Pas på knæskallerne: Disse flyselskaber tilbyder mindst benplads

Charterselskaberne er nogle af de flyselskaber, som tilbyder mindst plads til benene på deres fly

Afstanden mellem flysæderne er i den grad skrumpet, så der i dag er mindre plads til benene på turen. Foto: Colourbox
Afstanden mellem flysæderne er i den grad skrumpet, så der i dag er mindre plads til benene på turen. Foto: Colourbox

Vi kender vist alle sammen godt til den ulidelige, lange flyetur, hvor man sidder med knæene halvt oppe under hagen, fordi der ikke er plads til at strække dem uden at give passageren foran knæskaller i ryggen.

Og det er da heller ikke utopi, hvis du tænker, at der bliver mindre og mindre plads til stængerne, når du flyver afsted på ferie, for gennem tiden har flyselskaberne verden over nemlig benyttet sig af muligheden for at tjene flere penge ved at snige ekstra siddepladser om bord på deres fly.

Allerede i 1981 kunne New York Times rapportere om, at flyfabrikanter for første gang begyndte at mindske sædeafstanden fra en standard på 86-89 centimeter til blot 81 centimeter.

Det fik den amerikanske non-profit organaisation 'The Consumers Union' til i 1985 at holde øje med minimeringen hos landets fire største flyselskaber, American Airlines, Delta, United Airlines og Southwest. 

Det skriver The Telegraph, som har indsamlet data over flyselskaber fra hele verden for at se, hvilke selskaber der er mest nærige med benpladsen til kunderne.

Især Ryanair er eksperter i at placerere rejsende væk fra hinanden på flyet. Foto: Colourbox Ferie Flyselskaber under skarp overvågning: Splitter de rejsende ad bevidst?

TUI og Thomas Cook
I 1985 tilbød de fire førnævnte amerikanske flyselskaber sædeafstand, der målte helt op til 91 centimeter, og ingen af selskabernes afstand målte under 78 centimeter. I dag tilbyder alle selskaberne - på nær Southwest - sædeafstand, der er under 78 centimeter, og ingen af dem tilbyder en afstand, der måler mere end 83 centimeter.

Ifølge Telegraph viste en undersøgelse foretaget i januar blandt mere end 30 flyselskaber verden over, at to selskaber tilbyder sædeafstand, der måler helt ned til 73 centimeter på langdistanceflyvninger. Det drejer sig om Virgin Atlantic og Thomas Cook.

Når det gælder korte flyvninger er der dog adskillige selskaber, der tilbyder de små sædeafstande på godt 73 centimeter. Det gælder blandt andet British Airways, EasyJet og Norwegian. Derudover tilbyder TUI og Thomas Cook sædeafstand helt ned til blot 71 centimeter.

Passagerer, der sparker i sædet foran sig, er dét, som australske rejsende hader allermest. Foto: Arkiv Ferie Flyveture fra helvede: Disse passagerer hader vi mest

Ikke kun længden, men også bredden
Ifølge det britiske medie har den amerikanske flyproducent Boeing indrømmet, at sædeafstanden i gennemsnit er blevet reduceret med knap 8 centimeter på langdistanceflyvninger, men ifølge flyproducenten skyldes reduceringen, at 'det nye moderne sæde-design samt materialerne giver, hvad der svarer til 5-8 centimeter ekstra plads i forhold til de gamle sæde-designs', og derfor har passagerer samme benplads som tidligere.

Det er dog ikke kun længden mellem flysæderne, der er blevet kortere. Der er også blevet mindre plads i bredden, så det dermed er sværere at presse sig ned i flysædet, hvis man har lidt ekstra på sidebenene.

Research fra Consumers Union viser nemlig ifølge The Telegraph, at USA's fire største flyselskaber i 1985 ikke tilbød sæder, der målte mindre end 48 centimeter i bredden, hvorimod de i dag tilbyder sæder helt ned til mellem 40-43 centimeter og maksimalt tilbyder 48 centimeter.

Se listen over de flyselskaber, som tilbyder mest og mindst benplads på henholdsvis kort- og langdistanceflyvninger herunder:

Sæde-afstand på korte distancer

Aurigny : 73-78 centimeter

Norwegian : 73-78

Jet2 : 73

Aer Lingus : 78-81

Swiss : 78

Air Malta : 76

Lufthansa : 76-81

KLM : 76-83

SAS : 76-81

Eurowings : 76-81

EasyJet : 73

Flybe : 76-78

Tui Airways : 71-86

TAP Portugal : 71-76

Wizz Air : 76-81

Thomas Cook : 71-76

British Airways : 73- 86

Ryanair :76

Vueling : 73- 76

Kilde: The Telegraph. Tallene stammer fra flyselskaberne i England, og der kan derfor være forskel på sædestørrelsen i Danmark.

Sæde-afstand på langdistanceflyvninger

Singapore Airlines : 81-86 centimeter

Emirates : 81-86

Qatar Airways : 78-83

Cathay Pacific : 81

Virgin : 73-78

Malaysia Airlines : 81-86

KLM : 78-88

Delta : 78-88

Etihad : 78-83

South African Airways : 78-85

Air Transat : 81-84

Thomas Cook : 73-78

Tui Airways : 83

Air Canada : 78 -89

British Airways : 76-84

American : 78-94

United : 78-94

Kilde: The Telegraph. Tallene stammer fra flyselskaberne i England, og der kan derfor være forskel på sædestørrelsen i Danmark.

Da selerne er for små på Thai Airways nye fly, har flyselskabet nu forbudt overvægtige adgang på Business Class. Foto: Colourbox Ferie Flyselskab bandlyser overvægtige på Business Class