Lad romantikken blomstre i Mariager

Den yndige lille købstad med toppede brosten, bindingsværkshuse og fjordudsigt er da også det helt rigtige sted at lade kærligheden springe ud i fuldt flor på en miniferie for to

Det går både op og ned ad bakke i Mariager, som byder på et kuperet terræn. I gåafstand fra bymidten ligger udsigtspunktet Hohøj, der er landets største bronzealdergravhøj. Foto: Visit Mariagerfjord
Det går både op og ned ad bakke i Mariager, som byder på et kuperet terræn. I gåafstand fra bymidten ligger udsigtspunktet Hohøj, der er landets største bronzealdergravhøj. Foto: Visit Mariagerfjord
Følg Ferie

Er kærligheden luntet ned blandt sokkerne i den overfyldte vasketøjskurv, og trænger ham eller hende derhjemme til at blive forkælet lidt og genfinde gnisten?

Der findes desværre ingen mirakelkure mod hverdagens trummerum, men hvis I kan rive en dag eller to ud af kalenderen - og afsætte børnene - så er lilleputkøbstaden Mariager ved den smukke fjord af samme navn et rigtig godt bud på en lettilgængelig romantisk sommerdestination for to.

I Mariagers brostensbelagte gader er det svært ikke at blive en smule forelskede - både i byen og i hinanden - og skal der skrues yderligere op for romantikken kan en sejltur på fjorden anbefales.

For selvom navnet Mariager Fjord for mange rimer på historier om iltsvind og døde fisk, så er den miljøudfordrede fjord samtidig Danmarks længste. Og måske også den smukkeste?

Den lange, smalle fjord omgivet af skov og bølgende bakker er i hvert fald et smukt syn at dvæle lidt ved, og rundt langs fjorden findes flere gode udsigtspunkter med bænke og overskuelige afmærkede vandreruter i alt det grønne.

Naturområdet Bramslev Bakker er som skabt til en romantisk gåtur med udsigt til fjorden. Foto: Morten Herle
Naturområdet Bramslev Bakker er som skabt til en romantisk gåtur med udsigt til fjorden. Foto: Morten Herle

I Dronning Ingrids fodspor: Oplev skønne Sofiero Slot i Skåne

Ny rosenhave
At Mariager kalder sig ”Rosernes By” er langtfra noget nyt reklamepåhit.

Gennem flere hundrede år har de smukke blomster slynget sig op ad gavle og facader på byens hyggelige huse.

Det blomstrende bybillede gik også lige i hjertet på forfatteren Peter Nansen, der levede de sidste år af sit liv i Mariager. Det var ham, der for omkring 100 år siden forsynede byen med tilnavnet ”Rosernes By”.

Foruden de mange roser i de gamle gader, er Mariager desuden blevet forsynet med en helt ny rosenhave, der for første gang springer ud i fuldt flor i 2016.

Her i Munkholm-anlægget tæt på klosterkirken folder mere end 400 rosensorter fordelt på ca. 800 planter sig ud i løbet af sommeren og det tidlige efterår og skaber en duftende lille oase med romantiske gange og bænke.

Et oplagt stop på en romantisk rundtur i den lille by, der i sin tid voksede op omkring Birgittinerklosteret.

I dag er der ikke meget tilbage af det oprindelige kloster fra 1400-tallet, men klosterkirken på toppen af den gamle bydel er stadig et flot syn og et kig værd både udefra og indeni.

Klosterkirken troner stadig på toppen af byen og minder om dengang, Mariager var en betydningsfuld klosterby. Foto: Morten Herlev
Klosterkirken troner stadig på toppen af byen og minder om dengang, Mariager var en betydningsfuld klosterby. Foto: Morten Herlev

Fascination i Firenze

Kagekærlighed
En sejltur på Mariager Fjord er lig med masser af smukke naturbilleder på nethinden, men man kan også sagtens opleve Mariagers naturskønne omgivelser på en køretur kombineret med et par strække-ben-pauser på udvalgte steder.

Vejen langs fjorden mellem Mariager og Hadsund byder for eksempel på mange flotte kig til vandet, og på nordsiden af fjorden - der er bro over vandet i Hadsund - venter der smuk natur omkring det gamle fiskerleje Stinesminde og ikke mindst i Bramslev Bakker.

Her kan kærligheden også blomstre - især hvis man tror på ordsproget om, at vejen til mandens hjerte går gennem hans mave.

Apothekegaarden er én blandt mange fine gamle bygninger i det historiske Mariager. Foto: Morten Herlev
Apothekegaarden er én blandt mange fine gamle bygninger i det historiske Mariager. Foto: Morten Herlev

For på den traditionsrige Restaurant Bramslev Bakker kan man hver søndag eftermiddag sætte tænderne i et veldækket kagebord med boller, kringle, flødeskumslagkage og meget mere. Alt er hjemmebagt, og panoramaudsigten fra restauranten over fjorden er i top.

Trænger man til en tur hånd i hånd før eller efter kagefornøjelsen, er Bramslev Bakker også det helt rigtige sted til en romantisk gåtur.

Bakkerne udgør et fredet naturområde på omkring 300 ha., og der er derfor rig mulighed for at finde sig en lille idyllisk plet og fordøje de mange indtryk fra den romantiske sommerdestination, som Mariager by og fjord let kan vise sig at være.

En langsom by

I 2013 blev Mariager optaget i det eksklusive internationale CittaSlow-selskab for byer med en særlig historisk sjæl, hvor man målrettet fokuserer på historie og autenticitet, lokale kvalitetsfødevarer og bæredygtighed m.m.

I alt har 175 byer i 27 lande opnået CittaSlow-status.

Foruden Mariager er det i Danmark kun Svendborg, der er certificeret CittaSlow-by.

Stemningsfulde sovesteder

På torvet i Mariager ligger det atmosfærefyldte Hotel Postgaarden, hvis ældste bygning er fra 1700-tallet. Her er også restaurant og café: www.hotelpostgaardenmariager.dk.

12 kilometer syd for Mariager ligger den berømte Hvidsten Kro - en af landets ældste landevejskroer: www.hvidstenkro.dk.

I udkanten af Hobro og ca. 11 kilometer fra Mariager ligger Hotel Amerika midt i et dejligt skovområde tæt på fjorden: www.hotelamerika.dk.

Denne artikel er skrevet på journalistens eget initiativ og egen regning.

Familiesafari i Kenya  

Selv #metoo-entusiastiske kvinder må medgive

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.