Kig op: By indfører bødestraf ved brug af telefon på gaden

Byen Honolulu på øen Oahu på Hawaii anses som den første større by i verden, der vedtager forbuddet

Det koster nu op til 220 kroner at kigge på telefonen, når du krydser gaden i byen Honolulu. Foto: Caleb Jones/AP
Det koster nu op til 220 kroner at kigge på telefonen, når du krydser gaden i byen Honolulu. Foto: Caleb Jones/AP
Følg Ferie

Det er på alle måder smartest at kigge op og til begge sider, når man krydser gaden. Alligevel er der mange fodgængere, der koncentrerer sig om noget helt andet, når de færdes i trafikken: Nemlig telefonen.

Hvis du er en af dem, der ikke bekymrer dig synderligt om din sikkerhed, når du krydser gaden, så kan det være, at din pengepung i stedet vækker mere bekymring.

Hvis dette er tilfældet, skal du beholde din smartphone i lommen, når du begiver dig ud i at krydse vejen i byen Honolulu på ferie-destinationen Hawaii.

Den amerikanske by har nemlig i den grad skredet til handling mod smartphone-fokuserede fodgængere, som i højere og højere grad mister livet i trafikken.

Honolulu har netop indført et forbud, der betyder, at det koster op til 35 dollar – cirka 220 danske kroner – i bøde at krydse vejen med øjnene rettet ned i skærmen.

Det skriver The New York Times.

Pas på, på ferien: Ukendt lov i Japan taget i brug

Højeste antal døde fodgængere i knap 20 år
Byen anses som den første større by i verden til at indtage sådan et 'smartphone-forbud', skriver den amerikanske avis.

- Dette er en milepæl i lovgivningen, og forbuddet sætter baren for sikkerhed højt, siger Brandon Elefante, der er byrådsmedlem i Honolulu, og ham der står bag lovforslaget, til avisen.

Hele 5.987 fodgængere mistede livet i USA i 2016. Det er det højeste antal siden 1990.

Den Washington-baserede organsation for vejsikkerhed, Governors Highway Safety Association, konkluderer i en rapport, at årsagen til stigningen af dræbte fodgængere i USA, kan være det øgede brug af smartphones, som er 'en hyppig kilde til mental og visuel forstyrrelse'.

Et globalt program
Der findes endnu ikke nok statistik på området, der direkte kan knytte distraherede fodgængere sammen med skader og dødsfald, men det synes at være et globalt problem, fortæller Dr. Etienne Krug fra afdelingen for skadesforebyggelse i Verdenssundhedsorganisationen (WHO) til The New York Times.

Eksempelvis er personer, som sms'er, mens de går, fire gange mere tilbøjelige til at udsætte sig selv for fare end andre, men det er alligevel yderst besværligt at komme problemet til livs, siger Dr. Etienne Krug:

- Det er svært at lovgive på området og endnu sværere at håndhæve.

Nu kan du roame frit på Thailands strande

Mere fra Ekstra Bladet+

Mettes skamløse spinshow

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+