Minder ER bedre end diamanter

Når lykken skal gøres op, er det fornøjelserne og ikke materielle goder, der har størst betydning

(Foto: Steven Depolo/flickr)
(Foto: Steven Depolo/flickr)

Vi ved det jo godt. Ægte lykke fanges ikke med heftige swipes med kortet. På trods af det rammes en del af os af en umiddelbar lykkefølelse, når vi efter lønningsdag endelig kan køre kortet igennem uden bekymringen; 'er der penge nok til aftensmad'.

Skulle du alligevel være ramt af bare en lille tvivl på området, eller holder du bare stædigt fast i idéen om, at nye skinnende sneaks, dyre tasker og glimtende smykker altså er vejen til din lykke, så bør du kende resultatet af et studie foretaget på San Francisco State University.

Se også: Fulde turister red på baby-elefant

Studiet slår nemlig endegyldigt fast, at dine penge er bedre brugt på fornøjelser end diamanter (eller andre materielle goder), og samtidig sætter studiet tyk streg under, at vi faktisk godt ved, at det er sådan.

– Folk ved godt, at livserfaringer vil gøre dem lykkeligere, siger medforfatter og lektor i psykologi ved universitetet, Ryan Howell. 

Han har forsket i sammenhængen mellem udgifter og lykke i flere år og understreger, at folk har tendens til at undervurdere, hvor meget værdi de vil få ud af oplevelser frem for ting.

– Selvom de får at vide, at erfaringer vil gøre dem gladere, og de også godt ved det, forbinder de stadig nogle materielle goder med mere værdi, siger han.

Se også: Gyldne pister til det grå guld

En af årsagerne, til at folk har en opfattelse af merværdien ved materielle ting, er, at disse indebærer en synlig påmindelse om værdi, mens erfaringer kun er minder – og den slags er svære at sætte prisskilt på. 

– Helt naturligt associerer vi økonomisk værdi med ting. ”Jeg har købt den her bil. Den kostede 8.000 dollars.” Det er nemt. Det er sværere at vurdere værdien af minder, forklarer Ryan Howell til sitet eurekalert.org.

Undersøgelsen peger på, at mennesker, der bruger deres penge på rejser, er blandt verdens lykkeligste. Derfor kan vi herfra kun sig:

Rejs!

3 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere