Pas på tyven! Efterårsferien i fare

Efterårsferien starter fredag, men den kan hurtigt blive spoleret af lommetyve, der målrettet går efter turister

Der er lommetyve på spil i de europæiske hovedstæder. Foto: Colourbox
Der er lommetyve på spil i de europæiske hovedstæder. Foto: Colourbox

For de heldige danskere, der ikke arbejder weekend-vagter, og som har taget fri i efterårsferien, starter den store rejsedag på fredag.

For mange danskere går turen sydpå til en af Europas mange storbyer, men den tiltrængte efterårsferie kan hurtigt blive spoleret, hvis man bliver en af de uheldige turister, som lommetyvene målrettet går efter.

Heldigvis er der gode råd og forholdsregler, man kan tage, hvis man er en af dem, der skal en tur ned til sensommervarmen i fx Rom, Paris eller Barcelona.

- Efterårsferien er en uge med afslapning og samvær med familien, men kan hurtigt blive ødelagt, hvis du står uden pung, mobil og pas, fordi lommetyvene har været på spil. Derfor er en god idé at tage sine forholdsregler, når du bevæger dig i tætpakkede områder. Bl.a. at være opmærksom på, hvem står omkring dig, og om din pung, mobil og andet af værdi er placeret et sted, hvor det er svært at komme til, f.eks. inderlomme eller i en mavetaske, lyder det fra forsikringsselskabet Alka.

- Desuden er det vigtigt, at du dækker din pinkode, når du betaler med kort eller hæver kontanter i en automat. Vi ser flere eksempler på, at tyvene aflurer koden, hvorefter de stjæler kortet og misbruger det. Vær også opmærksom på at dit kort ikke bliver misbrugt, når du betaler på caféer eller restauranter. Hold øje med at tjeneren ikke går et andet sted hen med dit kreditkort, når der skal betales, men sørg for at du hele tiden kan se dit kreditkort, siger Lise Agerley, kommunikationsdirektør i Alka.

Se også: Nu er Grækenland mere sikkert for turister: Kæmpe netværk af lommetyve anholdt

Lommetyve i København
Hvis et vågent øje ikke er nok til at undgå de snedige lommetyves hurtige greb, så er det vigtigt at tyveriet bliver meldt til politiet og forsikringen hurtigst muligt. Derudover skal man tage kontakt til sin bank og få lukket sit kreditkort, så det ikke bliver misbrugt.

Hvis du ikke er så heldig at have tid og penge til at rejse i efterårsferien, kan du heller ikke engang nyde, at du så ikke behøver at bekymre dig om lommetyve. Der er nemlig også lommetyve i vores egen hovedstad.

I 2016 modtog Københavns Politi nemlig hele 33.419 anmeldelser om lommetyveri, hvilket svarer til en stigning på 36 procent sammenlignet med 2015, skriver Alka Forsikring i en pressemeddelelse.

- Det er ikke kun vigtigt at passe på sine ting, når man tager uden for landets grænser i efterårsferien. Tager du på Strøgtur eller sightseeing til Københavns seværdigheder, hvor der er mange mennesker samlet, kan det også godt betale sig at være lidt ekstra opmærksom – og handle hurtigt, hvis du alligevel bliver bestjålet, lyder det fra Lise Agerley.

Fem gode råd til at undgå lommetyve i efterårsferien:

1)   Hav ikke for mange kontanter og værdifulde genstande på dig

Et tykt bundt sedler i pungen eller dyre smykker om halsen er fristende. Hvis du vil undgå lommetyvene, handler det i første omgang om at undlade at friste dem. Lad de dyre smykker blive hjemme og hav få kontanter på dig – det er hæveautomater og mulighed for at betale med kreditkort de fleste steder i storbyerne.

2)   Fordel pengene på flere, ikke-sårbare steder

Hvis du skulle blive antastet af en lommetyv, er det rart ikke at have alle dine kontanter på samme sted. Hvis du sørger for at opdele dem i forskellige rum i tasken og inderlommer i tøjet – helst med lynlås og ind mod kroppen – vil du altid have nogle kontanter tilbage.

3)   Undgå at vise, at du er turist

Lommetyvenes foretrukne ofre er oftest turister. Derfor kan det afskrække dem fra at gå i dine lommer, hvis du ser hjemmevant ud. Studér derfor kortet hjemmefra eller træd evt. ind i en butik eller café, hvis du har brug for at kigge på kort eller spørge om vej.

4)   Vær opmærksom på dine omgivelser

Nogle steder er mere oplagte for lommetyve end andre. Tætpakkede steder som togstationer, undergrundsbaner eller store seværdigheder giver gode muligheder for at gå i lommer og tasker. I offentlige transportmidler er det en god idé at opbevare pungen i inder- eller forlomme i stedet for baglomme og at bære tasken på maven i stedet for på ryggen.

5)   Pas på fupnumre og forsamlinger på gaden

Du skal ikke være mistroisk 24/7, men bare have i baghovedet, at mange lommetyve arbejder i grupper og kan forsøge at distrahere dig ved f.eks. 'uheldigvis' at tabe noget foran dig uden selv at opdage det, eller ved at spørge om vej. Vær også opmærksom på opløb af forskellig art. Når folk slår ring om gadegøglere, er det nemt for tyvene at snuppe værdigenstande fra menneskemængden, hvis opmærksomhed er et andet sted. 

Kilde: Forsikringsselskabet Alka

Se også: Pas på tyven: Her stjæler de mest

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen