Passagerer kræver bedre teknologi på rejsen

Fingeraftryk eller en scanning af øjnene er noget af det, som rejsende verden over ønsker i fremtiden, når de skal igennem lufthavnen

Passagerer verden over vil have, at teknologien skal gøre det nemmere for dem at blandt andet tjekke ind, når de skal ud at rejse. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau
Passagerer verden over vil have, at teknologien skal gøre det nemmere for dem at blandt andet tjekke ind, når de skal ud at rejse. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau
Følg Ferie

Det skal være nemmere at komme igennem lufthavnens mange besværligheder, når man skal ud at rejse.

Det mener flypasagerer fra 152 lande verden over ifølge en spritny undersøgelse, der er foretaget af den internationale forening for flyselskaber, IATA.

Den globale undersøgelse viser, at flypassagerer i stigende grad ønsker og forventer, at teknologien i fremtiden vil give dem større kontrol over rejsen. Deres største ønske er, at lufthavnsprocesserne i fx check-in, sikkerhedskontrollen og boarding af flyet bliver nemmere ved hjælp af teknologiske tiltag.

Fingeraftryk eller iris-scanning
Fx angiver hele 82 procent af de adspurgte rejsende, at de gerne vil have et digitalt pas på mobiltelefonen, og 64 procent svarer, at de ønsker en løsning med biometrisk identifikation, så det fx er en iris-scanning eller fingeraftryk, der skal give adgang gennem de mange processer i lufthavnen.

-  Passagererne vil gerne benytte ét enkelt biometrisk identitetsmærke ved alle processer lige fra et bestille flybilletter til sikkerheds- og grænsekontrol og til selv at hente bagagen. IATA´s One ID-projekt bevæger sig hurtigt i retning af, at et ansigt, et øje eller fingeraftryk en dag vil være nøglen til en problemfri rejseoplevelse. Teknologien eksisterer allerede, så brugen af det i luftfartsindustrien bør fremskyndes, siger Nick Careen, der er underdirektør hos IATA, i en pressemeddelelse.

Godt nyt til folk med flyskræk: Laser-affyring skal spotte turbulens

Vil selv klare det
IATA's undersøgelse er baseret på 10.675 svar fra mennesker i 152 lande verden over, og den viser, at flypassagerer generelt gerne vil have mere ansvar, når de skal ud at rejse.

Især bagage-håndtering samt boarding af flyet er to af de processer, som passagerne er klar til selv at stå for.

Hele 68 procent af de adspurgte i undersøgelsen vil selv sætte deres bagage-tag på kufferten elektronisk, og 72 procent vil selv scanne deres billet, når de boarder flyet. Derudover vil halvdelen af respondenterne gerne være i stand til at følge deres bagage gennem hele rejsen.

- Passagerer har aldrig været så bemyndigede, som de er i dag. Selvbetjeningsløsninger spænder vidt fra mobil check-in og bagageaflevering til automatiseret boarding og grænsekontrol. Passagererne vil med smartphones og tablets gerne kontrollere deres rejseoplevelse. De forventer nem adgang til den information, de vil have, præcis når de har har brug for den, siger Pierre Charbonneau, der er IATA´s  passagerdirektør.

Den internationale forening for flyselskaber håber, at resultaterne fra undersøgelsen vil få regeringer verden over til at arbejde sammen med luftfartsindustrien om at implementere de sikkerhedsprotokoller, der skal til for at anvende teknologien.

Farvel til piloten: Selvflyvende fly på vej

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Det er fuldstændig hat og briller