Klag over et koldt sommerhus!

Flere sommerhuse, hvor gæsterne går og fryser om tæerne, ender som klagesager

Et snedækket sommerhus kan være hyggeligt at opholde sig i, men kun hvis varmen virker. Foto: Colourbox
Et snedækket sommerhus kan være hyggeligt at opholde sig i, men kun hvis varmen virker. Foto: Colourbox

Udenfor rusker vinden i træerne, mens der indenfor er hygge og afslapning i sommerhusets lune stue. Mange vælger at tilbringe efterårsferien i et lejet sommerhus, som kan varmes op, men det er ikke altid sådan, det går.

- Særligt i vinterhalvåret vil du være afhængig af, at varmekilderne i sommerhuset virker. Er det ikke tilfældet, kan den manglende opvarmning udgøre en mangel. Du skal derfor straks kontakte udlejeren og give denne mulighed for at afhjælpe problemerne, siger forbrugerjuridisk chef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Susanne Aamann i en pressemeddelelse.

374 danske sommerhuse kom på udenlandske hænder i 2018. Foto: Colourbox Ferie Udlændinge køber danske sommerhuse som aldrig før

Ankenævnet for Feriehusudlejning behandler blandt andet sager om manglende opvarmning.

I en sag havde forbrugeren dagen efter ankomsten til sommerhuset klaget til udlejeren over, at varmepumpen i stuen var defekt, samt at gulvvarmen i badeværelset og radiatoren i køkkenet ikke virkede. Udlejeren sendte med det samme en tekniker, men det lykkedes ikke at afhjælpe manglen inden for rimelig tid.

Sommerhuse ved Vesterhavet er normalt populære blandt tyskerne. Her er det Søndervig i Vestjylland. Foto: Ernst van Norde/Ritzau Scanpix Ferie Tyskeres appetit på ferie i danske sommerhuse giver rekord

Ankenævnet afgjorde, at sommerhuset var behæftet med en væsentlig mangel for så vidt angår opvarmningen. Det betød, at forbrugeren kunne hæve aftalen og havde krav på at få tilbagebetalt det fulde lejebeløb på 3874 kroner.

Afslag i prisen
I en anden sag klagede en forbruger over, at varmepumpen i den ene af sommerhusets afdelinger ikke virkede. Udlejeren leverede derfor varmeblæsere. Først halvandet døgn inde i lejeperioden var huset tilstrækkeligt opvarmet.

Forbrugeren havde betalt 5300 kroner for at leje sommerhuset i tre dage. Ankenævnet vurderede, at forbrugeren havde krav på et afslag i prisen på 850 kroner. Derudover skulle forbrugeren ikke betale de 600 kroner, som det kostede at opvarme huset med varmeblæsere i stedet for varmepumpen.

Du skal klage med det samme, hvis der ikke er styr på rengøringen på dit hotelværelse. Foto: Colourbox Ferie Halvdelen af danskerne gør det på ferien: - Klag med det samme

- Det vil altid være en konkret vurdering, om den manglende opvarmning udgør en mangel, og hvor væsentlig manglen er. Er der tale om mindre mangler, kan du have ret til et afslag i prisen, mens du ved væsentlige mangler kan have ret til at hæve købet, siger Susanne Aamann.

Vil du klage over manglende varme i sommerhuset?

- Tjek lejebetingelserne. Hvad står der om opvarmning af sommerhuset i vinterhalvåret?

- Kontakt udlejeren med det samme, hvis varmepumpen, radiatoren eller de andre varmekilder i sommerhuset ikke virker, når du ankommer. Udlejeren skal have mulighed for at rette op på fejlen.

- Husk at sikre dig dokumentation for, at du har forsøgt at kontakte udlejeren om manglerne ved opvarmningen, for eksempel en mail. Du kan også henvende dig telefonisk. Følg eventuelt op med en mail, så du sikrer dig dokumentation for din henvendelse.

- Er det ikke muligt for udlejeren at udbedre manglerne inden for rimelig tid, kan udlejeren tilbyde dig at flytte til et andet hus af samme standard som det, du havde lejet.

- Er der tale om mindre mangler, kan det ofte løses med et afslag i prisen.

- Vær varsom med selv at leje et andet hus. Viser det sig senere, at du ikke var berettiget til at opsige det første lejemål, kan du komme til at betale leje for to sommerhuse.

- Kan du ikke dokumentere, at du har forsøgt at tilkalde en repræsentant for udlejeren, og ophæver du uberettiget aftalen, skal du betale fuld eller delvis leje af huset, selvom du ikke opholder dig i det.

Kilde: Den offentlige forbrugerportal, forbrug.dk

17 kommentarer
Vis kommentarer