Piloter afslører: Så tæt var flyet på at styrte

Som flypassager ved man ikke altid, hvor skræmmende tæt man har været på en alvorlig ulykke

Flypassagererne har ingen anelse om alt det, der i virkeligheden foregår i cockpittet. (Foto: Heine Jørgensen)
Flypassagererne har ingen anelse om alt det, der i virkeligheden foregår i cockpittet. (Foto: Heine Jørgensen)

Selvom du indtil nu er landet trygt og godt på alle dine flyveture til fjerne lande, så aner du nok ikke, hvor mange gange du egentlig har været tæt på døden.

Det løfter en række piloter nu sløret for på debatsiden Reddit, hvor flere fortæller om nærdødsoplevelser, som kunne have endt grueligt galt for både passagerer og flypersonalet. Det skriver Express.co.uk.

Så hvis du har flyskræk, vil det nok ikke hjælpe på nerverne at læse videre.

Teknologi TV: Dit fly går aldrig i luften før dette regnestykke er lavet

Tæt på kollision
En pilot fortæller, at han engang var ved at styre direkte ind i et andet fly i luften.

Ifølge brugeren havde han fået tilladelse til at lette af kontroltårnet i Grand Forks International Airport i North Dakota i USA. Problemet var bare, at folkene i tårnet samtidig havde ladet et andet fly lette fra en nærliggende bane.

En fejl, der må have givet sved på panden hos den ansvarlige i kontroltårnet.

- Disse landingsbaner krydser hinanden, og vi kolliderer næsten i 500 AGL (Above Ground Level, en højdemåling inden for luftfart, red.). Det andet fly var så tæt på mit, at jeg kunne se udtrykket på pilotens ansigt, tilstår brugeren.


Ekstra Bladet fløj - tur/retur - til Prag og optog denne mini-dokumentar om livet i et cockpit, og hvad der skal gøres for at få flyet i luften og holde det sikkert der. (Videoreportage: Heine Jørgensen)

Teknologi TV: Så meget styrer piloten når flyet lander

Vinduet faldt ud
Mange actionfilm, som foregår i fly, viser de skræmmende øjeblikke, når der går hul i skroget eller et vindue falder ud og trykket i kabinen falder.

Men at det kan ske i virkeligheden, går ud over de fleste rejsendes fantasi.

- Min mor er stewardesse og har været det siden først i 1970'erne. Hun var på vej hjem på et fly sidste måned, og da de ramte jorden, poppede hele vinduet på pilotens side ud af rammen og røg væk. Heldigvis forholdt alle sig roligt, og ingen af piloterne kom til skade, skriver en bruger i tråden.

Det er hverken sødt eller charmerende, når passagererne bliver fulde eller fornærmende. Stewardesse afslører flypassagerernes fem værste vaner. (Foto: Flickr/MIKI Yoshihito) Ferie Stewardesse afslører: Passagerernes fem værste vaner

Voldsom turbulens
Det er de færreste flyture, der foregår uden den mindste smule turbulens. Men hvad sker der egentlig, når et stormvejr rammer flyets rute?

- Jeg var på vej fra Boston til Columbus Ohio, og på ruten ramte vi en masse tordenvejr, fortæller en pilot og fortsætter sin fortælling:

- Under sådanne omstændigheder plejer kontroltårnet at lade piloten styre sin egen vej igennem det for at undgå de intense vejrceller. Flyet har en vejrradar på næsen og giver os et visuelt kort over de 'røde prikker', vi skal undgå.

- Turen var tre timer lang, og kaptajnen og jeg brugte alle sekunder af den tid på at flyve op og ned og fra side til side for at undgå lyn og torden og turbulens.

- Sved væltede ned af mit ansigt, og jeg gjorde mit bedste for at bedømme hvilken retning, vi skulle flyve i. Vi må have gjort det meget godt, for stewardessen, der kom op til os, fortalte, at alle passagererne sov tungt, lyder det fra piloten.

Teknologi TV: Derfor går piloten altid rundt om flyet inden afgang

11 kommentarer
Vis kommentarer