Kina slår hårdt ned: Ryger du på toget, ryger din rejsetilladelse

Fra 1. maj indfører Kina et såkaldt 'socialt kreditsystem', der betyder, at folk med en lav score, vil blive nægtet afrejse med tog og fly

Fremover risikerer kinesere, at deres tilladelse til at rejse på ferie ryger, hvis de tidligere har begået forseelser. Foto: James Zeng-Huang/China Pix
Fremover risikerer kinesere, at deres tilladelse til at rejse på ferie ryger, hvis de tidligere har begået forseelser. Foto: James Zeng-Huang/China Pix

Det kan fremover blive noget sværere for kinesere at få lov til at rejse afsted på ferie, for fremover vil der ingen kære mor være, hvis man pulser løs på en cigaret i toget i Kina, hvis man bruger gamle billetter, eller hvis man skaber problemer om bord på flyet.

Fra 1. maj vil Kina nemlig slå hårdt ned på disse slags forseelser ved at indskrænke de forstyrrende personers rejsemuligheder. Det vil landet gøre ved hjælp fra et såkaldt ’socialt kreditsystem’.

Det skriver Reuters.

Kreditsystemet vil angiveligt fungere således, at man vil blive forbudt at flyve eller køre med tog i op til et år, hvis man har en dårlig score, og reglerne er angiveligt en del af Kinas præsident, Xi Jinpings, plan om at konstruere et system, som skal baseres på princippet, der lyder således: 'En gang utroværdig, altid begrænset'.

Systemet vil derfor overvåge og rangere kinesiske statsborgeres opførsel, og hver gang de foretager sig en lovovertrædelse vil deres score falde drastisk i det ’sociale kreditsystem’, alt efter hvilken forseelse, de har begået.

Kinas præsident fordobler indsatsen i landets toiletrevolution og investerer i 64.000 flere nyrenoverede toiletter i landet. Foto: AP/Ng Han Guan Ferie Toiletrevolutionen fortsætter: Præsidenten fordobler indsatsen

Gælder også manglende betaling af bøder eller forsikring
Ifølge Reuters, der har fået indsigt i en skriftlig udtalelse fra Udviklings- og Reformkommissionen i Kina, vil folk, der har skabt problemer om bord på fly, brugt gamle togbilletter, røget på toget eller spredt falske rygter omkring terror højst sandsynligt blive sat i rejse-karantæne.

Derudover vil folk, der ikke har betalt deres bøder eller forsikring, også være i risiko for at blive nægtet om bord på toget eller flyet.

Selvom de strikse nye regler officielt først vil blive effektueret 1. maj, er der ifølge Reuters flere indikationer på, at de kinesiske myndigheder allerede har indført det såkaldte ’sociale kreditsystem’.

F.eks. udtalte Kinas højesteret på en pressekonference i 2017, at hele 6,15 millioner kinesiske statsborgere var blevet nægtet adgang til flyrejser på grund af tidligere ugerninger.

Sydkorea er blevet et mekka for kinesere og japanere, der vil have udført plastikkirurgi. Her er det en reklame for før- og efter-billeder på en togstation i Seoul. Foto: All Over Press Ferie Tre kvinder tilbageholdt efter plastikkirurgi: Lignede ikke pasbilledet

19 kommentarer
Vis kommentarer