Løgnedetektorer skal fange terrorister i europæiske lufthavne

Kunstig intelligens skal analysere de rejsendes ansigter for at se, om de lyver, når de bliver stillet spørgsmål til deres rejse og deres bagage

Ny teknologi i tre europæiske lande skal fange terrorister, inden de stiger om bord på flyet. Arkivfoto: Martin Lehmann/Ritzau Scanpix
Ny teknologi i tre europæiske lande skal fange terrorister, inden de stiger om bord på flyet. Arkivfoto: Martin Lehmann/Ritzau Scanpix
Følg Ferie

Ungarn, Grækenland og Letland bliver de tre første lande til at teste løgnedetektorer, hvis mål er at fange terrorister.

Det skriver The New Scientist.

Ifølge mediet er det EU, som har finansieret den kunstige intelligens, der i de kommende seks måneder vil analysere ansigtsudtrykkene på rejsende, der kommer fra lande uden for EU.

Helt konkret vil de avancerede løgnedetektorer forsøge at tolke bevægelserne i de rejsendes ansigter, når de bliver stillet spørgsmål angående deres rejse, deres bagage eller personlig information såsom deres navn eller fødselsdato.

Testperioden vil forløbe således, at rejsende, der ikke kommer fra et EU-land, skal udfylde en formular online, hvor de blandt andet bliver bedt om at uploade billeder af deres pas og visum.

Derefter vil de blive udspurgt af den såkaldte ’iBorderControl’, der er en computeranimeret sikkerhedsvagt, som vil stille spørgsmål såsom: ’Hvad har du pakket i din kuffert?’, og ’Hvis jeg beder dig om at åbne din kuffert og vise mig, hvad der er indeni, vil det så bekræfte, at du talte sandt lige før?’.

Nu kan det være slut med irriterende forbud i lufthavnen

'Høj risiko'
Hvis den rejsende derefter bliver vurderet som ’høj risiko’, vil personen blive trukket til side og udspurgt af en menneskelig ansat i sikkerhedskontrollen.

- Vi håber, at testperioden i Ungarn, Grækenland og Letland vil bevise, at den kunstige intelligens kan hjælpe sikkerhedskontrollen med at finde rejsende, der vil deltage i kriminelle aktiviteter, lyder det i en udtalelse fra Europa-Kommissionen.

- Testperioden vil starte i laboratoriet, så sikkerhedspersonalet bliver fortrolige med systemet, og herefter vil det blive testet i realistiske omgivelser langs grænserne, fortsætter udtalelsen.

Ændring på vej i lufthavnen: Så 'krænkende' bliver check-in

Mere fra Ekstra Bladet+

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind