Stejle skrænter og skønne sandstrande. Bølgende bakker og bøgeskov. Hede, fjord og Danmarks største oversøiske rev.
Ja, der er nok at vælge mellem på menuen over mulige naturoplevelser på Samsø, for den blot 114 kvadratkilometer store ø midt mellem Jylland og Sjælland rummer faktisk de fleste danske naturtyper.
Set gennem de naturglade briller er Samsø et stykke Danmark i miniformat, der blot venter på at blive oplevet. Og med et par gode sko og en cykel eller en bil ved hånden, kan man sagtens nå at få flere store naturoplevelser på få dages ferie.
Husk også badetøjet, hvis du er til et friskt havbad med naturskøn udsigt undervejs.
Samsøs svar på Skagens Gren
Men hvor skal man begynde? Øens nordligste ende er et godt bud, for her ligger naturoplevelserne på rad og række langs den smukke kystlinje.
Allerøverst ligger Issehoved. Samsøs nordligste punkt, der med sin sandtangespids minder om den berømte Skagens Gren. Issehoved er da også dannet på samme måde af strømmen og vinden, der får tangen til at ændre form med tiden.
I klart vejr er udsigten fra Issehoved i top, og med fødderne plantet i sandet på øens nordspids kan man være heldig at se helt til Aarhus og Sletterhage Fyr, der ligger 12 kilometer væk på Helgenæs under Jyllands dryppende næsetip.
Fra parkeringspladsen tættest på Issehoved er der under en kilometers gåtur ud til spidsen. Men man kan med fordel forlænge vandreturen rundt i området, der byder på flere afmærkede ruter i Nordby Bakker. Her oplever man Samsøs mest dramatiske landskab, hvor de store bakker bliver brat gennemskåret af dybe dale - de såkaldte skår.
Ballebjerg midt i bakkerne er med sine 64 meter øens højeste punkt. Fra udsigtstårnet på toppen er der kig til Tunø og Jyllands østkyst til den ene side, og mod øst kan man skimte en række småøer og holme.
Selvom naturen dominerer på Samsøs nordligste del, er der også plads til hyggelig bystemning. Mest fortættet er det postkortsmukke miljø med de gamle stråtækte bindingsværkshuse omkring gadekæret i Nordby.
Det er let at forstå, at den lille by tidligere er kåret til Danmarks bedst bevarede landsby, og Nordby er lidt af et ”must-see” på Samsø.
Ponta Delgada: Ø-byen, der bugner af friskfangede fisk, frugter og folkeliv
Fugleliv og skovidyl
På vej sydpå passerer man Nordby Hede, der især er smuk, når lyngen blomstrer.
Det er også værd at gøre stop ved Kanhavekanalen. Her kan man se en rekonstruktion af en vikingebåd og de tydelige spor af den kanal, som vikingerne i sin tid gravede gennem øens smalleste sted.
For de rigtigt vandreglade er det værd at vende skosnuderne mod Besser Rev mod øst, der er et fem kilometer langt stenrev. Man kan vandre helt ud til revets spids og undervejs nyde udsigten til fuglelivet og de mange små ubeboede holme i Stavns Fjord. Er man heldig, kan man også spotte en sæl undervejs.
Det er dog værd at huske på, at der er adgang forbudt på revet i perioden 1. april til 15. juli, hvor fuglene yngler. I denne periode må man vende blikket mod andre af øens naturseværdigheder.
Måske er det tid til en skovtur? I så fald skal man sigte mod øens sydligste ende, hvor Brattingsborg Skov dominerer. Her er både gamle bøgetræer, gråpopler, fyrre- og birketræer, og man kan gå en flot tur gennem skoven helt ned til kysten.
Undervejs støder man nemt på både rådyr, fasaner og harer, hvis man skruer ned for tempoet og op for opmærksomheden.
Fra skoven er der ikke langt til Vesborg Fyr på Samsøs sydvestspids. Her kan man nyde en fin panoramaudsigt over hav og kyst som en værdig afslutning på turen rundt i Samsøs varierede og smukke natur.
Denne artikel er skrevet på journalistens eget initiativ og egen regning.
Av for en afbudsrejse: Det dårlige danske vejr får priserne i top