu gøre op med.

Det skriver den italienske avis Corriere della Serra.

Siden 2001 er de kobberfarvede euromønter, der hver morgen fiskes op af fontænen, blevet givet til den katolsk baserede velgørenhedsorganisation Caritas, som gennem tiden har benyttet de mange millioner til blandt andet herberger og mad til hovedstadens fattigste indbyggere, men trods massive protester pønser kommunen nu på at administrere pengene selv i stedet.

- Det er tid til forandring. Vi vil give plads til andre velgørende organisationer, lyder det fra bystyret, der altså ikke får megen opbakning fra kritikere, der frygter, at kommunen vil beholde pengene selv, da byens økonomi ikke er noget at råbe hurra for, hvilket blandt andet har betydet, at Roms parker og veje er blevet negligeret, og at flere dele af byen er i forfald.

Medie: Forsvundet turist er ramt af Jerusalem-syndromet

'Det er absurd'
Det er især hovedstadens høje grad af korruption, der får kritikerne til at råbe vagt i gevær, da de frygter, at bystyret vil gemme pengene væk i kommunekassen og bruge dem til at lappe veje i stedet for at holde byens fattigste maver mætte.

Velgørenhedsorganisationen Caritas er da heller ikke begejstrede for nyheden om, at kommunen vil snuppe pengene selv:

- Det var absurd at læse nyheden i aviserne, men efter to dage lykkedes det os endelig at få en dialog i gang med byrådet, så nu må vi se, siger en talsmand fra organisationen til den italienske avis.

Indtil videre er det dog stadig planen, at kommunen stopper samarbejdet med organisationen fra nytår. Byens borgmester, Virginia Raggi, havde ellers varslet, at bystyret ville overtage administrationen af pengene allerede fra 1. april, men nu er det altså blevet udskudt 9 måneder på grund af den massive modstand over beslutningen.

Pengekasteriet i Trevifontænen er i øvrigt en overtroisk tradition, der skal sikre, at man vender tilbage til byen. Det er dog ikke ligegyldigt, hvordan man kaster mønten i vandet, da man skal stå med ryggen til fontænen og kaste mønten over venstre skulder med højre hånd, hvis man vil være sikker på, det virker.

Hjemløs mand forsvandt med millioner: Nu er han fundet