Nationalpark raser: Turister ødelægger dinosaur-spor

- Man skulle tro, at den sunde fornuft ville være vejledning nok i sig selv, men det er det åbenbart ikke i folks hoveder, lyder det fra dinosaur-parken

Det er fodspor som dette, der i stor stil bliver smadret af turister i parken i Utah. Foto: AP
Det er fodspor som dette, der i stor stil bliver smadret af turister i parken i Utah. Foto: AP
Følg Ferie

Den amerikanske nationalpark 'Red Fleet State Park' i Utah, hvor besøgende kan vandre i fodsporene af de uddøde dinosauere raser over, at deres besøgende løsner sten i gruset og smider dem i den nærliggende flod.

Det skriver AP.

Årsagen til utilfredsheden skyldes, at sporene fra de forhistoriske dyr, der i sagens natur er ret umulige at genskabe, på den måde bliver ødelagt for evigt.

Ifølge direktøren for parken, Josh Hansen, er destruktionen af sporene eskaleret i de seneste seks måneder, og så sent som for nyligt fangede han to mindreårige på vej til at smide et aftryk af to dinosaur-tæer i vandet.

- Jeg reddede det, men de havde allerede smidt flere (spor, red.) i vandet, siger han ifølge AP.

Kænguruer flænser turister: Fodres med McDonald's-mad

Man skulle tro, den sunde fornuft var nok...
Ifølge parkens talsmand, Devan Chavez, er mange af dinosaur-sporene tydelige i parken, mens andre er skjulte og svære at gennemskue som fodspor. Han fortæller desuden, at parken estimerer, at mindst 10 af deres største og mest tydelige dinosaur-fodspor, som målte mellem 8-43 centimeter, er forsvundet i løbet af det sidste halve år.

- Det er blevet et stort problem. De kigger kun efter sten, de kan smide i vandet. De er ikke klar over, at disse sten, de samler op, er fyldt med spor fra dinosauere, siger han og fortæller, at de fleste af sporene er forsvundet for evigt.

Nationalparken overvejer dog i øjeblikket, om de skal sende dykkere ud i floden for at forsøge at finde og gendanne så mange af sporene, de kan. Indtil videre har de dog blot sat ekstra skilte op, der henviser turister til ikke at røre stenene.

- Man skulle tro, at den sunde fornuft ville være vejledning nok i sig selv, men det er det åbenbart ikke i folks hoveder, siger direktøren, Josh Hansen, til AP.

Dansk safaripark måtte flytte kamel: Forelskede sig i sin mor

Politianmeldelser på vej
Selvom fodsporene fra de uddøde dyr ikke er fossiler, så bliver de betragtet således ifølge lovgivningen i Utah, og derfor kan enhver, der ødelægger eller skader et fodspor blive sigtet for at have brudt loven.

Ifølge AP har loven ikke været taget i brug for nylig, men tilbage i 2001 blev tre teenagere sigtet for at have udført skader på en palæontologisk seværdighed.

- Vi vil til at benytte os af denne mulighed meget mere fremover, lyder det fra parkens talsmand.

Største investering nogensinde: Nu går det løs i dansk park

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner endnu en katastrofe

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+