Stik af fra farlige feriesygdomme

Sørg for at få de rette vacciner inden ferierejsen, hvis du vil undgå livsfarlige infektioner

Det kan gøre rigtig ondt, hvis du ikke sørger for at få de rette vaccinationer inden ferien. (Foto: Rumle Skafte)
Det kan gøre rigtig ondt, hvis du ikke sørger for at få de rette vaccinationer inden ferien. (Foto: Rumle Skafte)

Danskernes ferier går længere væk og bliver mere eksotiske. Særligt Thailand og de caribiske øer hitter. De fjerne horisonter byder på masser af spændende eventyr, eksotiske strande og nye oplevelser. Alt sammen festligt, men ikke uden risiko. De fremmede lande kan bringe andet end nye udsigter fra strandstolen med sig, nemlig sygdomme, som vi ikke bliver ramt af herhjemme. Det betyder, at vaccinationer kan være nødvendige inden afrejse, hvis du vil undgå, at feriens fornøjelser skal ryge ud med havvandet. Ferie og Rejseklinikken har fundet vaccinetips til dig, der gerne rejser langt væk.

Mere end maveonder
Når du planlægger at rejse udenlands, er er der en række sundhedsmæssige overvejelser, du bør gøre dig, inden du tager af sted. De fleste kender til oplevelser med ubehagelige reaktioner fra maven efter en ferie med masser af fremmed mad. Heldigvis fordufter de oftest hurtigt igen, og den eneste vedvarende effekt, du efterlades med, er den ubehagelige erindring og måske en lidt større opmærksomhed på, hvad du kommer indenbords på næste udlandsrejse.

Men med nye destinationer er der nye risici, du skal være opmærksom på. – Så snart man bevæger sig uden for Europa er risikoen – alt andet lige – større for at pådrage sig forskellige sygdomme, hvilket betyder, at der er andre aspekter, der skal tages i betragtning, fortæller Rejseklinikkens speciallæge i infektionssygdomme, Axel Lerche.

I langt de fleste tilfælde er vaccinationer frivillige, og det er dermed dit eget valg, om du vil beskytte dig mod ubehagelige infektioner.

- Bortset fra vaccination mod gul feber og meningitis, som er et lovkrav i visse lande, er alle andre typer af vaccinationer frivillige. Vaccinationer skal opfattes som en slags ’forsikring’ mod sygdomme, understreger Axel Lerche.

Så galt kan det gå
Skal du for eksempel rejse til Asien, er det en rigtigt god idé at blive vaccineret mod japansk hjernehindebetændelse – i hvert fald, hvis du har planer om at bevæge dig væk fra hotellet og ud i lokalområderne. Japansk hjernehindebetændelse er en virusinfektion, der overføres af myg. Symptomerne er i første omgang som ved influenza, men de kan udvikle sig til svær hjernebetændelse, som har høj dødelighed.

En anden hyppig sygdom er tyfus, som er den kraftigste form for salmonellaforgiftning, der findes. Den smitter gennem madvarer og er særligt udbredt i Indien, Sydamerika og visse dele af Afrika. Planlægger du besøg på et lokalt marked eller en gaderestaurant i et af disse lande, er en tyfusvaccine værd at overveje.

Skal/skal ikke
Generelt er det en god idé at overveje, hvilke omstændigheder du rejser under. Hvor skal du bo, kommer du i kontakt med dyr, er der aktuelle epidemier i det land, du rejser til? Planlægger du en safaritur på elefantryg, frivilligt arbejde på en farm eller et ophold i junglen, er det en god idé med vaccine. Hvis du er medlem af Sygesikring Danmark, er der endda mulighed for rabat.

Som med alle andre forsikringer, koster også forsikringen mod feriens ubudne gæster nemlig penge.

- Priserne varierer, alt efter hvor du vælger at blive vaccineret, men Sygesikring Danmark yder 50 procent rabat på alle typer vacciner – uanset om du er medlem af gruppe et, to eller fem, fortæller Axel Lerche.

0 kommentarer
Vis kommentarer