Passagerer på brændende fly forsinkede evakuering: Nægtede at efterlade tasker

Røgen væltede ind i kabinen, men alligevel insisterede passagerne på at få deres håndbagage med ud af flyet

Selv om der var ild i flyet i Chicago i 2016, havde flere passagerer mest travlt med at få fingre i deres bagage. Foto: Jose Castillo/AP/Ritzau Scanpix
Selv om der var ild i flyet i Chicago i 2016, havde flere passagerer mest travlt med at få fingre i deres bagage. Foto: Jose Castillo/AP/Ritzau Scanpix

Forestil dig, at du sidder i et fly. Du har sat dig godt til rette og er klar til sol og strand. Pludselig får du at vide, at der er ild i flyet, og at I skal evakueres. Ville du så skynde dig ud af flyet - eller ville du lige sørge for at snuppe din håndbagage først?

Da der opstod brand i et American Airlines fly i Chicago's O'Hare International Airport i 2016, valgte en række passagerer at gå med mulighed nummer to. Selv om der pumpede røg ind i kabinen, og der var synlige flammer, tog de sig god tid til lige at åbne skabene oven over sæderne og hive deres håndbagage ud. De insisterede simpelthen på, at de skulle have deres tasker med ud af flyet.

En mand løb op af gangen i flyet med sin taske over hovedet. Da en stewardesse forsøgte at tage den fra ham, råbte han:

- Jeg tager den med mig!

Det viser en officiel rapport over hændelsen ifølge Chicago Sun-Times.

Manden og de andre passagerer, der absolut skulle have deres tasker med ud, forsinkede selvsagt evakueringen. Det har nu fået de amerikanske flysikkerhedsmyndigheder til nu at true med bøder til passagerer, der er lidt for knyttede til deres håndbagage.

- Måske kan det få folk til at bekymre sig mindre om deres Gucci-baggage, siger Robert Sumwalt, der er formand for det nationale transportssikkerhedsråd i USA, NTSB, til Chicago Sun-Times.

Ferie Pruttende mand tvang pilot til at lande: Passagerer smidt af flyet

'Truslen om død ved afbrænding er åbentbart ikke nok'
Det viser sig, at episoden på flyet i Chicago ikke var et enestående tilfælde. Det er åbenbart lidt af en trend, af flypassagerer nægter at forlade flyet uden deres baggage i nødssituationer. Ifølge NTSB har der været en række tilfælde i USA, hvor nødevakueringer af fly er blevet forsinket af samme grund.    

- Truslen om død ved afbrænding af tusindevis liter flybrændstof er åbenbart ikke nok til at afskrække folk fra at bruge tid på at snuppe deres håndbagage under en nødevakuering, siger Sara Nelson, der er forkvinde for kabinepersonaleforeningen CWA til Chicago Sun-Times.

- FAA (Federal Aviation Administration, red.) burde bruge de eksisterende love til at slå ned på passagerer, som sætter deres computere, kosmetik og tøj højere end menneskeliv.

Ifølge Sara Nelson kan er det i USA allerede muligt at give bøder på op til 150.000 kr. for at forstyrre kabinepersonalets mulighed for at udføre deres arbejde, alt efter hvor alvorlig en forstyrrelse, der er tale om.

Myndighederne ser nu på, hvad man kan gøre for at løse bagage-problemet. I 2016 lavede de en kampagne, der skulle minde passagererne om, at man altså skal efterlade sin håndbaggage og andre personlige ejendele ved en evakuering. Den ser dog ikke ud til at have virket, så nu diskuterer de - udover bødeløsningen - om man simpelthen bare skal have skabslågerne til at låse automatisk i nødsituationer.  

Der er størst sandsynlighed for, at flyet styrter under take-off eller landing, viser Boeings undersøgelse. Foto: Arkiv Ferie Flyproducent afslører: På dette tidspunkt er der størst risiko for flystyrt

114 kommentarer
Vis kommentarer