Mæslingeudbrud: Europæiske feriedestinationer ramt

Rumænien, Grækenland, Italien og Frankrig er ramt af mæslingeudbrud. De danske sundhedsmyndigheder opfordrer til vaccination

Symptomerne på mæslinger er feber, forkølelse, overfølsomhed over for lys og de karakteristiske røde prikker. Foto: Shutterstock
Symptomerne på mæslinger er feber, forkølelse, overfølsomhed over for lys og de karakteristiske røde prikker. Foto: Shutterstock

Står der Rumænien, Grækenland, Italien eller Frankrig på sommerferiens flybilletter?

Så skal du lige have tjekket vaccinationskortet.

Sådan lyder opfordringen fra Statens Serum Institut, fordi der for tiden er mæslingeudbrud i de lande.

- Problemet er, at vaccinationsgraden i de her områder ikke er høj nok, så virusset kan blive ved med at florere, siger afdelingslæge Peter H. S. Andersen fra Statens Serum Institut til Ekstra Bladet.

Rumænien er hårdest ramt af de fire lande. Her har der siden nytår ifølge European Centre for Disease Prevention and Control været 1709 tilfælde af mæslinger.

Alligevel er bekymringen størst for Italien og Frankrig.

’Selvom antallet af tilfælde i Rumænien og Grækenland fortsat er høje, er der særlig grund til bekymring over situationen i Frankrig og Italien, da antallet af tilfælde i Frankrig er næsten tredoblet siden sidste opdatering i marts og mere end fordoblet i Italien,’ skriver European Centre for Disease Prevention and Control den 13. april.

Mæslinger er en uhyre ubehagelig børnesygdom med udslæt og potentielle følgevirkninger som lungebetændelse, mellemørebetændelse og hjernebetændelse.

I de fire ramte lande har 13 personer siden nytår mistet livet på grund af sygdommen.

Personer, der har haft mæslinger tidligere eller er vaccineret, kan ikke smittes.

- Vi - og det samme gør WHO - anbefaler, at man lader sine børn vaccinere. Vil man ikke det, bør man finde et andet sted at tage på ferie, siger Peter H. S. Andersen og tilføjer:

- Vi siger populært, at mæslinger kan smitte gennem brevsprækken. Det er det mest smitsomme virus, vi kender.

Mæslingevaccinen er den del af det danske børnevaccinationsprogram, men gives først, når barnet er 15 måneder gammelt.

Vaccinen kan dog gives tidligere i tilfælde af rejse til et område, der er ramt af et mæslingeudbrud.

- Børn ned til ni måneder kan blive vaccineret, men det betyder, at de får et ekstra stik, for de skal også have de to normale mæslingevacciner i børnevaccinationsprogrammet. I særlige tilfælde kan børn ned til seks måneder også få vaccinen, siger Peter H. S. Andersen.

Mæslinger er elimineret i Danmark. Når sygdommen alligevel en gang i mellem forekommer herhjemme, er det typisk fordi smitten er taget med hjem fra udlandet.

Siden 1. april kan alle voksne, der ikke er blevet vaccineret som børn eller har haft sygdommen, gratis blive vaccineret mod mæslinger ved enten deres praktiserende læge eller på en privat vaccinationsklinik.

Fakta:

Mæslingeudbrud i Sydeuropa:

Rumænien: 1709

Grækenland: 1463

Frankrig: 1346

Italien: 411

Tallene angiver antallet af mæslinge-tilfælde i perioden fra 1. januar til 13. april i år.

Kilde: ECDC

1 af 2 Vaccinen MFR gør dig immun overfor mæslinger. Foto: AP
2 af 2 Symptomerne på mæslinger er feber, forkølelse, overfølsomhed over for lys og de karakteristiske røde prikker. Foto: Shutterstock
56 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere