Massestrejke i europæiske lufthavne: Sådan bliver du ramt

Fly- og lufthavnspersonale i flere europæiske lande varsler strejker

Sådan så kaoset ud i lufthavnen i Frankfurt, da medarbejdere hos Lufthansa strejkede i efteråret i 2012. (Foto: AP)
Sådan så kaoset ud i lufthavnen i Frankfurt, da medarbejdere hos Lufthansa strejkede i efteråret i 2012. (Foto: AP)

Kend dine rettigheder, inden du suser ud i lufthavnen for at komme af sted på din længe ventede ferie.

For der er større strejker i flere europæiske lufthavne under opsejling her til sommer, og det kan få betydning for din ferie.

Lørdag planlægger tusindvis af lufthavnsansatte i Italien at nedlægge arbejdet i mindst fire timer, skriver branchemediet Check-in.dk.

Protester og privatisering
Det handler om personalet i selskaberne Meridiana og Alitalia i Fiumcino-lufthavnen i Rom, Malpensa- og linate-lufthavnene i Milano. I sidstnævnte gælder det også for flyveledere og lufthavnsansatte.

I Grækenland trækker man også i strejketrøjen fra på mandag.

Ifølge Check-in.dk kan det derfor blive utrolig svært for turisterne, hvis ens flyvetur går mellem de 14 regionale lufthavne - inklusiv dem på ferieøerne Santorini og Corfu.

Grækerne protesterer mod landets mange salg af lufthavne, som derfor bliver privatiseret. Det er den tyske lufthavnsoperatør Fraport, der har betalt 10 milliarder kroner for de 14 lufthavne og derved været med til at redde det nødstedte land fra at gå bankerot.

Salget af lufthavnene var nemlig en af betingelserne fra EU for at give Grækenland redningspakken sidste år.

Der er ofte lang kø og ditto ventetid i Københavns Lufthavn i sommerperioden. (Arkivfoto) Ferie Danske flyrejsende snydes for millioner af kroner

Kend din ret
Flyvning ind og ud af Grækenland vil dog fortsat blive gennemført, så det gælder om at holde tungen lige i munden i morgen og tjekke sin flyvning, inden man som ferietrængende dansker går helt i panik.

Skulle du blive påvirket af strejkerne, har du flere muligheder.

Bliver dit fly aflyst eller forsinket med mere end tre timer, så har du enten krav på at få pengene tilbage eller få lavet din rejse om.

Står du eksempelvis i udlandet og skal hjem, kan du derfor kræve, at din rejseudbyder tilbyder dig en anden mulighed for at komme hjem.

Flere strejker kan komme
I maj strejkede de franske flyveledere, og i starten af denne uge nedlagde SAS' svenske piloter arbejdet.

Der er derfor sandsynlighed for, at du som rejsende kan blive ramt af mere end bare den italienske og græske arbejdsnedlæggelse.

Franske fly- og lufthavnsansatte har allerede strejket flere gange i 2016, og her i Norden har personalet hos både Norwegian og SAS flere gange truet med at stoppe arbejdet i protest mod deres arbejdsgivere.

Derfor er det en god ide at holde sig opdateret kort tid inden, man skal ud at rejse.

Det er blandt andet områder som Marseille og Paris, der er hårdest ramt af benzinkrisen, ifølge feriekonsulent hos FDM, Frederik Valmin. (Foto: AP) Ferie Kaos i Frankrig: Sådan påvirker massestrejken din ferie

1 kommentar
Vis kommentarer