Annonce:
Annonce:

Ligestilling i verden går tilbage - Danmark halser efter nabolandene

Det er blevet sværere at være kvinde, da ligestilligen for første gang i over et årti er på et tilbagetog

Ingen lande har endnu formået at skabe lighed mellem kønnene, når det kommer til økonomiske muligheder. Foto: /ritzau/Finn Frandsen
Ingen lande har endnu formået at skabe lighed mellem kønnene, når det kommer til økonomiske muligheder. Foto: /ritzau/Finn Frandsen
Annonce:
Følg Ferie

Der kan være mange forskellige årsager til at rejse på ferie til et bestemt land.

De mest almindelige årsager er vel nok sådan nogle ting som vejrforholdene, attraktionerne og prisen for ferien, men i denne tid hvor den fjerde feminist-bølge er strømmet ind over os, og #metoo-kampagnen er på sit højeste, kan det være, at kvinders rettigheder kan have noget at sige, når der kommer til valg og fravalg af ferie-destinationen.

Hvis det er tilfældet, skal man tage en tur til Island, Norge eller Finland, for de tre lande er de lande i verden, hvor ligestilligen er bedst.

Det viser en ny rapport, der er foretaget af World Economic Forun (WEF), som har rangeret 144 lande verden over.

Annonce:

I Gender Gap-rapporten undersøger WEF kønsforskelle i lønforhold, uddannelse, politik og sundhed, og selvom man måske skulle tro, at ligestillingen på nuværende tidspunkt burde være på sit højeste, så er det faktisk ikke tilfældet.

For første gang siden 2006, hvor WEF begyndte at foretage denne undersøgelse, går det nemlig ned ad bakke for ligestillingen.

Ligestillingen bliver nu forsinket 17 år
Helt specifikt er der i gennemsnit 68 procent ligestilling verden over, hvor tallet lå på 68,3 procent sidste år. Det betyder, at det nu vil tage 100 år at få 100 procent ligestilling, hvorimod det sidste år blev vurderet til 'blot' at tage 83 år.

Den økonomiske ulighed mellem mænd og kvinder ser endnu værre ud, da det vil tage 217 år, før der er ligestilling på det område.

Annonce:

- I 2017 burde vi ikke se ligestillingens fremskridt gå i backgear. Ligestilling er både et moralsk og økonomisk imperativ. Nogle lande forstår dette, og de lande kan nu se udbyttet af de foranstaltninger, de har truffet for at minimere kønsforskellene, siger Saadia Zahidi fra WEF's bestyrelse i en pressemeddelelse.

Rapportens konklusioner bunder i målinger af forhold såsom andelen af kvinder i politik, andelen af kvinder i ledelse, forskellen i mænds og kvinders indkomst samt forskellen i mænds og kvinders forventede levealder.

Ny måling: Danmark er mindre fredelig

Ingen lande har økonomisk lighed
Selvom det overordnet set går den forkerte vej med ligestillingen globalt set, så er der nogle lande, der formår at formindske kønsforskellene.

Ifølge rapporten har 82 lande formået at forbedre ligestillingen i landet, hvorimod de resterende 62 lande har fået dårligere resultater i forhold til sidste år.

Ifølge rapporten har ingen lande endnu formået at skabe lighed mellem kønnene, når det kommer til økonomiske muligheder, hvilket vil sige, at kvinder i alle lande verden over i gennemsnit får lavere løn og har dårligere job-muligheder end deres mandlige kolleger.

Annonce:

Danmark ligger nummer 14 på listen, hvilket er en forbedring i forhold til sidste år, hvor vi måtte nøjes med en 19. plads. Yemen, Pakistan og Syrien er de tre lande, hvor der er mindst ligestilling.

Du kan se top tyve herunder:

Top tyve mest ligestillede land

1.) Island

2.) Norge

3.) Finland

4.) Rwanda

5.) Sverige

6.) Nicaragua

7.) Slovenien

8.) Irland

9.) New Zealand

10.) Filippinerne

11.) Frankrig

12.) Tyskland

13.) Namibia

14.) Danmark

15.) Storbritannien

16.) Canada

17.) Bolivia

18.) Bulgarien

19.) Sydafrika

20.) Letland

Du kan se de ti lande med mindst ligestilling herunder:

Bundskraberne: De ti lande med mindst ligestilling

1.) Yemen

2.) Pakistan

3.) Syrien

4.) Tchad

5.) Iran

6.) Mali

7.) Saudi Arabien

8.) Libanon

9.) Marokko

10.) Jordan

Nyt land på førstepladsen: Her er verdens mest magtfulde pas

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

I naturen foregår sex, vold, incest og voldtægter
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: