Øen hvor de glemmer at dø

På Ikaria i Grækenland lever indbyggerne næsten et årti længere end os andre

(Foto: Guillermo Viciano/Flickr)
(Foto: Guillermo Viciano/Flickr)

På Ikaria lever de længe. Faktisk i gennemsnit ti år længere end i resten af Grækenland, i resten af Europa og ikke mindst end vi gør i Danmark.

Hvordan befolkningen på øen, som er en del af de Nordøst-Ægæiske Øer og ligger øst for Mykonos i Grækenland, gør, vides ikke rigtigt. Flere har hentydet til, at de måske bare glemmer at dø, men det kan vi nok hurtigt blive enige om, ikke er svaret.

Se også: De bedste lande at gå på Tinder

Men det er heller ikke sådan, at de bliver sat til at følge en fast opskrift på livet, når de bliver født på Ikaria. Og der er heller ikke en instruktionsbog, som øens beboere lige fisker frem og følger, hvis de når de 75 år og føler, at livet er blevet lidt for tungt, lidt for tidligt.

Se også: Øen med flere katte end mennesker!

Det lykkes dem tilsyneladende bare – helt uden nogen særligt opskrift – at blive lige omkring 90 år i gennemsnit. Og faktisk lykkes det dem også ti gange oftere at runde 100 år, end det gør for andre europæere.

Blue Zones
Med den præstation på cv'et er Ikaria blevet en del af verdens såkaldte Blue Zones – zoner, hvor befolkningen lever længere end i resten af verden.

Denne zone-inddeling startede egentligt som en National Geographic ekspedition, der skulle finde lommer i verden, hvor folk levede målbart bedre, men endte altså også med at blive en jagt på steder, hvor befolkningen lever længere.

Se også: Her finder du Europas ørken

Holdet bag projektet forsøger hele tiden at finde ud af hvilke karakteristika i livsstilen i Blue zonerne, der har livsforlængende effekt. Indtil videre har de på Ikaria fundet en række bud:

  • Ikarianerne lever et liv, der er rig på traditioner, er præget tætte sociale bånd og stærke familieværdier, og som er forholdsvis isoleret fra resten af verdens indflydelse.
  • Terrænet på øen er barskt, klimaet er varmt og luften er ren – det holder folket aktive og udendørs. 
  • Kosten er i høj grad plantebaseret og består af bønner og grøntsager.
  • Kød spises i mindre grad og oftest ved særlige lejligheder.
  • Ikarianeren ved, hvornår de spiser sukker, fordi de i høj grad spiser rene råvarer og sjældent spiser forproduceret mad. Dermed er de bevidste om, at de får sukker, når de kommer en skefuld i kaffen, men de får ikke lige så meget skjult sukker i f.eks. morgenmadsprodukter, som vi gør i andre dele af Europa. Desuden spiser de oftere grøntsager end frugt og får dermed heller ikke store mængder frugtsukker.
  • De drikker oftere gedemælk end komælk, og da gedemælk er mindre fed, får befolkningen dermed også mindre fedt gennem mælken. Desuden indeholder gedemælk et stof, som sænker niveauet af stresshormoner.
  • Generelt tæller ikarianere ikke kalorier, og de går heller ikke på kur lige så ofte, som vi gør, men de spiser mindre end i f.eks. USA og Australien, hvor en gennemsnitsperson spiser 2.500 kalorier om dagen. På Ikaria spiser de mellem 1.500 og 1.700 kalorier om dagen. Det giver dem større frihed til f.eks. at drikke vin, hvilket de drikker en del af.
  • Ikarias befolkning drikker mere rødvin end befolkningerne i andre Blue Zones, men de drikker den ikke for at blive fuld. De drikker vin til maden og i sociale sammenhænge. Og den vin, de drikker, er oftest organisk vin, som ikke indeholder tilsætningsstoffer.
  • De spiser nødder – og man ved fra forskning, at folk, der spiser nødder 4 gange om ugen, lever 2-3 år længere end dem, der ikke spiser dem.
1 af 2 (Foto: Antonis Lamnatos/Flickr)
2 af 2 (Foto: Guillermo Viciano/Flickr)
20 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere