Midaldrende mand: Rejs til Finland, hvis du vil leve længere

Finsk forskning giver et sundhedstip til midaldrende mænd: Forlæng dit liv ved at bruge mere tid i sauna

Er du midaldrende mand, bør du gøre som kvinden på billedet - gå i sauna (Foto: Thomas Wanhoff/Flickr)
Er du midaldrende mand, bør du gøre som kvinden på billedet - gå i sauna (Foto: Thomas Wanhoff/Flickr)

Ikke overraskende involverer det råd, som ifølge finske forskere fra University of Eastern Finland (UEF) skal forlænge midaldrende mænds levetid, noget med en tur i sauna.

Fra finner får man nemlig ret ofte rådet 'gå i sauna' – og så kan det sådan set handle om alt fra en mirakelkur mod forkølelse til den hyggeligste måde at bruge tid med familien eller den bedste måde at lindre kløe ved myggestik (ved sidstnævnte bliver du ifølge traditionen slået blidt med birkegrene, imens du er i sauna).

Se også: Her er passene, der slår det danske

Nu runger 'gå i sauna'-rådet igen fra finnerne. Men hvor førnævnte eksempler næppe har megen forskning bag sig, bliver rådet denne gang bakket op af et 20 år langt studie, der peger på, at mere tid spenderet i saunaens damp og varme mindsker midaldrende mænds risiko for at dø af hjerteproblemer.

Så måske bør vi faktisk gå mere i sauna.

Se også: De 10 bedste rejser i hver deres kategori

Tænker du, at du vil tage rådet til dig, kan du jo passende sparke din nye sauna-vane i gang på en tur til Finland. For vælger du at rejse til Mumitroldenes og Nokia-telefonernes hjemland, bør en tur i sauna stå øverst på to do-listen – saunaer er nemlig en helt fast del af den finske kultur. Landet har knap 5,5 millioner indbyggere, som til sammen ejer tre millioner saunaer – man vil jo nødig mangle én, hvis myggene eller forkølelsen har været ude.

Se også: Her åbner The Hunger Games forlystelsespark

De tre millioner saunaer spreder sig både i private hjem, i sommerhuse og i officielle bygninger. F.eks. er der en sauna i parlamentsbygningen, Parliament House, i Helsinki, på mange finske arbejdspladser, i skoler og selv den finske kirke i London, Rotherhithe, har en sauna.

For det finske folk er det altså helt normalt at gå i sauna. En tur i sauna betragtes ikke som en luksus, men nærmere som en nødvendighed, og derfor gør man det også både alene, med familie, med venner og med kolleger.

16 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere