Her er Concordens afløser

X-54 skal på sigt kunne transportere op til 300 passagerer med cirka 4.000 km/t.

X-54 vil for alvor forkorte rejsetiden mellem kontinenterne, hvis den sættes i produktion. (Foto: Nasa/Lockheed Martin)
X-54 vil for alvor forkorte rejsetiden mellem kontinenterne, hvis den sættes i produktion. (Foto: Nasa/Lockheed Martin)

Træt af at bevæge dig med ynkelige 950 kilometer i timen, når du skal med flyet fra København til New York?

Så kan du håbe på, at X-54, der er udviklet i samarbejde mellem Lockheed Martin og NASA, bliver til virkelighed.

Flyet, der får en tophastighed på 4000 km/t., er tænkt som en afløser til Concorden, der tidligere var verdens hurtigste passagerfly og det eneste civile fly, der brød lydmuren. Det havde en tophastighed på 2187 km/t.

LÆS OGSÅ:

Se også: Bizart: Se Boeing 747 med en ekstra motor

Det skulle tage knap fem timer at rejse fra London til netop Sydney, hvor der næste måned afholdes en enorm luftfartskonference, hvor både fly og enorme summer skifter ejer.

Både Boeing, Lockheed Martin og Gulfstream kæmper om at bygge Corcordens afløser. Den hurtigste businessjet netop nu er Gulfstream 650, der kan flyve 11.000 kilometer med 1041 km/t. og har en tophastighed på 1133 km/t.

LÆS OGSÅ:

Se også: Boeing-Boeing: Vingens spids går op og ned

Den helt store udfordring ved at skabe et fly, der kan flyve med overlydshastighed, er at gøre det både miljømæssigt forsvarligt, holde motorstøjen nede samt at gøre det økonomisk rentabelt.

Flyfabrikkerne har dog i de seneste år fokuseret mere på økonomi end fart, og både Airbus A380 og Boeing 787 Dreamliner giver mange passagerkilometer per kilo brændstof.

LÆS OGSÅ:

Se også: Rejs med 6.500 km/t.

X-54 i businessjet-størrelse vil være tilgængelig i 2020, mens en decideret Concorde-afløser med plads til 300 rejsende først vil være realistisk i 2030, forudsat at den nye teknologi viser sig at være brugbar og pålidelig, skriver Sydney Morning Herald.

0 kommentarer
Vis kommentarer