Kina slår hårdt ned: Ryger du på toget, ryger din rejsetilladelse

Fra 1. maj indfører Kina et såkaldt 'socialt kreditsystem', der betyder, at folk med en lav score, vil blive nægtet afrejse med tog og fly

Fremover risikerer kinesere, at deres tilladelse til at rejse på ferie ryger, hvis de tidligere har begået forseelser. Foto: James Zeng-Huang/China Pix
Fremover risikerer kinesere, at deres tilladelse til at rejse på ferie ryger, hvis de tidligere har begået forseelser. Foto: James Zeng-Huang/China Pix
Følg Ferie

Det kan fremover blive noget sværere for kinesere at få lov til at rejse afsted på ferie, for fremover vil der ingen kære mor være, hvis man pulser løs på en cigaret i toget i Kina, hvis man bruger gamle billetter, eller hvis man skaber problemer om bord på flyet.

Fra 1. maj vil Kina nemlig slå hårdt ned på disse slags forseelser ved at indskrænke de forstyrrende personers rejsemuligheder. Det vil landet gøre ved hjælp fra et såkaldt ’socialt kreditsystem’.

Det skriver Reuters.

Kreditsystemet vil angiveligt fungere således, at man vil blive forbudt at flyve eller køre med tog i op til et år, hvis man har en dårlig score, og reglerne er angiveligt en del af Kinas præsident, Xi Jinpings, plan om at konstruere et system, som skal baseres på princippet, der lyder således: 'En gang utroværdig, altid begrænset'.

Systemet vil derfor overvåge og rangere kinesiske statsborgeres opførsel, og hver gang de foretager sig en lovovertrædelse vil deres score falde drastisk i det ’sociale kreditsystem’, alt efter hvilken forseelse, de har begået.

Toiletrevolutionen fortsætter: Præsidenten fordobler indsatsen

Gælder også manglende betaling af bøder eller forsikring
Ifølge Reuters, der har fået indsigt i en skriftlig udtalelse fra Udviklings- og Reformkommissionen i Kina, vil folk, der har skabt problemer om bord på fly, brugt gamle togbilletter, røget på toget eller spredt falske rygter omkring terror højst sandsynligt blive sat i rejse-karantæne.

Derudover vil folk, der ikke har betalt deres bøder eller forsikring, også være i risiko for at blive nægtet om bord på toget eller flyet.

Selvom de strikse nye regler officielt først vil blive effektueret 1. maj, er der ifølge Reuters flere indikationer på, at de kinesiske myndigheder allerede har indført det såkaldte ’sociale kreditsystem’.

F.eks. udtalte Kinas højesteret på en pressekonference i 2017, at hele 6,15 millioner kinesiske statsborgere var blevet nægtet adgang til flyrejser på grund af tidligere ugerninger.

Tre kvinder tilbageholdt efter plastikkirurgi: Lignede ikke pasbilledet

Seneste nyt

Partimoder Pia kan ikke slippe magten

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.