Nyt studie: Vi gider ikke sidde i denne side af flyet

Et nyt studie viser, at vi foretrækker en siddeplads i flyets ene side frem for den anden, når vi rejser

Frontmanden for studiet mener, at resultaterne er med til at understrege, at hjernen underbevidst foretrækker højre frem for venstre. Foto: Thomas Borberg/Ritzau Scanpix
Frontmanden for studiet mener, at resultaterne er med til at understrege, at hjernen underbevidst foretrækker højre frem for venstre. Foto: Thomas Borberg/Ritzau Scanpix

Nu kan du altså godt glemme alt om vindue-, midter- og gangplads-dilemmaet, for den nyeste debat handler i stedet om, hvilken side af flyet passagerer helst vil sidde i.

For rejsende har rent faktisk præferencer i forhold til, om de vil sidde i flyets højre eller venstre side. Det konkluderer et spritny studie foretaget af University of Edinburgh med Stephen Darling, der er lektor i psykologi på Queen Margaret University, som ledende researcher.

Det skriver BBC.

32 passagerer - 21 kvinder og 11 mænd - i alderen 21-31 år var med i studiet , hvoraf de alle var højrehåndet, hvilket i sig selv ikke er overraskende, da omkring 90 procent af befolkningen er højehåndede. Det overraskende er dog, at størstedelen af dem helt bevidst valgte at sidde i flyets højre side.

Studiet forløb på den måde, at deltagerne blev bedt om at vælge det ønskede flysæde på 32 forskellige fiktive flyvninger, mens deres valg blev overvåget. For at sikre, at deltagerne ikke blot havde en tendens til at klikke på en bestemt side af computerskærmen, blev flyet roteret, så det både vendte op, ned og til siden.

- Resultatet viste tydeligt, at det ikke gjorde nogen forskel, hvilken vej flyet blev præsenteret for dem. De fleste deltagere tog stadigvæk et bevidst valg om at sidde til højre i flyet, siger Sergio Della Sala, som er profesor på Edinburg University og en del af research-teamet bag studiet.

Klar til take-off: Derfor SKAL sædet være oprejst

Højre vs. venstre
Ifølge Stephen Darling, leder af studiet, er resultaterne med til at understrege, hvor meget hjernen underbevidst foretrækker højre frem for venstre.

- Det har længe været kendt, at folk har tendens til at foretrække en bestemt side frem for den anden, men vi ville gerne fastslå, om folks præferencer blev overført til helt almindelige opgaver i dagligdagen. Og der viser vores research, at folks præferencer i forhold til, hvilken side af flyet de vil sidde, i hvert fald er dikteret af hjernens højre-partiskhed.

Studiet 'Fly on the right: Lateral preferences when chosing aircraft seats' blev udgivet den 22. december og viser - udover præferencerne om at sidde til højre på flyet - også, at deltagerne helst vil sidde i forenden af flyet.

Tvang kvinde til at sidde ved siden af onanerende mand på fly