Rejste hjem fra London på vennens pas

Ingen opdagede noget. På trods af at Nicolai Olsen er elleve centimeter højere end vennen og så absolut ikke ligner ham

Nicolai Meisler Olsen burde slet ikke være kunnet rejst hjem, da han stod i Gatwick Airport. For uden et gyldigt og absolut personligt pas, er det ikke muligt at rejse udenrigs fra lufthavnen. (Privatfoto)
Nicolai Meisler Olsen burde slet ikke være kunnet rejst hjem, da han stod i Gatwick Airport. For uden et gyldigt og absolut personligt pas, er det ikke muligt at rejse udenrigs fra lufthavnen. (Privatfoto)

Søndag 7. april var ikke nogen stolt dag for sikkerhedsmyndighederne i hverken London eller København.

For den dag rejste Nicolai Meisler Olsen med Norwegian hjem fra Londons Gatwick-lufthavn til København. Han havde besøgt sin ven, der bor i London, og fra Kastrup skulle den 25-årige jyde videre til hjembyen Esbjerg.

Se også: Glemte pas - brugte sin iPad

Men Nicolai var ikke klar over, at noget var galt, før han var helt hjemme i det vestlige Danmark. For der ringede vennen, Casper Bjergdal, fra London og sagde, at han havde Nicolais pas.

Og omvendt.

Undervejs havde den unge studerende ellers vist passet flere gange. Først i sikkerhedskontrollen, derefter afgangsgaten og til sidst i paskontrollen i Københavns Lufthavn.

Se også: Guide: Sådan udnytter du ventetiden i transit

Men ingen opdagede noget. Og det til trods for, at Nicolai bestemt ikke lignede manden på pasbilledet. Og langt vigtigere. Nicolai er 193 centimeter høj. I vennens pas stod der 182 centimeter.

- Man burde jo have opdaget det, da man kiggede på både pas og boardingkort. Der står jo ikke samme navn på.

- Tænk hvis jeg nu havde været eftersøgt og så frit kunne rejse rundt med en anden mands pas, lyder det fra esbjergenseren, der nu via posten er genforenet med sit pas.

Se også: Umulig treårig smidt af fly

- Jeg var mest overrasket over, at de ikke opdagede det i Københavns Lufthavn. For der sad en mand og studerede passet og kiggede op og ned af mig et par gange.

- Og så scannede han det ind og sagde 'Ha' en god dag', siger Nicolai Olsen til ekstrabladet.dk/ferie.

Ligeledes foregik det i London, hvor de både skulle se navn og pas.

Se også: Sådan forbereder mænd og kvinder sig til ferien

- Jeg synes, det er bekymrende, for det burde jo ikke kunne lade sig gøre, at det går galt alle stederne, siger Nicolai Olsen.

Og nej, det bør det bestemt ikke, siger vicepolitiinspektør Lars Haugaard, chef for grænsekontrolafdelingen i Københavns Politi.

- Når man kontrollerer pas, så er der forskellige måder at gøre det på. Hos EU-borgere skal man som minimum kontrollere, at dokumentet er ægte, og at rejsende også er personen på dokumentet.

Se også: Så vanvittige er kinesiske flypassagerer

- Det kan godt gå ret hurtigt, og ser man et dansk pas, vurderer man personen og ser, om der er noget at komme efter, eller om personen ser nogenlunde fornuftig ud.

- Og så må jeg så sige, at det kan ske, at det går galt. Det MÅ naturligvis ikke ske, men her er der altså tale om en smutter, undskylder Lars Haugaard.

Hvad ser man typisk efter?

- Vores folk er uddannet i ansigtsgenkendelse. En ansigt kan godt ændre sig med alderen. Men afstanden mellem øjnene er den samme, ligesom det er tilfældet for ørerne. Og så ser man efter, hvilken type personen er. Kommer han alene? Hvilken nationalitet er han? Og med alt det lagt sammen afgør man på et splitsekund, om vedkommende skal undersøges lidt grundigere.

Se også: Sådan vil teknologien ændre din rejse i de næste 10 år

- Der er naturligvis forskel på en familie, der har været på charterrejse og så to enlige rejsende, der står uden for linjen og så aftaler at gå i hver sin paskø. Hvorfor gjorde de mon lige det?

Men hvad med højden? I det konkrete tilfælde er der 11 centimeters forskel på manden i passet til den rejsende foran paskontrolløren.

- Det er jo noget. Og det burde vi altså også have opdaget. Men må næsten formode, at man har vurderet, at denne person så ganske ufarlig ud, hvis du forstår, hvad jeg mener.

1 af 2 A friend in London. De to mænd ligner ikke ligefrem hinanden påfaldende meget - og Nicolai er da også 11 centimeter højere end Casper Bjergdal på billedet. Det burde være blevet opdaget. (Privatfoto)
2 af 2 Nicolai Meisler Olsen burde slet ikke være kunnet rejst hjem, da han stod i Gatwick Airport. For uden et gyldigt og absolut personligt pas, er det ikke muligt at rejse udenrigs fra lufthavnen. (Privatfoto)
0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere