Hvis man som passager bliver mere end tre timer forsinket på sin flyrejse, så kan man have ret til en økonomisk kompensation på op mod 600 euro per person.
Derfor er det nogle gange ekstremt vigtigt for både flyselskab og passager, præcist hvilket klokkeslet i forhold til den planlagte ankomst, at flyets døre bliver åbnet, da det kan være udslagsgivende for, om passageren kan forvente en sum penge fra flyselskabet.
Og netop en tvist om ankomsttid er nu endt i retten og med en politianmeldelse fra flykompensationsfirmaet Flypenge.dk mod flyselskabet Danish Air Transport (DAT).
- Jeg mener, at det danske flyselskab DAT - tilsyneladende - snyder med tiderne på deres billetter for at forsøge at undgå at betale kompensation til passagererne, siger Christian Hornskov, advokatfuldmægtig i Flypenge.dk, til Ekstra Bladet.
Afvigelser på ankomsttid
Sagen starter, da to personer fra Vejle 2. december 2018 flyver fra Billund til Fuerteventura. Parret har købt en ferierejse gennem Apollo Rejser, og det er Danish Air Transport (DAT), som er flyselskab på ruten.
Parret lander i Fuerteventura kl. 15.16 fremgår det af siden 'Flightstats', som viser flyvninger tilbage i tiden.
Artiklen fortsætter under billedet ...
Imidlertid skulle flyet være ankommet tidligere til Fuerteventura. Ifølge 'Flightstats' skulle flyet være ankommet klokken 12.15, og dermed er det tre timer og et minut forsinket - og passagererne er berettiget til kompensation.
Billetten viste en anden ankomsttid
DAT er dog ikke enige i, at flyet skulle være landet klokken 12.15. DAT begrunder det med, at der på passagerernes billet stod, at flyet skulle ankomme kl. 13.00, og at flyet derfor kun var 2 timer og 16 minutter forsinket - og dermed var passagererne ikke berettiget til kompensation.
Og det er så her, tvisten opstår.
- Det fik en af vores jurister til at undre sig. Hvorfor i alverden stod der kl. 12.15 i alle de offentlige flyregistre - men kl. 13.00 på billetten, siger Christian Hornskov.
Artiklen fortsætter under billedet ...
- Trætte af bøder
Et opkald til Apollo Rejser gav svaret.
- Apollo Rejser fortæller, at DAT er så trætte af, de får så mange bøder, når de kommer for sent, at de af egen hånd selv har lagt tre kvarter til deres flyvninger på både ud- og hjemrejser for at have en sikkerhedsmargin, så de er inden for den tid (tre timer, red.), fortæller Christian Hornskov.
Politianmelder bedrageri
- Det er efter min opfattelse en ganske voldsom ting, som DAT tilsyneladende har gjort sig skyldige i her. DAT har med vilje skrevet forkerte tidspunkter på billetterne - udelukkende for at slippe for bøder, når de kommer for sent og bruger nu det til at forsøge at slippe for at betale kompensation til passagererne. De forkerte oplysninger fastholdt de endda i retten, hvilket efter min umiddelbare vurdering er ganske strafbart, og det er også derfor, at vi 10. januar politianmeldte sagen, siger Christian Hornskov.
'Henset til ovenstående ser vi os desværre nødsaget til at anmelde DAT A/S for overtrædelse af straffelovens § 279 (bedrageri, red.) og markedsføringslovens § 5 (vildledning af en forbruger, red.), idet vi har konstateret, at DAT forsætligt vildleder passagererne om rejsens længde for at sikre sig selv en tilstrækkelig tidsmargin, så flypassageren ved forsinkelse ikke i samme omfang ville være omfattet af EU-forordning 261/2004. Dermed afskæres passagerer fra at modtage den kompensation, som de er berettiget til, hvilket er 250, 400 og 600 EUR afhængig af forsinkelsens længde', skriver Christian Hornskov i sin politianmeldelse af DAT.
De to stridende parter afholdt i oktober 2019 et forberedende retsmøde i sagen. Retten har berammet sagen til hovedforhandling i september 2020.
Der skete en fejl under valideringen af din bruger.
Gå til Min profil eller prøv igen senere.