Rejsebureauer: Der er tryk på telefonerne

Nu er der klare datoer for, hvornår danskerne igen kan komme ud og rejse, og flere danskere har allerede booket ferie

Mette Frederiksen blev i går spurgt om, hvornår restriktionerne kan ophæves og får vist nok sagt, at det afhænger af, hvornår hele verden er blevet vaccineret
Følg Ferie

Rejsebranchen er en af de brancher, der har været hårdest ramt af nedlukningen, og uvisheden har længe været enorm.

Nu skal de ikke vente længere.

Tirsdag blev regeringen og Folketingets partier - med undtagelse af Nye Borgerlige - enige om en plan for lempelse af rejserestriktionerne i Danmark.

OVERBLIK: Sådan genåbnes der løbende for rejser

Tirsdag blev regeringen og Folketingets partier - med undtagelse af Nye Borgerlige - enige om en plan for lempelse af rejserestriktionerne i Danmark.

Rejserestriktionerne blev oprindeligt indført for at bremse smitten med coronavirus, men nu vurderes situationen at være så godt under kontrol samt vaccinerne at være udrullet i sådan en grad, at man kan lempe på restriktionerne.

Lempelserne kommer til at ske i fire faser, hvor den første står til at starte 21. april.

Her kan du læse dig ind på de væsentligste lempelser, der sker i hver fase:

Fase 1 (21. april).

* Udenrigsministeriet går tilbage til regelmæssigt at differentiere risikovurderingen for lande i EU. Lande bliver delt op i farver alt efter risikovurderingen.

'Grøn' betyder, at man frit kan rejse til et land, 'gul' betyder, at man skal være særlig opmærksom, 'orange' betyder, at ikke-nødvendige rejser frarådes, mens 'rød' betyder, at alle rejser frarådes.

* Der etableres et nyt risikoniveau for lande, hvor der er særlig risiko for nye varianter af coronavirus.

* Kravet om test og isolation ved indrejse gælder stadig, når man kommer hjem fra rejse. Man er dog undtaget for isolation, hvis man kommer hjem fra et 'gult' land.

* Danskere kan rejse til ødegårde, som de ejer i Norden.

Fase 2 (1. maj).

* Færdigvaccinerede danskere og udlændinge, herunder turister fra gule og orange EU- og Schengenlande, kan rejse ind og ud af Danmark uden krav om test og isolation efter indrejse i Danmark. Det gælder ikke for lande, hvor risikovurderingen bygger på bekymrende varianter af coronavirus.

* Kravet om at kunne fremvise en negativ covid-19-test ved indrejse i Danmark lempes, således at testen må være foretaget 48 timer før indrejse mod de nugældende 24 timer.

Fase 3 (14. maj eller når de ældste og sårbare borgere samt borgere over 50 år er vaccineret med første stik).

* Grænsen for, hvor højt incidenstal et land må have for at være lukket, hæves fra 20/30 til 50/60. Det betyder, at et land som udgangspunkt skal lukkes, hvis der er flere end 60 smittede per 100.000 indbyggere inden for de seneste syv dage. Incidenstallet skal under 50 igen, før der kan åbnes op.

* Kravet om anerkendelsesværdige formål afskaffes for alle udlændinge, der indrejser fra orange lande i EU eller Schengen-området. Krav om test og isolation ved indrejse gælder dog stadig.

Fase 4 (26. juni eller når der er implementeret et EU-coronapas).

* Indførelse af EU-coronapas vil gøre det muligt at holde sommerferie i Europa og modtage sommerturister i Danmark.

* For personer, der rejser uden et coronapas, vil der fortsat gælde rejserestriktioner og smitteforebyggende tiltag. I aftalen fremgår det, at det afklares nærmere frem mod fasens iværksættelse.

Kilde: Justitsministeriet.

Det får flere rejseselskaber til at ånde lettet op.

Det er dog ikke kun rejsebureauerne, der har armene oppe over hovedet over gårsdagens udmelding.

De rejselystne danskere har også allerede været ved tasterne og er begyndt at planlægge sommerferien.

- Vi ved, at danskerne har været utålmodige for at kunne komme af sted på ferie i rigtig lang tid, så vi forventer en ketchupeffekt. Vi ser allerede her fra morgenstunden en voldsom stigning i bestillinger, siger Mikkel Hansen, kommunikationschef TUI, til Ekstra Bladet.

Og det samme er oplevelsen hos Spies.

- Der er totalt tryk på telefonerne i salget lige nu. Vi så faktisk allerede, at trykket blev øget i fredags, da det kom frem, at en aftale var på vej, siger Jan Vendelbo, administrerende direktør i Spies.

Over for Ekstra Bladet fortæller Mikkel Hansen, at de typisk oplever bestillinger i løbet af eftermiddagen, men allerede kl. 7 i morges, havde TUI solgt halvdelen af, hvad de brugte hele dagen på i går at sælge.

- Vi har 72 procent flere besøgende på vores hjemmeside end i går. Det kommer til at gå vildt for sig fra nu af, siger Mikkel Hansen.

Der burde åbnes mere
- Det er positivt, at der endelig er kommet konkrete datoer. Det gør det meget nemmere for vores gæster og vores planlægning, siger Mikkel Hansen.

- Vi er positive over, at vi nu har fået en afklaring og danskerne kan komme på sommerferie - både de der er vaccinerede og øvrige med evt. test, siger Jan Vendelbo, administrerende direktør i Spies.

Men selvom glæden er stor, er der dog detaljer i aftalen, administrerende direktør i Spies, Jan Vendelbo, gerne så bedre. Han mener, at man sagtens kunne åbne for flere rejser før fase fire, der starter 26. juni.

- Hvis man har en dokumentation fra Danmark, med vaccination, test, antistoffer, så burde den kunne anvendes inden. F.eks. har Grækenland meddelt, at det ville de acceptere, siger Jan Vendelbo.

Middelhavsdestinationer i kikkerten
Lempelserne kommer til at ske i fire faser, hvor første fase starter allerede 21. april. Og fra 14. maj, sættes tredje fase i gang, hvor grænsen fra incidenstal hæves fra 20/30 til 50/60.

- Det betyder rigtigt meget for os. Grænsen på de tidligere 20 for at åbne og 30 for at lukke var alt for restriktiv og ville gøre det svært at åbne lande/regioner op. Den nye med 50/60 giver os som rejsearrangør meget bedre muligheder for at komme i gang og danskerne meget større mulighed for at komme på ferie, siger Jan Vendelbo.

Både TUI og Spies har i skrivende stund fokus rettet mod Mallorca og Grækenland, hvor incidenstallet allerede er tæt på eller under 50.

Mallorca, Grækenland og Cypern er også rejsedestinationer, der allerede har været ude og varsle om genåbning inden for en måneds tid.

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind