Har du oplevet noget lignende? Tip os på 1224@eb.dk eller sms/mms på 1224 (alm. takst)
Siden Ekstra Bladet for første gang berettede om flyselskabet Primera Airs forsinkede og manglende udbetaling til rejsende, der har ret til kompensation, er det strømmet ind med tips fra læsere, der har været ude for lignende oplevelser.
Denne gang er det 71-årige Annelise Thorup, som i den grad er fortørnet over Primera Airs måde at håndtere en forsinkelse på tilbage i september 2017.
Her skulle Annelise den 23. september rejse fra Københavns Lufthavn i Kastrup til Palma de Mallorca i Spanien, men grundet en teknisk fejl kom flyet først på vingerne fem timer senere end planlagt afrejse.
Det betyder ifølge EU's forordning 261/2004, at Annelise har ret til 400 euro - knap 3000 kroner - i kompensation, men på trods af dette, og at Højesteret tilbage i 2016 afgjorde, at Primera Air i en lignende sag skulle betale erstatning, valgte flyselskabet at afvise kravet fra Annelise og mindst én anden rejsende på samme fly.
- Det kan ikke være rigtigt, at et luftfartsselskab ikke retter sig efter de regler, der nu engang er. De negligerer fuldstændigt gældende regler, siger Annelise Thorup til Ekstra Bladet og fortæller, at hun adskillige gange har forsøgt at komme i kontakt med Primera Air, men at selskabet har ignoreret hendes henvendelser siden afvisningen.
Primera Air i strid modvind: Skylder penge til mange danske rejsende
'Den værste gang sludder'
Ifølge Primera Airs skriftlige afvisning, der er skrevet på lidt teknisk engelsk, lyder deres forklaring, at de ikke er nødsaget til at betale kompensation for forsinkelsen, fordi de ikke havde mulighed for at forudse fejlen:
- As during previously performed aircraft checkups no defect or indications that could allow to predict this kind of defect and avert it timely were discovered, we can conclude that this problem was not predictable and did not depend on airline’s actions and/or inactions and stems from events which, by nature and origin, are not inherent in the normal exercise of airline’s activities and are beyond its actual control, skriver selskabet.
Afvisningen giver Annelise Thorup dog ikke meget for:
- Det er den værste gang sludder. De er blevet dømt til at betale af landets højeste instans i en lignende sag, men det er åbenbart ikke noget, der påvirker dem overhovedet, siger hun og fortæller, at hun har taget sagen videre til flykompensationsselskabet Airhelp, som har bekræftet, at hun har ret til kompensation for den fem timer lange forsinkelse.
Det betyder dog også, at Annelise Thorup må vinke farvel til halvdelen af den kompensation på 400 euro, hun eftersigende har ret til, fordi Airhelp snupper 100 euro, når de kigger på sagen og sidenhen 100 euro mere, når sagen går videre til domstolen, hvilket den er godt på vej til.
- Nu er det ni måneder siden, og jeg orkede ikke at bruge mere energi på det, men det betyder jo så også, at den kompensation, jeg var berettiget til, nu er svundet ind til 200 euro, men det gør mig ikke noget. Det er ikke beløbets størrelse, der betyder noget. Det er princippet i, at Primera Air er fuldstændig ligeglade med at overholde gældende regler, afslutter Annelise Thorup.
Primera Air nøler kompensation: 'Vi synes, det er at skide på folk'
Bravo Tours: 'Vi sælger vores rejser, som vi plejer'
Ekstra Bladet har gentagne gange forsøgt at få fat i Primera Air for at høre deres side af sagen, men trods flere henvendelser er de ikke vendt tilbage.
Til gengæld har vi fået fat i det danske rejsebureau Bravo Tours, som er ejet af selskabet Primera Travel Group, hvilket betyder, at størstedelen af rejsebureauets flyrejser foregår med Primera Air.
- Hvad tænker I om den her massive kritik af Primera Air?
- Nu ved jeg ikke præcis, hvor stort et problem det rent faktisk er, for det er sjældent, at vi bliver involveret, men jeg ved, at folk altid får deres penge. Det kan godt være, de bliver forsinket, og at de kommer lidt i klumper, men folk skal nok få deres penge, hvis de har ret til kompensation, siger Bravo Tours administrerende direktør, Peder Hornshøj.
- I løbet af det seneste halve år har Ekstra Bladet modtaget op mod 100 tip fra folk, der ikke har fået deres penge. Hvad tænker I om det?
- Vi ved, at der er mange, som søger erstatning, selvom de ikke er berettiget til kompensation, men jeg kender jo ikke baggrunden på, hvad I får af tips, så det er lidt kringlet, men jeg kan garantere, at vi ikke har oplevet, at folk, der har ret til kompensation, ikke har fået deres penge. Det kan godt være, de bliver forsinket, men de skal nok komme.
- Er I bange for at miste kunder i jeres butik, fordi folk ikke vil flyve med Primera Air?
- Ej, jeg tror, man skal passe på med at overdramatisere det. Du skal tænke på, at Primera Air flyver omkring en halv million passagerer om året, og hvis der er 100 mennesker, eller hvor mange det nu drejer sig om, så er det altså ikke en stor del. Det er ikke noget, vi mærker. Vi sælger vores rejser, som vi plejer.
- Primera Air er ikke mere forsinket end andre flyselskaber, og Primera Air er altså ikke det eneste flyselskab, der er forsinket i udbetalingen. Det er meget få selskaber, der udbetaler prompte. Nu har I så sat fokus på Primera Air, men jeg tror, man kunne sætte fokus på mange andre flyselskaber også.
- Hvor meget dialog har I med Primera Air omkring de her klager?
- Lidt, men ikke ret meget. Det er ikke noget, der fylder særlig meget i vores verden. Vi har som rejsearrangør visse forpligtelser, og Primera Air som flyselskab har deres forpligtelser, og så er der nogle ting, der kan krydse hinanden.
- Mange utilfredse Primera-rejsende klager over, at deres henvendelser bliver ignoreret af Primera Air. Har du nogle råd til, hvad de skal gøre i den situation?
- Have tålmodighed. Pengene skal nok komme, hvis man har ret til dem. Det er vores erfaring. Der er ikke nogen, som ikke får deres penge. Selvfølgelig er det ærgerligt og irriterende som kunde, at man skal vente, men de skal nok komme.
Bedsteforældre kræver 53.000 kroner i erstatning: 'En klokkeklar fejl fra TUI's side'
'Deres luftfartsselskab fungerer altså ikke'
Annelise Thorups forsinkede rejse til Mallorca var en charterrejse købt gennem netop Bravo Tours, og hun fortæller til Ekstra Bladet, at hun ikke bærer nag over for rejsebureauet, som - ifølge hende - altid arrangerer fine rejser.
Hun ville dog alligevel have boykottet bureauet, hvis det ikke var fordi, at de tilbyder specielle tennisrejser.
- Jeg har rejst med Bravo Tours en enkelt gang senere og skal også med dem til efteråret, fordi de har det her koncept med tennisrejser, og selve rejsen er helt fin, men luftfartsselskabet er et problem, siger hun og fortsætter:
- Jeg er lidt bundet af, at Primera Air flyver for Bravo Tours på grund af disse tennisture, men hvis det ikke var for dem (tennisturene, red.), vile jeg aldrig nogensinde flyve med dem igen. Man kan jo ikke støtte et selskab, som er fuldstændig ligeglad med passagerernes rettigheder. Ferierne er rigtig fine, men deres luftfartsselskab fungerer altså ikke.
Ifølge Bravo Tours administrerende direktør ser han dog også et generelt problem i lovgivningen, som der bør sættes mere fokus på, når det kommer til forsinkede flyvninger.
En syg fortolkning
- Det har måske ikke lige noget at gøre med denne sag, men generelt bør man diskutere retfærdigheden for flyselskaberne i den EU-forordning - og det har ikke noget specifikt med Primera Air at gøre -, men det er jo en syg fortolkning af en ellers rigtig fin forordning, siger Peder Hornshøj og uddyber:
- Baggrunden for loven var, at der 'i gamle dage' var mange flyselskaber, der bevidst overbookede deres fly, og så lavede man den her lov, som gør, at en forsinkelse nærmest bliver betegnet som en overbooking.
- Og selvfølgelig skal en forsinkelse koste, og det har det altid gjort, men det er lidt vildt at tænke på, at hvis man køber en rejse lige nu til Mallorca til 1600 kroner, og flyet så bliver fire en halv time forsinket, at så har man ret til at få næsten 3000 kroner tilbage i erstatning. Det er jo ikke hensigtsmæssigt på nogen måde, afslutter han.
Pakkerejse-Ankenævnet i kovending: Vi fortsætter med at nævne navne