Øl-spa og alpeidyl: Her er Østrigs listige hemmeligheder

Hvis kør-selv-ferien går sydpå, bør du tage et par dage til at nyde livet i Østrig. Her er 10 fede oplevelser, du ikke bør gå glip af

Hos bryggeriet Starkenberger kan man bade i øl. Foto: Starkenberger
Hos bryggeriet Starkenberger kan man bade i øl. Foto: Starkenberger

Hvert år tager omkring 300.000 danskere bilen på ferie. Langt de fleste kører sydpå, og det bringer mange af dem igennem Østrig på vejen mod Italien og Kroatien.

Men det er næsten en skam ikke at bruge lidt tid i det skønne alpeland, når du alligevel kommer forbi. Vi har derfor fundet 10 fede oplevelser i Østrig, der kan nåes med en lille afstikker fra motorvejen.

Vandski og badeture
I Østrig finder du nogle af Europas smukkeste badesøer, og Wörthersee, der er den største sø i den sydlige delstat Kärnten, er et sandt mekka for alle, der elsker at bade og dyrke vandsport.

Foto: Matthias Rhomberg/Flickr
Foto: Matthias Rhomberg/Flickr

Stemningen langs bredden er afslappet og hyggelig: Her spiser du lækker mad med udsigt til søen og handler i de små lokale forretninger. Vandet er dejligt varmt, og har du mod på det, bør du arrangere en tur på vandski, når du kommer forbi. Vandet er perfekt til det, og når du først kommer på skiene, går det legene nemt.

Den grønne sø
Kører du via byen Graz, finder du lidt nord for byen Leoben den smukke Grüner See - den grønne sø. Den smaragdgrønne sø er blandt de smukkeste i Østrig og omegn og ligger omkranset af bjerge og skov.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Søens vand kommer fra bjergenes smeltevand, og temperaturen er derefter. Det er altså ikke her, du lige kaster dig i vandet, der blot er 6-7 grader varmt om sommeren. Men det er smukt og bestemt en picnic eller overnatning i området værd.

Den gamle fæstning
På vejen gennem Østrig på motorvejen A12 finder du i middelalderbyen Kufstein en 800 år gammel borg. Gennem tiden har borgen været genstand for flere krige mellem herskerne i Bayern og Tyrol, og senere har borgen været belejret og erobret af Romerriget.
Foto: Maxpixel
Foto: Maxpixel

Efterfølgende blev borgen brugt som fængsel under det forgangne Østrig-Ungarske rige, hvor kejserdømmets modstandere blev sat bag lås og slå bag de tykke mure.

I dag er slottet åbent for besøgende, hvor det fungerer som museum med bl.a. en fascinerende våbenudstilling. Slottet er i sig selv en smuk attraktion, der med sin bombastiske arkitektur står som et symbol på et stykke østrigsk historie.

Ta' en tur i øl-spa
Hvis du elsker øl, vil du sikkert også elske at bade i det. Som et af få steder i verden, hvor det rent faktisk kan lade sig gøre at bade i øl, skiller bryggeriet Schloss Starkenberger sig ud med sine øl-bassiner.

Foto: TNI press
Foto: TNI press

Her kan du for 250 euro skvulpe rundt i østrigsk øl, som dog ikke må drikkes direkte fra badet. I stedet kan du få friske fadøl serveret ved bassinkanten, mens du lader gær og humle fra øllen trænge ind i kroppens porer.

Øl-badet finder man ved bryggeriet Starkenberger i den vestlige del af Østrig ikke langt fra Innsbruck, og udover at bade i øllen kan du også smage rigeligt på den i det gamle bryggeri.

Smut forbi Salzburg
En af Europas smukkeste byer, Salzburg, er oplagt at besøge på vejen mod både Italien og Kroatien. Salzburg er fyldt med kulturelle og madmæssige oplevelser, og Mozarts fødeby byder på alt, hvad hjertet kan begære af romantik i både arkitektur og stemning.

Salzburg om aftenen. Foto: Pixabay
Salzburg om aftenen. Foto: Pixabay

Kom op i Ørneborgen
Middelalderen har efterladt Østrig med nogle af Europas flotteste borge, hvor konger, krigere og torturbødler i gamle dage slog deres folder.

De fascinerende borge står endnu, og særligt omkring Salzburg er der mulighed for at se nærmere på de storladne bygningsværker, hvor nogle er tæt på 1.000 år gamle.

Godt 40 km syd for Salzburg ligger Hohenwerfen, som også er kendt fra filmen Ørneborgen med bl.a. Clint Eastwood og Richard Burton i hovedrollerne. Borgen, der er bygget i slutningen af 1000-tallet, var dog kun kulisse, for det var ikke her Waffen-SS holdt til - det var et sted i Bayern.

Ørneborgen eller Hohenwerfen, som den rigtigt hedder, ligger ca. 40 km uden for Salzburg. Foto: Harikrishnan Tulidas/flickr
Ørneborgen eller Hohenwerfen, som den rigtigt hedder, ligger ca. 40 km uden for Salzburg. Foto: Harikrishnan Tulidas/flickr

Borgen er bygget som forsvarsanlæg og i tider med krig og mulige angreb, har folk kunne søge beskyttelse i borgen. I dag er borgen museum og et oplagt udflugtsmål, hvis du er i nærheden.

Europas højeste pas
Med sine 3.798 meter er Grossglockner Østrigs højeste bjerg. Det ligger i Alperne på grænsen mellem delstaterne Kärnten og Tyrol i Glocknergruppe, der er en del af bjergkæden Hohe Tauern. Selve bjergtoppen ligger på en sydlig afgrening af bjergkæden Glocknerkamm. Ved foden af Grossglockner finder man desuden Østrigs største gletscher Pasterze.

Her ses bjergvejen op til Grossglockner. Foto: Pixabay
Her ses bjergvejen op til Grossglockner. Foto: Pixabay

Når man nu kommer i bil, er det oplagt at tage bjergvejen Grossglockner-Hochalpenstrasse, der med en højde på 2.572 meter er Østrigs højeste bjergpas. Vejen er 47,8 km lang og er kun åben i perioden maj til oktober.

Besøg Hansi Hinterseer i Kitzbühler Alpen
De lyse lokker og den bløde stemme har gjort slager-sangeren Hansi Hinterseer verdensberømt i vores del af Europa. Men for Hansi begyndte det hele på ski i hans hjemstavn, Kitzbüheler Alpen, hvor han har en fortid som en af verdens bedste slalomløbere.

Som ung var han nemlig en del af den internationale elite i skiløb. Han vandt i alt seks World Cup-løb og kunne løfte guldet i den samlede World Cup i storslalom i sæsonen 1972-73.

Hansi Hinterseer bor den dag i dag stadig i nærheden af sit barndomshjem i Kitzbüheler Alpen, og er du heldig, kan du rende ind i ham enten i naturen eller på de lokale restaurationer

Det store vandfald
Vil du se et virkelig smukt vandfald, kan du på vejen fra Innsbruck køre mod Brennerpasset på motorvej A13 og tage afkørslen mod Stubaital. Her finder man Grawa vandfaldet, der i sommermånederne er fyldt med smeltevand fra isen på bjergene, der vælter ned over det 120 meter høje vandfald.

Foto: Wikimedia commons/Tvb stubai
Foto: Wikimedia commons/Tvb stubai

Området i Stubaital er yderst velegnet til lange vandreture, og bagefter kan du tage en drink i restauranten på vejsiden med udsigt til det spektakulære vandfald.

Og så er der jo altid Wien
Den storslåede hovedstad ligger måske ikke lige på vejen gennem Østrig og videre sydpå, men har man tiden, tager det kun et par timers ekstra kørsel at nå Wien.

Her kan man gå på sight seing i den gamle by, spise fantastisk mad eller hygge sig i byens parker. Kommer man først forbi, kan det være svært ikke at bruge en dag eller to i den historiske hovedstad.

Artiklen er sponseret af Østrigs Turistbureau, der sætter fokus på Østrig som feriedestination