Lystsejlere ingen adgang: Dansk ø lukker ned

Flakfortet i Øresund ud for København tager ikke længere imod lystsejlere

Siden 2001 har Flakfortet været ejet af virksomheden Malmøkranen AB, der har drevet restaurant og diverse aktiviteter på øen. Det har fået lystsejlere til at anløbe havnen, der har plads til 200 både. Foto: Flakfortet Facebook
Siden 2001 har Flakfortet været ejet af virksomheden Malmøkranen AB, der har drevet restaurant og diverse aktiviteter på øen. Det har fået lystsejlere til at anløbe havnen, der har plads til 200 både. Foto: Flakfortet Facebook

Flakfortet, som er et yndet udflugtsmål for sjællandske og svenske lystsejlere, er fra den 16. april 2018 lukket for adgang for folk i egen båd.

Slots- og Kulturstyrelsen har besluttet, at de faciliteter, som Flakfortet har etableret for lystsejlerne, skal fjernes, og fortet skal føres tilbage til den stand, som det havde, da det blev gjort til fortidsminde i 1995, skriver ejeren af Flakfortet siden 2001 Malmøkranen AB på Facebook.

Dette er konsekvensen af, at Slots- og Kulturstyrelsen den 6. april 2018 afviste at give Malmøkranen AB dispensation fra museumsloven.

- Vi er kede af det, men vi har ingen mulighed for at fortsætte virksomheden. Vi skal føre fortet tilbage til en ruin, som den var, da vi købte den, siger Tore Svensson, ejer af Malmøkranen AB til TV2 Lorry.

Flakfortet, der er opført 1910 til 1914 i forbindelse med udbygningen af Københavns søbefæstning, ligger i den 3. og længst fremskudte del af søbefæstningen på en kunstig ø på et eksisterende flak. Øen, der er 32.000 m2, har været benyttet af militæret frem til 1968.

Kernen i striden er, at Flakfortet er et fredet fortidsminde. Det betyder, at hvis ejeren ønsker at lave ændringer, så skal man spørge om lov, og det har Malmøkranen AB ikke gjort, mener Slots- og Kulturstyrelsen.

- Det er ikke fordi, at Flakfortet ikke må bruges til noget andet, end det det er bygget til, men der er sket rigtig mange ødelæggelser i den tid, som ejeren har haft Flakfortet, siger Michael Lauenborg, enhedschef hos Slots- og Kulturstyrelsen til TV2 Lorry

- Vi er ikke fornærmede, vi siger bare, at det ikke kan være rigtigt, at det er lettere at få tilgivelse end tilladelse, tilføjer Michael Lauenborg.

TV 2 Lorry har set Slots- og Kulturstyrelsens afgørelse, og her fremgår det, at Malmøkranen AB nu skal fjerne en række ting fra udendørsarealerne. Det gælder blandt andet minigolfanlæg, saunahus, bænke, skilte og standere til hundelufterposer, badebro og opsatte pæle på den nordøstlige kajkant.

Desuden skal Malmøkranen AB blandt andet fjerne fliser, som er opsat over de fliser, som Forsvaret lagde i sin tid og genetablere de lokaler, hvor der er blevet fjernet motorer og generatorer. Desuden skal et nyt køkken og vindueskarme fjernes, da de enten skjuler eller har ødelagt den kulturhistoriske værdi.

Det er stadig muligt at besøge Flakfortet med færge fra Nyhavn i København og restauranten på Flakfortet opretholdes sæsonen ud.

Malmøkranen AB overvejer nu at klage over afgørelsen til Miljø- og Fødevareklagenævnet eller anlægge en retssag mod Slots- og Kulturstyrelsen.

250 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere