Stor guide: Krydstogt for begyndere

Start her: Den ultimative guide til krydstogt for cruise-debutanter

Det er fint nok med badetøj på krydstogtet, men kun ved poolen. Ved middagen skal du ha' pænere tøj på. (Foto: Louise Sjöström)
Det er fint nok med badetøj på krydstogtet, men kun ved poolen. Ved middagen skal du ha' pænere tøj på. (Foto: Louise Sjöström)

Hvad koster det? Skal jeg have balkjole på til middagen? Kan jeg betale med kreditkort?

Måske er krydstogt helt nyt for dig, men det er der råd for.

LÆS OGSÅ: Tema-krydstogt for enhver

Ekstra Bladet Ferie har bedt direktør og ejer af Bella Vista Jesper Boas Schmidt og Steen Albrechtsen, der er pressechef hos Albatros Travel, fortælle, hvad man skal være opmærksom på, når man skal på krydstogt for første gang.

Hvilken betalingsform er bedst?

Jesper Boas Schmidt anbefaler, at du tager kreditkort med på krydstogtet.

– Når man checker ind, registrerer man et kreditkort. Herefter tilskrives alt forbrug om bord til drikkevarer, spa behandlinger, landarrangementer m.v. din regning om bord. Den sidste dag modtager du en kopi af din regning, som du derefter skal godkende.

Han påpeger desuden, at det er en god ide at medbringe to forskellige kreditkort, f.eks. VISA Dankort og et Master Card, i tilfælde af, det ene ikke virker.

Hvilken valuta skal jeg tage med?

Selv om et kreditkort er uundværligt på et krydstogt, foreslår Jesper Boas Schmidt, at man desuden tager kontanter med, som man kan bruge, når man går i land.

– Hos den overvejende del af rederierne er valutaen om bord dollar. Nogle rederier, f.eks. MSC bruger euro, når skibene sejler i Europa. I Caribien og over det meste af verden, er det bedst at medbringe dollar, da det er den nemmeste valuta at benytte de fleste steder. Hvis man sejler i Europa, er den bredest accepterede valuta euro.

Skal jeg betale drikkepenge?

Drikkepenge er noget, vi danskere ikke er så vant til, men noget, man ifølge Steen Albrechtsen skal huske, når man er på krydstogt.

– Drikkepengetaksten er ens over hele linjen på de store selskaber. Hos Norwegian, Azamara, Celebrity og Royal Caribbean ligger beløbet på 12 dollar pr. dag, som skrives direkte på den enkelte passagers regning.

På nogle krydstogter er drikkepengene inkluderet i rejsen – spørg, når du bestiller rejsen.

Er der 'dresscode' på et krydstogt?

Den tid er overstået, hvor man som krydstogtspassager skal medbringe store kommoder for at kunne klæde sig passende.

Steen Albrechtsen fortæller, at på de fleste skibe er påklædningen om dagen svingende fra badetøj på dækket, til shorts, T-shirts og sandaler. Det forventes dog, at man ikke tropper op i shorts i restauranterne om aftenen. Men spørg, når du bestiller rejsen.

Kun de mest eksklusive krydstogter kræver decideret jakke og slips til middagen. På hovedparten af skibene rækker det med lange bukser og skjorte eller poloshirt med krave. For damernes vedkommende for eksempel sommerkjole, nederdel, bukser og skjorte/bluse.

Det er en god ide at holde øje med skibsavisen, der kommer rundt til alle kahytter, hvori man kan læse om dagens dresscode.

Hvordan finder jeg det rette krydstogt?

Som med en hver anden ferie handler det om at overveje, hvad formålet med ferien er. Uanset om du er til familieferie, romantisk ferie eller en oplevelsesrejse kan du finde et passende krydstogt.

– Hvis man er til naturoplevelser med lidt mindre turisme, skal man vælge de mindre skibe. De kan anløbe de mere uspolerede destinationer, men har ikke så mange underholdningstilbud om bord. Man skal altid vælge et mindre skib, hvis man vil opleve de mest eksklusive destinationer som f.eks. Capri i Italien, St. Barth i Caribien eller Antarktis. Der er mange steder, store skibe slet ikke kan anløbe og andre steder, der nægter at modtage større skibe, fortæller Jesper Boas Schmidt.

Hvilken aldersgruppe rejser på krydstogt?

Ifølge Jesper Boas Schmidt afhænger den gennemsnitlige aldersgruppe på skibene ofte af størrelsen på skibene.

– En tommelfingerregel er, at alderen stiger alt efter krydstogtets varighed.

Rederier, der satser på 'hele familien', har en lavere gennemsnitsalder om bord. Især omkring jul samt i august, der er den store 'skoleferie-måned' i både USA som Europa.

Hvad er inkluderet i prisen?

Det er meget forskelligt, hvad der er inkluderet i prisen. Hos nogle rejseselskaber skal du for eksempel betale for en flybillet til den destination, skibet sejler fra.

De fleste krydstogtskibe tilbyder 'All Inclusive'-konceptet, hvor alle måltider og drikkevarer som vand, kaffe og te er inkluderet i prisen.

Det er forskelligt fra rederi til rederi, om udflugter er inkluderet i prisen.

Spørg altid, når du bestiller, hvad prisen inkluderer.

Hvornår skal jeg bestille?

Jo mere fleksibel du er, jo længere kan du vente med at bestille dit krydstogt. Er destinationen mindre vigtig, og kan du rejse uden for højsæsonen, så kan du opnå store besparelser ved at bestille kort før afgang.

Men hvis du har besluttet dig for en bestemt destination og rejseperiode, skal du som minimum bestille tre måneder før afrejse.

Hvad koster det?

Du kan få krydstogter til alt mellem 2000 og 100.000 kroner pr. person. Nøjagtigt som når du vælger hotel, er der forskel på, om du sejler med et 2-stjernet eller et 5-stjernet skib.

Det er væsentligt dyrere at rejse i julen og august. Det koster ofte mindre at sejle i Caribien end i Skandinavien.

0 kommentarer
Vis kommentarer