Annonce:
Annonce:

Kina gør mærkelig arkitektur ulovlig

De er blandt landets vildeste turistattraktioner – men nu er det slut med underlige bygninger

Et billede af en kinesisk storby, hvor skyskrabere forstyrres af en tro kopi af Eiffeltårnet. (Foto: Flickr/Steve Jurvetson)
Et billede af en kinesisk storby, hvor skyskrabere forstyrres af en tro kopi af Eiffeltårnet. (Foto: Flickr/Steve Jurvetson)
Annonce:
Følg Ferie

Ligesom landets spisekort i dag rummer mere end Pekin-and, sur-sød-sovs og kridhvide ris, byder nutidens Kina på moderne arkitektur og bygninger, der får selv den kinesiske mur til at se kedelig ud.

Et hotel formet som tre taoistiske guder, et tekande-formet informationscenter og CCTV-tårnet, der i daglig tale går under navnet 'de store underbukser' er blot nogle af eksemplerne på den noget aparte arkitektur, man som turist kan opleve i Kina.

Kopi-arkitektur hitter
Ud over disse bygninger, som er mindst lige så underlige som de er pæne, sværger landet også til vaske ægte kopi-arkitektur. Kina har nemlig kopieret stort set alle andre iøjnefaldende bygninger fra resten af verden og har derfor deres egen tro kopi af Eiffeltårnet, Det Hvide Hus og Sfinksen.

Guide: Sådan lander du et fly under et nødstilfælde

Annonce:

Det er noget, der længe har lokket både lokale og udenlandske turister til landets byer, som på ægte asiatisk rejse-manér har foreviget de mærkelige bygninger på sony-kameraet. Men nu er der slut.

I hvert fald, hvis det står til The State Council. Rådet har netop kritiseret den kinesiske arkitektur for at være for stor, for udfarende og for underlig. De vil stoppe trenden og i stedet sørge for, at Kina får bæredygtige og 'grønne' bygninger, der samtidig skal være en fryd for øjet. Det skriver netsiden citylab.com

Præsidentens tale
Allerede tilbage i 2014 var Kinas kommunistparti med partileder og præsident, Xi Jinpong, i spidsen ude at kritisere den urbane arkitektur, som de fleste lokale bystyrer fremavlede. Xi Jinpong ønskede bygninger, der hyldede den kinesiske kultur – ikke kun kopierede den udenlandske.

Skulle pumpe mælk ud af brysterne – blev opgraderet til første klasse

Dengang holdt præsidenten et langt møde med en række af landets kunstnere, forfattere, skuespillere og arkitekter, hvor han slog fast, at den kinesiske kunst skal være patriotisk.

Annonce:

Åbenbart har talen ikke hjulpet den patriotiske arkitektur nok på vej, så nu kommer regeringen med et nyt direktiv, der skal sørge for at Kina ikke længere bygger donut-formede bygninger og huse, der ligner kønsorganer. Præcis hvad direktivet indeholder, er endnu uvist – men sagen behandles i øjeblikket i det kinesiske svar på Folketinget.

Feriebillederne fra Kina-rejsen kan kun blive kedeligere i fremtiden.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Mette har spillet magtbingo hele sit liv
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: