Mystisk blåt hul ved Australien: Dykker er forundret over hvad han fandt i hullet

90 procent af verdens største koralrev Great Barrier Reef er i løbet af få år blevet ødelagt - men nu har nogle dykkere undersøgt et mystik stort blåt hul, der skaber håb

Størstedelen af verdens største koralrev, Great Barrier Reef i Australien, er så godt som ødelagt. Korallerne har på relativt kort tid mistet deres farvestrålende udseende og er i stedet blevet hvide og afblegede. Høje temperaturer har for andet år i streg bleget verdens største koralrev i en hidtil uset grad. Det blev konstateret i marts måned i år efter den australske sommer, og forskerne kunne også konstatere, at 20 procent af korallerne er helt døde.

Koraller, der er levende organismer, bliver skrøbelige og får 'stress', hvis hav-temperaturerne er for høje. Det får korallerne til at skille sig af med de mikroskopiske, fotosyntetiske alger, der er med til at give dem deres flotte farver.   

Det er stadig væk usikkert, om det 2300 kilometer lange rev ud for Austaliens østkyst, kan komme sig oven på den omfattende skade.

Men nu er der kommet et lille håb i mørket. Hav-biologen Johnny Gaskell har nemlig sammen med andre dykkere for ganske nylig udforsket et mystisk stort blåt hul i en lidt afsides del af det gigantiske rev, der består af 3.000 mindre rev og utallige små og store tropeøer. Og her fik de sig en stor overraskelse, da de dykkede langs med kanten af det store blå hul og senere også dykkede ca. 20 meter ned i det ekstremt dybe hul.

Johnny Gaskell fortæller selv om oplevelsen på sin instagram-profil, hvor han også har lagt en flot video ud:

- Dette 'blå hul' er tidligere blevet undersøgt af geologer, der mener, at 'det blå hul' her i Australien faktisk kan være endnu mere gammelt end det berømte 'blå hul', der ligger ud for kysten ved landet Belize i Mellemamerika. Hullet ligger i en af de mindst udforskede områder i Great Barrier Reef, mere end 200 kilometer fra Daydream Island, skriver Johnny Gaskell og tilføjer:

- Men det hele værd. Den indvendige side af hullet var magen til det hul, vi undersøgte for et par uger siden. Men dette 'blå hul' var dybere og næsten perfekt cirkelrundt. Vi dykkede 20 meter ned i hullet. Og det var bare helt fantastisk at se, at der i hullet var masser af store og sunde koral-kolonier, skriver Johnny Gaskell, der også har lagt en video ud, hvor man kan se masser af flotte koraller og masser af fisk.

Og det kom altså både bag på Johnny Gaskell og andre eksperter, at det store 'blå hul' vrimler med sunde koraller, mens hele det omkringliggende område er ramt af koral-blegning.  Historien er beskrevet af adskillige medier, heriblandt Independent og  australiangeographic.com.

Herunder kan du se havbiologens egen video:

Fundet af de sunde koraller skaber nu håb om, at The Great Barrier Reef kan blive genskabt naturligt med den utrolige skønhed, som hele det gigantiske rev er kendt for.

 

..

 

 


 

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Jesper Nielsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen