Kaos truer Europas største lufthavn i morgen

Klimaaktivister vil sætte Europas travleste lufthavn på pause fredag morgen. Nu er fem blevet anholdt

Klimaaktivister fra Extinction Rebellion vil fredag blokere Heathrow i London med droner. For nyligt blokerede aktivister fra gruppens danske afdeling MCDonald's på Frederiksberg, hvilket ikke faldt i god jord, især ikke hos herren her. Privatoptagelser

Klimaaktivister fra gruppen Heathrow Pause, en undergruppe af Extinction Rebellion, vil fredag morgen klokken tre afbryde trafikken i Europas travleste lufthavn. Her vil de flyve små legetøjs-droner ind i sikkerhedszonen, som omgiver landingsbanerne i Heathrow Lufthavn.

Det oplyser de i en pressemeddelelse.

Fem anholdt
Tre mænd og to kvinder, som formodes at være medlemmer af Heathrow Pause og at have været en del af planerne om at afbryde trafikken i lufthavnen, er torsdag aften blevet anholdt i sagen. Det melder Metropolitan Police ifølge et tweet fra mediet Sky News Breaking.

De er blevet anholdt, fordi de er mistænkt for at have konspireret om at begå civil ulydighed.

Prins Harry til lanceringen af Travalyst, som skal fremme bæredygtige valg på rejsen. Foto: Koen van Weel / Ritzau Scanpix Ferie Kritik af miljøbevidst prins som flyver i privatfly

Vil afbryde al lufthavnstrafik
Af sikkerhedsmæssige grunde vil aktivisterne ikke flyve dronerne ind i flyvezonerne. Men droner i sikkerhedszonen vil stadig være nok til at afbryde alt lufthavnstrafik.

Gruppen Heathrow Pause håber, at de ved civil ulydighed kan få politikerne til at få øjnene op for global opvarmning og masseudryddelse af dyrearter.

De vil specifikt blokere flytrafikken i Heathrow, fordi lufthavnen planlægger en tredje landingsbane.

Omkring 110.000 passagerer på 760 fly har været berørt af lukningen i lufthavnen i London Gatwick, efter at droner blev set. Foto: Tim Ireland/AP Ferie Droner - også en bekymring i danske lufthavne

Heathrow Pause oplyser, at de vil starte klokken tre om morgenen, da de fleste natfly først vil ankomme og afgå klokken 4.30 - 6. Gruppen mener derfor, at det vil være op til lufthavnsmyndighederne, om de vil indlede flyvninger, når der er droner i luften.

Heathrow Pause oplyser, at de vil flyve med droner hele fredagen, så ingen fly kan lette eller lande. De siger også, at protesten er nøje planlagt for at minimere eventuelle sikkerhedsrisici. De advarede allerede lufthavnen om deres aktion i slutningen af august.

For at reducere CO2-udslippet fra flymad har selskabet TUI fjernet rødt kød fra deres serveringer ombord på egne fly. Foto: Colourbox Ferie Gigant med stor ændring: Siger farvel til rødt kød på fly

Politiet vil anholde aktivister og forhindre afbrydelser
Metropolitan Police, politistyrken i Greater London, vil anholde de aktivister, der deltager i aktionen. De ser på 'alle midler, muligheder og taktikker som er til rådighed for at forhindre en afbrydelse af lufthavnstrafikken'. Det skriver The Guardian.

- Hvis vi har muligheden for at anholde dem proaktivt, så vil vi gøre det. Vi har taktikker til at opdage og identificere droner. Derfor er jeg overbevist om, at vi har en plan, der forhindrer den aktivitet, som de foreslår, siger viceassistent-kommissær ved Metropolitan Police Laurence Taylor til The Guardian.

Nu er det altså lykkes dem at anholde fem mistænkte.

Når du fra efteråret, sætter dig ind i et SAS-fly, har du ikke længere mulighed for at handle toldfrit. Foto: Paul Hanna/Ritzau Scanpix Ferie Vil spare vægt: Slut med taxfree hos SAS

Aktivister klar til at blive anholdt
En af klimaaktivisterne, Valerie Milner-Brown på 64 år, som risikerer at blive anholdt, siger i en pressemeddelelse, at hun vil udføre protesten alligevel.

- Jeg ved ikke, hvad jeg ellers skal gøre. Vi kender til videnskaben, vi ved, hvad der allerede sker rundt om i verden. Ekstremt vejr ødelægger regioner og menneskeliv. Vores miljøs nedsmeltning bliver en katastrofe for milliarder af mennesker. Jeg kan ikke lade være med at gøre noget, hvis jeg skal have god samvittighed. Jeg har ikke lyst til at blive arresteret, men det føles som den eneste udvej for at få vores regering til at lytte, siger Valerie Milner-Brown.

Flyskabte skyer og striber på himlen er en stor bidrager til den globale opvarmning, viser nyt studie. Foto: Colourbox Ferie Værre end CO2: Flyskabte striber bidrager til global opvarmning

Til The Guardian udtaler en talsperson for Heathrow Pause, at anholdelsen er meningen med protesten.

- Vi forstår fuldt ud, at vi vil bliver arresteret og kommer i fængsel. Det er formålet med vores aktion og grunden til, at vi gør det. Vi er i en økologisk nødsituation. De bygger en tredje landingsbane, som bidrager til en krise, der kan koste milliarder af mennesker livet. Vores samvittighed siger til os, at vi må tage drastiske midler i brug, så længe de er ikke-voldelige, for at redde menneskeheden fra os selv.

Det er for billigt at flyve, og derfor bør flyrejser pålægges CO2-afgifter, mener Klimarådet. Foto: Colourbox Ferie Klimarådet anbefaler CO2-afgifter på flyrejser: - Vi er nødt til det

Hvis klimaaktivisterne lykkes med deres planer, vil tusindvis af passagerers rejse blive aflyst eller forsinket. I august måned havde Heathrow Lufthavn 7.680.327 passagerer.

1 af 2 Den internationale klimabevægelse Extinction Rebellion laver ikke-voldelig civil ulydighed, når de protesterer mod klimaforandringer. Fredag 13. september vil de blokere Europas største lufthavn. Her er det den danske afdeling, som blokerer Christiansborg og hælder blod ud over trapperne. Foto: Stine Tidsvilde
2 af 2 Klimaaktivister vil blokere Heathrow i London med droner. Foto: Stefan Wermuth/Ritzau Scanpix
161 kommentarer
Vis kommentarer