Prutteguide til ferien: Sådan får du prisen helt i bund

Undgå at betale overpris, når du shopper på ferien - bliv god til at 'prutte' med denne guide

Hvis du vil fylde kufferten med billige souvenirs, kan du bruge denne guide til at at prutte om prisen. Guiden er lavet af den erfarne backpacker Will Hatton, der står bag rejsebloggen, The Broke Backpacker. (Foto: Flickr/Photo Monkey)
Hvis du vil fylde kufferten med billige souvenirs, kan du bruge denne guide til at at prutte om prisen. Guiden er lavet af den erfarne backpacker Will Hatton, der står bag rejsebloggen, The Broke Backpacker. (Foto: Flickr/Photo Monkey)

Skal kufferten fyldes med billige souvenirs fra sommerferien? Så kan du med fordel følge de ti tips, som den erfarne backpacker og rejseblogger Will Hatton har delt med news.com.au.

Indtil videre har den 27-årige englænder rejst til over 50 lande og håber at nå 100, inden han bliver 30 år.

Will Hatton kalder sig for The Broke Backpacker, fordi han rejser kloden rundt uden en krone på lommen. Dermed tjener han til dagen og vejen ved at udføre små jobs for mennesker i de lande, han besøger. Han mener derfor at vide alt om, hvordan man strækker den sidste krone og prutter prisen godt ned.

1. Hav den rigtige valuta
Sørg altid for at have den lokale valuta med, når du er ude at handle. Priserne bliver næsten altid kun dyrere af at forsøge at betale med andet end lokal valuta.

Visse steder kan amerikanske dollars dog også gå, og i Venezuela kan det for eksempel være billigere end at betale med de lokale penge.

2. Spørg aldrig selv til prisen
Lad altid sælgeren komme til dig. Gå rundt og se på de varer, du er interesseret i. Sælgeren skal nok lægge mærke til dig og tage kontakt. Ofte i form af et 'special price for you' eller 'very good price my friend'. Så er du klar til at prutte løs.

3. Bevar roen
Du må bare eje den græske bouzouki, der hænger på butikkens bagerste væg. Det skal du bare ikke fortælle butiksejeren. Lad som om, det slet ikke er så vigtigt og forlad gerne boden eller butikken i løbet af samtalen – så presses prisen meget hurtigt helt i bund.

4. Lær vendingerne
Det kan hjælpe med at presse prisen ned, hvis du lærer et par vendinger på lokalsproget. Lær for eksempel at sige ting som 'denne vare er for dyr'.

Vær venlig, men hav også selvtillid. Spørg ikke om prisen er OK, men foreslå hellere en pris og sig, at du synes, det er retfærdigt.

5. Research inden rejsen
Ligesom du søger efter det bedste hotel til den billigste pris, skal du også undersøge, hvor du kan finde de billigste varer.

Er du på udkig efter noget særligt, kan du spørge andre rejsende, hvad de har betalt for lignende varer, og hvor de gode boder er. Endnu et godt trick er at finde lokale venner, der kan hjælpe dig med at finde frem til en fair pris.

Skal du på ferie, er der en række apps, du bør downloade inden afrejse – de kan nemlig spare dig for en god portion penge. (Foto: Pexels) Ferie 5 apps der gør ferien meget billigere  

6. Gem godterne
Lad vær med at flashe din fyldte pung til sælgeren. Så ryger prisen kun én vej, og det er opad. Hav en separat pung til dine småmønter og små sedler, og får du brug for mere, kan du diskret hive den anden pung op.

7. Tag dig god tid
Som regel er de dyreste varer hos boderne med den bedste beliggenhed. Gå derfor længere ind på markedet og sammenlign priser. Så kan du gå til den billigste og prutte lidt mere om prisen.

Tjek også dine varer grundigt før køb. Småfejl kan sænke prisen endnu mere.

8. Det gyldne håndtryk
Når du fremlægger dit endelige bud, kan du prøve at stikke lappen frem og give et nik med hovedet. Det er en invitation til, at sælgeren skal gå med til prisen. Men sælgeren er også lige så tilbøjelig til at bruge tricket selv.

9. Større mængder giver mindre priser
Hvis du vil købe flere af samme vare, kan du prutte om prisen på en enkelt og så presse den endnu længere ned for at købe flere ting.

10. Vær realistisk og fair
Will Hattons sidste råd er at være fair og realistisk. Nogle gange giver det mening at prutte om prisen, f.eks. hos selskaber der sælger udflugter og i de rigtige butikker. Hvis du køber fra en lille familiedrevet virksomhed, skal du være fair, når du prutter om prisen.

Vil du bo på billige luksushoteller, kan du med fordel se her, hvor du skal rejse hen.

 

18 kommentarer
Vis kommentarer