Michael i kamp mod sommerhusudlejer: Sådan er dine rettigheder

Michael Lindgaard er på ingen måde tilfreds med udlejningsselskabet Bornholmtours, som stærkt afviser at have handlet forkert i sagen

Michael Lindgaard er uenige med Bornholmtours omkring et sommerhus, han lejede på solskinsøen i juli. Foto: Privat
Michael Lindgaard er uenige med Bornholmtours omkring et sommerhus, han lejede på solskinsøen i juli. Foto: Privat
Følg Ferie

Har du prøvet noget lignende, eller har du tip? Skriv en sms til 1224 (alm. takst) eller mail til 1224@eb.dk

Efter tre år uden mulighed for at holde sommerferie sammen havde Michael Lindgaard i den grad glædet sig til to ugers ferie med sin kæreste på Bornholm.

De to havde lejet et sommerhus på Bornholm for 11.000 kroner gennem Bornholmtours i god tid, men da de den 2. juli ankommer hele vejen fra Viborg, viser det sig hurtigt, at sommerhuset - ifølge dem - på ingen måde stemmer overens med udlejningsbureauets fremstilling af sommerhuset på hjemmesiden.

- Sommerhuset var møgbeskidt, lugtede af fugt og var på ingen måde velegnet til udlejninger, siger Michael til Ekstra Bladet.

Parret besluttede derfor med det samme at kontakte Bornholmtours, fordi de ikke havde lyst til at sove i det 'beskidte, kolde og fugtige sommerhus'.

- Det første, de siger, er, at vi ikke har nogen klagemuligheder. Det næste er, at de ikke kan tilbyde os andet, fordi alt er lejet ud, fortæller Michael om beskeden fra Bornholmtours, der sender en inspektør ud for at kigge på sommerhuset:

- Da han kommer ind udviser han tydeligt, at han ikke har lyst til at være der. Han startede med at sige, at han godt kunne forsvare fugten, da vi bare kunne sætte varme på og lufte ud i 2-3 dage, men at han ikke kunne forsvare den stand, som huset ellers havde, fortæller Michael.

Michael Lindegaard mener, at bulerne i linoleumsgulvet er udtryk for fugtskader. Det mener Bornholmtours ikke. Foto: Privat
Michael Lindegaard mener, at bulerne i linoleumsgulvet er udtryk for fugtskader. Det mener Bornholmtours ikke. Foto: Privat
 

Ord mod ord
Da Michael efterfølgende snakker med Bornholmtours over telefonen, er beskeden dog en helt anden. De mener på ingen måde, at inspektøren har givet Michael ret i, at huset ikke er beboeligt, og derfor kan de ikke hjælpe parret, som overhovedet ikke har lyst til at overnatte i de snavsede og fugtige omgivelser.

- Eftersom de ikke vil tilbyde os noget andet, beslutter vi os for selv at finde noget andet, da klokken er ved at være mange, og vi er trætte, siger Michael, som på trods af feriehøjsæsonen formåede at finde et hotelværelse til 6.500 kroner.

Michael ringer og oplyser Bornholmtours om dette, men får nu tilbudt et alternativ:

- Efter at være blevet afvist i 2,5 time i træk tilbyder de os lige pludselig et andet sommerhus, men på det tidspunkt har vi allerede mistet tilliden og føler os fanget i, hvorvidt vi skal tage hotelværelset eller stole på, at de rent faktisk har fundet noget andet til os. Klokken er mange, og vi har ikke ligefrem lyst til at spilde tid på at vælge forkert en gang til, siger Michael, som derfor besluttede sig for at takke nej til det nye sommerhus og i stedet tjekke ind på hotellet klokken syv om aftenen.

'De skummer bare 30 procent i kommission...'
Den beslutning får dog - ifølge Michael – Bornholmertours til at nægte enhver form for erstatning:

- Vi beder dem om at betale de 6.500 for hotelværelset, og så kan de beholde det resterende beløb (sommerhuset kostede 11.000, red.), men vi bliver blankt afvist, og så henviser de os til et ankenævn. Det er helt grotesk, siger Michael og fortsætter:

- Jeg bliver så forbandet harm, da de efterfølgende fortæller os, at vi jo er blevet tilbudt noget andet. For ja... det er jo rigtigt, men det er jo efter adskillige timers forhandling, hvor vi så til sidst opgiver. Så får vi pludselig tilbudt noget andet, og det er så det, de hænger os op på nu, og det, de mener, vil gøre, at vi taber en eventuel klagesag på.

- Jeg troede naivt, at når jeg gik gennem et bureau, så havde jeg en mellemmand, som følte et ansvar for den vare, de lejer ud, og som sørgede for, at tingene var i orden. Det var den vildfarelse, jeg gik rundt i, men nu har jeg lært, at jeg i fremtiden skal leje privat og ikke gennem bureaer. De skummer jo bare 30 procent i kommission og føler absolut intet ansvar bagefter.

Dansker på charterferie i Alanya: 'Mafiaboss smed mig ud af hotellet'

Bornholmtours: 'Han ville ikke samarbejde'
Kirstin Blomgren, som er ejer af udlejningsfirmaet Bornholmtours, har et helt andet syn på sagen end Michael Lindgaard.

Hun mener ikke, at huset er ubeboeligt på nogen måde, men at Bornholmtours alligevel gjorde alt, de kunne, for at hjælpe den utilfredse Michael, men at de blev mødt med afvisning på afvisning.

- For det første ankommer den her kunde på en dag, hvor der lige har været to dages massivt regnvejr, så på den måde er der ikke noget som helst mystisk i, at det virker fugtigt. Så når han ringer og siger, at han ikke er tilfreds, fordi det virker fugtigt, beder vi ham om at flytte ind, tænde for varmen og lufte ud, fordi fornemmelsen af fugt så vil forsvinde, siger Kirstin Blomgren og fortsætter:

- Men det vil han simpelthen ikke. Han vil på ingen måde give det en chance, så vi får en person ud og ser på det. Det ender så med, at Michael Lindgaard påstår, at den person siger én ting, men til os siger personen altså, at det har han aldrig nogensinde sagt.

Kirstin Blomgren giver Michael Lindgaard ret i, at det er et gammelt sommerhus, men hun mener bestemt, at det stemmer overens med billederne på bureauets hjemmeside.

- Det er et af vores aller billigste sommerhuse, og man kan tydeligt se på billederne, at det er et ældre sommerhus, så vi kan ikke forstå, at Michael Lindgaard bliver overrasket, da han ankommer.

Kirstin Blomgren mener, at bureauet tydeligt viser sommerhusets bulede gulv på billederne på deres hjemmeside. Foto: Bornholmtours
Kirstin Blomgren mener, at bureauet tydeligt viser sommerhusets bulede gulv på billederne på deres hjemmeside. Foto: Bornholmtours
 

- Man kan tydeligt se det bulede gulv på billederne. Det er ikke et udtryk for fugt, men et udtryk for, at der er for meget linoleum. Det har altid været sådan, og vi forsøger bestemt ikke at skjule, at gulvet bugter sig.

'Sådan fungerer det altså ikke'
Kirstin Blomgren mener ikke, at Michael Lindgaard var åben for at finde en løsning på problemet.

- Da min medarbejder meget hurtigt finder ud af, at han (Michael, red.) på ingen måde var villig til at give sommerhuset en chance, fortæller hun ham, at hun vil tage fat i sit bagland og prøve at finde en løsning. Da hun har snakket med mig, beslutter vi os for at tilbyde ham et andet hus, men da hun vender tilbage til ham, har han allerede fundet noget andet, siger Kirstin Blomgren og fortsætter:

- Man kan selvfølgelig ikke bare komme og sige: 'Her vil jeg ikke være', og så forvente at få sine penge tilbage. Man er nødt til at give det en chance, og hvis han så alligevel skal flyttes, så er det jo noget, der skal ske i dialog med os i forhold til, hvad vi ellers kan tilbyde. At han lige pludselig selv finder et andet sted og forventer, at vi bare skal betale? Sådan fungerer det altså ikke.

- I ender alligevel med at tilbyde ham et nyt sommerhus. Hvorfor gør I det, hvis I ikke mener, der er noget i vejen med det omtalte sommerhus?

- Det gør vi per kulance. Det gør vi simpelthen, fordi vi har en kunde, der er virkelig ked af det sted, han har booket. Selvom vi tydeligt viser på vores hjemmeside, hvilket hus vi udlejer, så vil vi gerne gøre alt, vi kan, for at tilfredsstille vores kunder. Det var han (Michael, red.) så ikke villig til at tage imod, og derfor har vi flere gange opfordret ham til at klage til en uvildig instans, som objektivt kan gå ind og vurdere, hvad der er op og ned i den her sag, lyder det fra Kirstin Blomgren.

Det skal du gøre, hvis du er uenig med dit feriebureau

Ifølge Vagn Jelsøe, som er vicedirektør for Forbrugerrådet Tænk, er det første, man skal gøre at henvende sig til feriebureauet, hvis man ankommer til en feriebolig, man ikke er tilfreds med.

Hvis der ikke kommer noget ud af det, må man kontakte Ankenævnet for Feriehusudlejning for at få en uvildig vurdering.

I en sag som Michael Lindgaards vurderer Vagn Jelsøe dog, at det er usandsynligt, at Ankenævnet vil komme frem til en beslutning om udbetaling af erstatning.

- Hvis man får tilbudt et alternativt sommerhus, men siger nej, fordi man ikke stoler på udlejer og i stedet lejer et hotelværelse og forventer, at bureauet hoster op med pengene, så vurderer jeg ikke, at man vil kunne få medhold i Ankenævnet.

- Udgangspunktet er, at hvis man klager til et udlejningsbureau, og de tilbyder et alternativt sommerhus, og der ikke er noget indlysende galt med det, så må man give det en chance. Man kan ikke bare leje et hotel og forvente, at udlejningsbureauet betaler det.

- I det pågældende tilfælde ville udlejningsbureauet gerne have, at klager flyttede ind og gav sommerhuset en chance. Er han forpliget til dette?

- Altså hvis du ankommer til et hus, og det ligner en ruin, så nej, så er du ikke forpligtet til noget som helst. Men selv i det tilfælde er udgangspunktet, at man skal kontakte udlejningsbureauet, og hvis der ikke kommer noget ud af det, må du efterfølgende klage til Ankenævnet og bede om at få pengene igen.

- Det er bureauets egen medarbejder, der kommer ud og kontrollerer, når man som kunde er utilfreds med huset. Kan man så godt regne med, at vurderingen er objektiv?

- Muligvis ikke, men det er det eneste, du kan gøre i første omgang. Hvis du er utilfreds med den erhvervsdrivende, må du henvende dig til den erhvervsdrivende. Hvis der ikke kommer noget ud af det, må du henvende dig til et ankenævn, og SÅ kommer der jo nogen udefra og kigger på det. På det tidspunkt er ferien overstået, og derfor vil det i stedet være et spørgsmål om at få opgjort det i kroner og ører.

- Hvordan vil du vurdere Michael Lindgaards chance for erstatning i denne sag?

- Det kan jeg ikke vurdere. Det eneste, jeg kan sige, er, at sandsynligheden for, at Ankenævnet vil finde frem til, at han skal have dækket sit hotelværelse, er meget lille. Han har begået den faktiske fejl, at han har sagt nej tak til et alternativt sommerhus uden så meget som at kigge på det. I forhold til erstatning har han nok været for hurtig på aftrækkeren i den situation, men det er udelukkende min egen formodning, siger Vagn Jelsøe, som dog godt kan sætte sig ind i Michael Lindgaards dilemma:

- Jeg kan godt forstå mekanismen, der gør sig gældende hos klager. Man går og glæder sig frygtelig mange måneder til en kort ferie på Bornholm, og når man så ankommer, føler man ikke sommerhuset er i orden. Så gider man ikke at spilde flere dage af sin kostbare ferie på at rode rundt i et sommerhus, der ikke dur, og derfor er man tilbøjelig til at sige, at det skal på plads hurtigst muligt, men den holder altså bare ikke.

Emin betalte 21.000 kr. for rejse: - Madrasserne var klamme og der lugtede af pis

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Nej Lars, dansk politik har ikke brug for dig – det er omvendt