Ohøj - her har vi nybegyndere

Debutanter: Det er en helt ny verden Feries udsendte træder om bord i på sit første krydstogt

– Vi vil gerne købe to kopper kaffe. Sådan lød vores bestilling, da vi første dag gik ind i espressobaren. Men manden bag disken rystede overbærende på hovedet af os og konstaterede tørt: - I er på cruise for første gang. Alt herinde er 'free of charge'. Så tag I bare for jer. Og det gjorde vi så. (Polfoto)
– Vi vil gerne købe to kopper kaffe. Sådan lød vores bestilling, da vi første dag gik ind i espressobaren. Men manden bag disken rystede overbærende på hovedet af os og konstaterede tørt: - I er på cruise for første gang. Alt herinde er 'free of charge'. Så tag I bare for jer. Og det gjorde vi så. (Polfoto)

'Wow! Er det første gang, I er på krydstogt?'

Det spørgsmål blev vi mødt med et utal af gange, da vi gik om bord på verdens tredjestørste krydstogtskib, Freedom of the Seas, der på en uge ville sejle Det Caribiske Hav tyndt.

Som krydstogt-debutanter er vi i undertal – og som to kvinder omkring de 30 år er vi i undertal. Langt de fleste vi talte med havde mere end et krydstogt på bagen. Og de var nærmere pensionsalderen end den vilde ungdom.

For mange amerikanere er krydstogtet nemlig en livsstil: De behøver ikke at rejse langt for at komme til skibet, og i alle havne, hvor skibet lægger til, kan de betale med dollar. Ja, det lyder jo let.

Køb dig til balkon
Når du skal bestille kahyt – det gør du, når du bestiller rejsen – så gør dig selv den tjeneste at lægge billet ind på en udvendig kahyt med altan eller balkon.

Vores cirka 10 kvadratmeter store bolig lå lige midt i skibet. Der var altså ingen vinduer – og dermed ingen mulighed for at få lidt lys eller frisk luft ind.

LÆS OGSÅ: Med ungerne på krydstogt

Nu er det jo heller ikke kahytten, man skal opholde sig i under turen, for der er masser af underholdningsmuligheder om bord, men især om morgenen var det meget vanskeligt at få øjne. Havde vi kunnet trække et gardin fra og se ud på Det Caribiske Hav, havde det nok været nemmere.

Før afsejling
Ved indtjekning fik vi hver udleveret et SeaPass-kort, hvor mit kreditkort var 'knyttet' til. Alt, hvad der skulle betales om bord, blev altså betalt med vores nye kort, som også er en slags livline, når du er fra borde.

Samtidig fungerer kortet også som nøgle til kahytten, så det eneste vi behøvede at tage med os, når vi forlod boligen, var kortet. Det er smart, at skibet opererer med 'et pengeløst samfund', men holder man ikke snor i sine udgifter, kan regningen løbe løbsk, fik vi at vide fra mere erfarne krydstogtgæster.

Regn ikke med tomandsbord
Når du køber krydstogtet, køber du samtidig også en plads ved et bord i en af skibets tre hovedrestauranter. Alle dine måltider – morgenmad, frokost (hvis du ikke er i land) og aftensmad er inkluderet i prisen, så det eneste du betaler er altså drikkevarer til maden – og drikkepenge.

På dit SeaPass-kort står dit bordnummer oplyst, og så er det bare med at indfinde sig i restauranten, når det er din tur til at spise. Det er dog kun ved aftensmaden, du skal sætte dig ved det bordnummer, der står på kortet. Ellers får du blot anvist et bord.

LÆS OGSÅ: Wellness på havet

Vi fik os dog noget af en overraskelse den første dag. Vi fik plads ved et stort bord, med plads til fire andre end os. To dukkede aldrig op, og de to andre pladser tilhørte to amerikanske veninder – aldersmæssigt et godt stykke over os, så selv om vi da sludrede lidt, blev der ikke rigtig bygget bro.

Fordelen ved at blive placeret ved et bord med fremmede mennesker er, at man lærer andre at kende. Ulempen er, at man ikke selv vælger, hvem man deler bord med.

Du kan selv vælge mellem at gå tidligt til bords – klokken 18 – eller vente til 20.30.

Overdreven service
Undervejs på rejsen er vi aldrig i tvivl om, at servicen på Freedom of the Seas er alfa og omega.

Selv om personalet hele tiden balancerer mellem at være tilpas hjælpsomme til at være en tand for meget, så lærer vi i løbet af en uges ferie at få sagt på en pæn måde, at vi altså har fået mere end rigeligt.

Og det fik vi.

Med 18 etager i alt, pizzeria, kagehus, iskiosk, minigolfbane, swimmingpools, spabad, fitness-center, kasino, klatrevæg – og meget, meget mere – er det faktisk slet ikke svært at få tiden til at gå, når man – som vi – havde to hele døgn om bord på udrejse og hjemrejse.

Ekstra Bladet Ferie var inviteret af Royal Caribbean