Myndigheder om ferieplaner: Det er sikkert at rejse trods corona

Ifølge Udenrigsministeriet og Sundhedsstyrelsen er coronavirus ikke i sig selv en grund til at aflyse ferieplanerne

Hvad kan danske rejsende gøre, hvis de skal på ferie til områder, der er ramt af coronavirus? Vibeke Myrtue Jensen fra Forbrugerrådet Tænk guider gennem junglen af regler og rettigheder. Producer: Lasse Brøndal.

Skal man droppe rejsen i påskeferien eller holde igen med at planlægge sommerferie på grund af coronavirus?

Nej, oplyser Udenrigsministeriet og Sundhedsstyrelsen i en fælles pressemeddelelse.

- Hvis man tager de nødvendige forholdsregler før og under rejsen, så er der generelt en lav risiko for ny coronasmitte ved udlandsrejse, men man bør altid være ekstra opmærksom i lande og områder med udbrud af ny corona, skriver myndighederne i pressemeddelelsen.

- Man beslutter altid selv, om man vil rejse. Men corona bør ikke i sig selv få nogen til at stoppe deres ferieplanlægning. Det gælder generelt, at det er sikkert at rejse - særligt hvis man følger rådene i Udenrigsministeriets rejsevejledninger og på Sundhedsstyrelsens hjemmeside, skriver de.

En lystfisker kom aldrig afsted på en fiskerejse, fordi den blev aflyst på grund af en tyfon. Nu vil rejsebureauet ikke betale pengene tilbage, selvom Pakkerejse-Ankenævnet har afgjort, at de skal. Foto: Colourbox Ferie Dansk rejsebureau nægter at betale for aflyst rejse

Husk rejseforsikring
I pressemeddelelsen understreger Udenrigsministeriet og Sundhedsstyrelsen, at ingen myndigheder med sikkerhed kan sige, hvordan coronasmitten udvikler sig over de kommende uger og måneder. Det gælder i Danmark og for resten af verden.

Derfor kan det også være svært at vide, hvordan man skal forholde sig til virussen, når det gælder ferieplanlægning, for situationen er med sikkerhed ikke den samme, når påsken står for døren, eller når vi kommer til sommerferien, som den er i dag.

- Når man skal planlægge sin rejse, anbefaler vi altid at læse Udenrigsministeriets rejsevejledninger, som opdateres løbende. Sørg for en rejseforsikring, som dækker hjemtransport ved sygdom eller ulykke, så du mindsker risiko for smitte på lokale klinikker og sygehuse, siger Søren Brostrøm, Sundhedsstyrelsens direktør, i pressemeddelelsen.

- Både før og under rejsen anbefaler vi også, at man følger med i de lokale sundhedsmyndigheders anbefalinger og undersøger forholdene i sundhedsvæsenet i det land, du skal rejse til. Under rejse anbefaler vi generelle forholdsregler som håndvask, håndsprit, god fødevarehygiejne, undgå kontakt til syge, mv., siger han.

- Hold øje
Coronavirussen spredes lige nu verden over, og Udenrigsministeriets rejsevejledninger for cirka 80 lande opdateres løbende, så de afspejler den seneste udvikling både i smittebilledet, og hvis der indføres rejserestriktioner i et land eller region som følge af ny coronaudbrud.

- Danskerne er et rejselystent folk. Det skal vi blive ved med at være, også når det bliver påske og sommer i år. Men det er altid vigtigt at følge med i forholdene det sted du gerne vil rejse til. Det gør du bedst ved at holde øje med Udenrigsministeriets rejsevejledninger og ved at tilmelde dig Danskerlisten via vores app Rejseklar. Og rejs aldrig uden en rejseforsikring, siger Erik Brøgger Rasmussen, Udenrigsministeriets direktør for Organisation og Borgerservice.

Den thailandske sundhedsminister blev så vred over, at en gruppe europæiske turister afslog et gratis mundbind, at han foreslog, at de skulle smides ud af landet. Foto: Stine Tidsvilde Ferie Thailandsk minister med coronafrygt: Ud med turister uden mundbind