Mystisk tempelruin dræber dyr: Her er forklaringen

Når dyr nærmer sig det mystiske tempel, falder de døde om. Nu har forskere fundet årsagen

Hierapolis blev ødelagt af et jordskælv. Foto: AP
Hierapolis blev ødelagt af et jordskælv. Foto: AP
Følg Ferie

'Portalen til Helvede'.

Det er en gammel tempelruin i Tyrkiet blevet døbt, fordi adskillige dyr - af hidtil uforklarlige årsager - er faldet døde om, når de er kommet for tæt på ruinen.

Det skriver Science Magazine.

'Portalen til Helvede' nær den tyrkiske by Pamukkale blev genopdaget for syv år siden, og er siden blevet en form for turistattraktion på grund af de mystiske døde dyr.

Det menes, at den gamle ruin i sin tid blev brugt som et helligt sfære, hvor orakler og præster udførte offerritualer til ære for den romerske gud Pluto, som var underverdenens gud. 

Det forlyder desuden, at præster i oldtiden blandt andet førte tyre hen til dét, de mente, var indgangen til underverdenen, og når tyren så kom helt tæt på, faldt den om på stedet, mens præsten kunne slippe afsted uden en eneste skramme.

Medie: Forsvundet turist er ramt af Jerusalem-syndromet

Fugle falder til jorden
Så sent som i 2011 beviste arkæologer i en undersøgelse, at fugle af uransagelige årsager bliver kvalt og falder døde om, når de flyver for tæt på ruinen, men nu mener forskere fra Duisburg-Essen Universitet i Tyskland dog at have fundet svaret på de mystiske dødsfald gennem tiden. Og som det ofte er i nyere tid, så ligger der også en enkel forklaring bag dødsfaldene. 

Forskerne har nemlig fundet ud af, at der strømmer en stor mængde kuldioxid op fra jorden under området ved den ældgamle tempeltuin, som danner en livsfarlig tåge, hvis man indånder den.

Ifølge forskerne er mængden af gassen så stor, at både dyr og mennesker kan falde døde om inden for få minutter, men fordi koncentrationen af gas er højst nede langs jorden, er der større risiko for at miste livet, hvis man trækker vejret tæt på jordoverfladen.

Ifølge undersøgelsen er kuldioxiden dødelig op til omkring 40 centimeter over jorden, så jo højere man er, des mindre farlig er gassen.  

Ifølge den ledende biolog bag undersøgelsen, Hardy Pfanz, er koncentrationen af kuldioxid højest om natten og om morgenen, fordi varmen fra solen får gassen til at sprede sig i løbet af dagen.

- De nye fund er utrolig spændende, forklarer Gil Renberg, der forsker i religion i oldtidens Grækenland, til Science Magazine og fortsætter:

- Denne information beviser sandfærdigheden af gamle kilder og hjælper med at forklare, hvorfor folk kunne gå ind i templet, mens dyr døde.

Bange for dårlig karma: Turist sender stjålne tempel-sten tilbage til Thailand

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvis krigen og katastroferne kommer, hvad skal vi mennesker så gøre?