Tyngdekraft skyld i turbulens

Forskere har fundet forklaringen på, hvorfor flyvetuen kan være fuld af rystelser, selv om vejret er helt klart

Forskere har gjort et vigtigt opdagelse, der i fremtiden vil gøre de muligt for piloter at ramme færre områder med turbulens til stor glæde for de fleste flypassagerer. (Foto: Colourbox.com)
Forskere har gjort et vigtigt opdagelse, der i fremtiden vil gøre de muligt for piloter at ramme færre områder med turbulens til stor glæde for de fleste flypassagerer. (Foto: Colourbox.com)
Følg Ferie

Mens det for de fleste flypassagerer giver mening, at der kan opstå turbulens i tæt skydække, så virker det anderledes mærkeligt, at fænomenet opstår i tilsyneladende helt klart vejr.

Men det er der en forklaring på, hævdes det i en ny forskningsundersøgelse.

Angiveligt skyldes det primært gravitationsbølger, altså bølger af tyngdekraft, der bryder usynligt gennem atmosfæren.

SE OGSÅ:

TV: Så galt kan det gå under turbulens

Den nye opdagelse blev præsenteret tidligere på ugen af American Geophysical Union, og det vil gøre piloterne i stand til i højere grad at kunne styre uden om turbulensområderne.

- Ligesom bølger på havet brækker over, når de nærmer sig stranden, så kan gravitationsbølger brække over, og vi har nu fundet nu af, at de er skyld i en stor del af den turbulens i atmosfæren, der påvirker fly, siger Robert Sharman, meteorolog ved National Center for Atmospheric Research (NCAR).

SE OGSÅ:

TV: Hvor er faldskærmen når flyet styrter?

Graviationsbølger opstår, når luft, der bevæger sig op og ned i atmosfæren, møder modstand. For eksempel vil skyer, der hæver sig op i troposfæren, der er den lavereliggende del af atmosfæren, hvor luft frit blandes, støde ind i grænsen på den langt mere stabile stratosfære og danne krusninger i processen.

LÆS OGSÅ:

Her er sitet for flynørder og folk med flyskræk

Disse bølger kan bevæge sig med op til 300 km/t., før de brækker over.

Disse gravitationsbølger brækker på flyet på samme måde, som bølger brydes på en strand, hvilket er skyld i meget af den turbulens, man oplever som flypassager i klart vejr.

SE OGSÅ:

TV: Hvad synes piloten om de sexede stewardesser?

Tidligere troede man, at det skyldtes fly, der skiftede højde i jetstrømmene.

Heldigvis ligger gravitationsbølgerne ikke i et ret stort område af atmosfæren, så det er ret let for piloterne at undgå dem.

- De kan enten flyve over eller under, siger Robert Sharman til msnbc.com.

SE OGSÅ:

TV: Derfor skulle du være blevet pilot

Nu arbejder man med at forudsige, hvor bølgerne opstår. Nu er det muligt at ramme rigtigt størstedelen af tiden, men man vil nå op på 85 procents nøjagtighed, før piloter vil følge anvisningerne.

- Hver gang de skifter kurs koster det brændstof. Så de skal være ret sikre på, at prognoserne er rigtige, før de vælger at afvige fra den oprindelige kurs.

Mere fra Ekstra Bladet+

Den 4. november 2020 forgreb Danmarks regering sig på demokratiet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind