Lufthavnene mister fem milliarder passagerer

Når året et gået, forventes verdens lufthavne at have mistet flere milliarder passagerer

Verdens lufthavne kommer til at miste flere milliarder af passagerer i år. Foto: Jonas Olufson
Verdens lufthavne kommer til at miste flere milliarder af passagerer i år. Foto: Jonas Olufson

Coronapandemien satte luftfarten i frit fald. Flere lande har lukket grænserne, og det har ikke været muligt at rejse, som vi tidligere har gjort.

Intet mindre end fem millliarder passagerer forventes at være forsvundet fra verdens lufthavne, hvis man sammenligner med de forventninger, der var før pandemiens indtog. Det skriver Check-in.

I 2019 var der 9,15 milliarder afrejsende og ankommende passagerer gennem lufthavnene verden over. I 2020 var forventningen, at tallet skulle vokse til 9,5 milliarder, mens det i 2021 skulle ende på 9,8 milliader.

Artiklen fortsætter under videoen ...

Lufthavnene mister fem milliarder passagerer

Hør Det Økonomiske Råds overblik over den danske økonomi

En eksistentiel krise
Det var lufthavnens internationale organisation, Airports Council International (ACI), der forsøgte at forudsige tallene, før covid-19 satte en stopper for luftfarten.

- På trods af positive tegn er covid-19 stadig en eksistentiel krise for lufthavne og flyselskaber, siger Luis Felipe de Oliveira, der er global direktør i ACI, ifølge Check-in.

- De har stadig brug for støtte og rimelige politiske beslutninger fra regeringernes side, hvis det skal gå fremad for branchen.

Flytrafik er livsnerven
I 2020 endte man på 3,6 milliarder passagerer, og i år forventes tallet at lande på 4,8 milliarder.

Det betyder også, at lufthavnene tilsammen kommer til at miste 108 milliarder dollar i indtægter, når året er omme, når man sammenligner med forventninger til 2021 fra før coronapandemien.

- Flytrafik er livsnerven i en lufthavns forretning, da praktisk talt alle indtægter er direkte afledt af den trafik, siger Luis Felipe de Oliveria.

Han understreger ifølge Check-in, at luftfarten bidrager med milliarder til verdens bruttonationalprodukt og understøtter millioner af job.