Minister til rygere: Naturen er ikke jeres askebæger

Miljøminister Lea Wermelin (S) er træt af synet af cigaretskodder i naturen

Miljøminister Lea Wermelin (S) tog fra Christiansborg til Amager Strandpark for at sætte fokus på forurening i naturen. Foto: Miljø- og Fødevareministeriet
Miljøminister Lea Wermelin (S) tog fra Christiansborg til Amager Strandpark for at sætte fokus på forurening i naturen. Foto: Miljø- og Fødevareministeriet
Følg Ferie

- Det er klamt.

Sådan sagde børnene fra Naturcentret til miljøminister Lea Wermelin (S), da hun onsdag var forbi Amager Strandpark for at skyde gang i sin nye kampagne #skodfritdanmark.

Ministeren vil gøre en ende på danskernes - og ikke mindst rygernes - dårlige vane med at bruge naturen som affaldsspand.

Artiklen fortsætter under opslaget ...

- Det er affald, som skal i skraldespanden, siger Lea Wermelin i en pressemeddelelse.

Cigaretskodder er den type af affald, man finder mest af i Danmark. Hvert år bliver der smidt flere millioner smøger på gaderne i byerne og naturen.

- Når de smides i naturen, bliver de til mikroplast, som ikke bare forsvinder. Cigaretskodder indeholder giftstoffer og tungmetaller, der kan gøre skade på vores miljø. Skod hører derfor ikke til i naturen, lyder det fra ministeren.

Billund: - Bunden er nået

Forureneren skal betale
På badestranden i København præsenterede miljøministeren, hvad hun selv beskriver som en ’skod-installation’ - en slags kunstværk af 30 kæmpestore cigaretskodder i træ. Værket skal indtage de danske badestrande henover sommeren.

Miljø- og Fødevareministeriet oplyser, at der på tværs af hele EU indføres et oprydningsansvar for tobaksprodukter.

Det betyder, at det fremover er tobaksindustrien, der skal have pengene op af lommen, når der bliver fjernet cigaretskodder i byer og natur, at cigaretproducenter skal mærke deres produkter med plastikindhold og finansiere en kampagne til at sætte fokus på de negative virkninger, som det har at bruge naturen som askebæger.

- Tobaksindustrien skal betale for, at der bliver ryddet op. Det er kun rimeligt, at det er forureneren, der betaler, siger Lea Wermelin.

DSB indsætter togbusser på jysk hovedpulsåre

 

Seneste nyt

Ekstra Bladet har givet statsministeren en lys idé

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.