Annonce:
Annonce:

Makabert fænomen: Iskoldt 'blodbad' på Antarktis

Det er ikke den typiske feriedestination, men kommer du alligevel forbi, venter der et yderst fascinerende fænomen

Miljøet omkring Blood Falls er det sted på jorden, der minder mest om miljøet på Mars. Foto: Wikimedia Commons/National Science Foundation/Peter Rejcek
Miljøet omkring Blood Falls er det sted på jorden, der minder mest om miljøet på Mars. Foto: Wikimedia Commons/National Science Foundation/Peter Rejcek
Annonce:
Følg Ferie

Den blodrøde farve løber ned over isen, og det ligner, at en forfærdelig og makaber forbrydelse lige har udspillet sig.

Men der er heldigvis hverken sket noget kriminelt eller en forfærdelig ulykke. Der er blot tale om et mærkværdigt naturfænomen. Det skriver News.com.au.

Gletsjeren på Antarktis kaldes 'Blood Falls' eller Taylor-gletsjeren. Den ligger ved McMurdo Dry Valley, som er et af de mest golde og tørre steder i verden.

Den mystiske farve er sporet til at være opstået for omkring fem millioner år siden, da en flod oversvømmede den østlige del af Antarktis, og der derfor opstod en sø. Søen, som bestod af saltvand, blev gennem tiden isoleret fra lys, varme og oxygen.

Annonce:

Saltvandet blev derfor mere koncentreret i søen, og nu skulle søen være tre gange så salt end havet og kan derfor ikke fryse til is. Når så vandet fra søen løber gennem isen, reagerer vandet med oxygen, og derfor opstår den blodrøde farve.

Minder om Mars
Første gang fænomenet blev opdaget var i 1911 af en australsk geolog. Før i tiden har man troet, at det røde vand skyldtes alger. Den teori har man dog droppet nu.

Sidste år gjorde en række forskere en opdagelse. Her fandt man ud af, at området inde i selve gletsjeren er større end hidtil antaget. Vandet skulle nemlig strække sig over 12 kilometer, skriver Live Science.

Udover at opdage hvor omfattende vandnetværket i virkeligheden var, opdagede man også, at området kan bruges til at gøre os klogere på miljøet på Mars. Samme forhold kan nemlig have eksisteret på Mars.

Annonce:

- Vi fandt, som forventet, at noget forårsagede Blood Falls, og vi fandt at disse saltlagre var mere udbredte end hidtil antaget. Det ser ud som om, de forbinder søerne. Det betyder, at der potentielt er tale om et meget mere omfattende underjordisk økosystem. Det er jeg vild med, sagde forsker Jill Mikucki fra University of Tennessee til Washington Post, dengang de opdagede det underjordiske system for et år siden.

Hvis du selv har lyst til at se det spektakulære naturfænomen, kan den blødende gletsjer og McMurdo Dry Valley ses fra helikopter eller fra krydstogtskibe på vej mod Rosshavet.

Skal du nå det? Turister flokkes om truet attraktion

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Digital arrogance har skabt et samfund med A- og B-borgere
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: