Los Angeles mister vartegn: Palmerne forsvinder

De ikoniske palmetræer i Los Angeles er døden nær af sygdomme, og snart vil de alle være væk. Byen afviser at plante nye palmer

Der kommer til at være færre og færre af de ikoniske palmer i Los Angeles de kommende år. Foto: Stine Eskildsen
Der kommer til at være færre og færre af de ikoniske palmer i Los Angeles de kommende år. Foto: Stine Eskildsen

Det er ikke mange billeder eller film, man kan se, der foregår i Los Angeles, som ikke har et svingende palmetræ i baggrunden, men den tid vil snart være slut.

I fremtiden vil vartegnet i Californiens mest folkerige by nemlig forsvinde, fordi palmerne er døden nær af svampeangreb og insekter.

Det skriver L.A. Times.

Palmerne, som blandt andet hilser turister velkommen i LAX lufthavn, og som står linet op langs Hollywood Boulevard, blev byens vartegn i 1900-tallet, hvor forskellige typer af trope-træet blev importeret fra hele verden, da Californien kun har én type palme.

Planen var, at palmerne skulle lokke nykommere til, og inden længe blev de altså et symbol for Los Angeles kendt over hele verden, men nu er Hollywood-palmernes dage altså ved at være talte, fordi de er dødeligt syge.

Se også: Bizar turist-oplevelse: Leg illegal indvandrer i Mexico

Ikke flere palmer
Ifølge Andy Lipkis, direktøren for TreePeople i Los Angeles, vil det koste omkring 235 milliarder kroner at fjerne palmerne i hele det sydlige Californien i løbet af de næste tre årtier.

De ikoniske palmer vil derefter blive erstattet af hjemmehørende træer, som er mere tolerante over for tørke, og som giver mere skygge, skriver L.A. Times.

- Palmerne er dekorative og ikoniske, men Los Angeles går flere og flere hedebølger i møde, udtaler Elizabeth Skrzat, som er direktør for projektet bag træplantningen i byen og fortsætter:

- Derfor er det vigtigt, at vi planter træer, som kan tilbyde tilstrækkelig skygge, der beskytter folk fra solen, og som køler byen ned.

Myndighederne ved ikke, hvor mange palmer, der er gået tabt allerede, men den seneste optælling i 1990 opgjorde antallet til 75.000 palmer, og siden er flere forsvundet. Normalt lever palmer mellem 75-100 år, så det er da også ved at være oppe over for de mange palmer, da mere end 40.000 af dem blev plantet ved OL i 1932.

Se også: Sulten turist? Her kan du besøge verdens ældste fastfood-restauranter

Det vil ændre byen
Ifølge L.A. Times er det den sydamerikanske røde bille ved navn 'palmesnudebillen' og en slimskimmelsvamp ved navn 'Fusarium', der dræber mange af træerne i det sydlige Californien, og resten er altså ved at dø af alderdom.

- Det vil ændre hele byens æstetiske udseende, fordi palmerne er så karakteristiske. Det er dem, der giver følelsen af Los Angeles, siger Carol Bornstein fra Natural History Museum i Los Angeles.

Klimaændringerne har gjort Californen varmere og mere tør i de seneste år, og derfor er det held i uheld, at palmetræerne er ved at dø, fortæller David Fink fra den uafhængige organisation 'Climate Resolve' til L.A. Times:

- Den ikoniske sammenhæng mellem palmerne og Los Angeles er positiv, men nu er vi i en periode, hvor vi har en bedre forståelse for, hvad der er brug for. Derfor giver det god mening, at vi erstatter palmerne med træer, der skygger bedre, og som hjælper med at køle ned. Hedebølger har dræbt flere mennesker end nogen andre vejrforhold. Se også: Populære turistattraktioner: Her skal du stå længst tid i kø

1 af 2 Der kommer til at være færre og færre af de ikoniske palmer i Los Angeles de kommende år. Foto: Google Street View
2 af 2 Der kommer til at være færre og færre af de ikoniske palmer i Los Angeles de kommende år. Foto: Stine Eskildsen
kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen